moschee Moscova Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a inaugurat, miercuri, la Moscova, o moschee cu o capacitate de 10.000 de locuri, construcţie pe care a caracterizat-o ca fiind cea mai mare din Europa.

“Comunitatea musulmană din Rusia datează de secole şi a avut o contribuţie imensă la istoria Rusiei”, a declarat Putin, citat de BBC.

Lăcaşul de cult are șase etaje, 18 mii de metri pătraţi – mai mult decât două terenuri de fotbal. Clădirea a fost ridicată pe locul unei foste moschei construite în 1904, dar care fusese lăsată în paragină.

La inaugurare au participat preşedinţii Turciei, Autorităţii Palestiniene şi Iranului, dar şi alţi şefi de stat şi de guvern din Asia Centrală.

Costurile de construcţie, estimate la 170 de milioane de dolari, au fost finanţate integral din donaţii private. Islamul este a doua cea mai mare religie din Rusia. În Rusia trăiesc aproximativ 23 de milioane de musulmani, dintre care un milion şi jumătate în Moscova.

Ieromonah Savatie Bastovoi: Legenda românească despre Putin și ”regele arab”

putin islamPe internet circula o nouă legendă despre Putin (Vladimir), răspîndită de site-uri ortodoxe. În legendă se povestește cum Putin îl înfruntă pe un rege arab și refuză să construiască o mecete în Rusia. Am simțit nevoia să precizez că în Rusia există mecete și e chiar în Moscova, chiar în centrul Moscovei, lînga Palatul Sporturilor Olimpiiskii, avînd o suprafață de aproape 20.000 m2. Mecetea datează din 1904 și a fost redeschisă, cu foarte mare scandal în rîndul rușilor, chiar în anul 2015. Care Putin și cu care rege arab nu s-au înțeles în privința ridicării moscheii pe teritoriul sfînt al Rusiei, rămîne o enigmă.

putin_nagrazhdenie

Dat fiind numărul mare al musulmanilor în Rusia (circa 20 milioane), Putin apare și ca un apărător al islamului, acolo unde e cazul. Acesta este și motivul pentru care Biserica Ortodoxă Rusă evită prozelitismul în zonele musulmane ale Federației Ruse, predicile îndreptate împotriva musulmanilor fiind considerate oarecum neadecvate. Patriarhul Rusiei participă la reuniunile liderilor religioși din Rusia alături de musulmani. Turbanele pot fi văzute chiar și la ședințele Sinodului Pan Rusesc condus de patriarh.

putin caricatura 2putin caricatura

Legendele care fac din Putin un salvator al Ortodoxiei și în genere al Europei creștine sînt făuriri propagandistice, de altfel cu foarte mare priză în rîndul ortodocșilor români nu doar din țară, ci și a celor din diaspora. Cine le aduce în România și cum de se întîmplă să aibă o atît de puternică penetrare și răspîndire, e o altă întrebare. Cred că trebuie să deosebim lucrurile bune pe care le poate face orice lider politic de ceea ce depășește veridicul și adevărul, pentru a ne păstra dreptul la cuvînt cu alte ocazii, mult mai importante pentru Ortodoxie.

Dau mai jos legenda despre Putin și ”regele arab”, cît și informația despre moscheia din Moscova.

Legenda:

Acum câţiva ani regele Arabiei l-a vizitat pe Putin la Moscova. Inainte de a pleca i-a spus lui Putin că ar vrea să cumpere o mare parcelă şi să ridice, numai cu bani arabi, o mare moschee în capitala rusă.
“Nu e o problemă”, i-a răspuns rusul, “dar cu o condiţie: să autorizaţi să se construiască deasemenea în capitala arabă o mare Biserică ortodoxă”.
“Nu se poate” spuse arabul.
“De ce?” a întrebat Putin.
“Pentru că religia voastră nu este adevărată şi nu putem lăsa ca poporul să fie înşelat”.
“Eu gândesc la fel despre religia ta şi fără îndoială aş permite ridicarea templului tău dacă ar fi echivalent, aşa că am terminat subiectul”.

Vezi și marea moscheie din Moscova – AICI