Braşovul se pregăteşte să-şi cinstească Sfînta Ocrotitoare

• Manifestările încep încă de joi cu concertele susţinute de artiştii Operei şi Filarmonicii Braşov
• Sîmbătă, de la ora 17.00, va avea loc o slujbă de Maslu săvîrşită de 31 de preoţi şi o impresionantă procesiune închinată marii sărbători a Naşterii Sfintei Fecioare
• Va fi pusă piatra de temelie a Monumentului Imnului de Stat al României, care va fi ridicat pe locul unde „Deşteaptă-te Române“ s-a cîntat pentru prima dată

În 8 septembrie, întreaga suflare creştină va prăznui ziua „Naşterii Sfintei Fecioare Maria“, Ocrotitoarea Braşovului. Ca în fiecare an, vor avea loc manifestări religioase şi culturale, pentru a le aminti braşovenilor că Sfînta Fecioară este, de cîţiva ani, ocrotitoarea oraşului, dar şi pentru a conferi un aer de sărbătoare Braşovului. Va avea loc o mare procesiune închinată marii sărbători a Naşterii Sfintei Fecioare, o slujbă de Maslu săvîrşită de 31 de preoţi, dar şi două concerte susţinute de artiştii Operei şi Filarmonicii Braşov. Anul acesta, marea sărbătoare va fi marcată şi de semnarea unui protocol între „Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria“ şi Biserica „Sf.Treime – Tocile“, protocol care va pune piatra de temelie a Monumentului Imnului de Stat al României, care va fi ridicat chiar pe locul unde „Deşteaptă-te Române“ s-a cîntat pentru prima dată, în Grădina lui Ţimăn.

Manifestări organizate din fonduri private

Alături de aceste evenimente culturale sau religioase se va desfăşura la Braşov şi cea de-a treia ediţie a Forumului Economic „Transilvania“, organizat de Casa de Comerţ Balcanică „Gremiul Levantin“, dar şi cel de-al III-lea Convent Internaţional al „Ordinului Suveran al Sfintei Fecioare Maria“, evenimente care vor reuni peste 400 de oameni de afaceri din ţările din Balcani, dar şi din Austria, Ungaria sau Republica Moldova. Împreună cu „Oktoberfest“-ul care va începe joi, aceste evenimente organizate în week-end fac ca Braşovul să devină principala atracţie turistică internă şi internaţională. Deja turiştilor le e foarte greu să mai găsească vreo cameră liberă la hotelurile şi pensiunile din oraş sau din împrejurimi. „Trebuie menţionat că toate aceste evenimente sînt organizate din fonduri exclusiv private. Se demonstrează astfel că se pot organiza şi astfel de evenimente care să transforme Braşovul în centrul de interes al României, dar şi al ţărilor din preajma ţării noastre“, a declarat Liviu Pandele, preşedintele Camerei de Comerţ Balcanice „Gremiul Levantin“.

Evenimentele încep pe 4 septembrie

Evenimentele închinate Sărbătorii Naşterii Sfintei Fecioare Maria vor începe joi cînd, de la ora 19.00, artiştii Operei Braşov vor susţine un concert cu arii din opere şi operete. La pupitrul dirijoral al orchesteri Operei se va afla Traian Ichim, iar soliştii concertului vor fi Nicoleta Chirilă, Corina Klein, Ioana Mărgărit, Maria Petcu-Catrina, Anda Pop, Lăcrămioara Schuller, Gabriela Hazarian, Asineta Răducan, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Cristian Fieraru şi Valentin Marele. Vineri, tot de la ora 19.00, va fi rîndul muzicienilor Filarmonicii Braşov să se prezinte în faţa braşovenilor cu un concert special dedicat Naşterii Sfintei Fecioare Maria.

Conventul „Ordinului Suveran al Sfintei Fecioare Maria“

Vineri se va desfăşura cel de-al III-lea Convent Internaţional al „Ordinului Suveran al Sfintei Fecioare Maria“, în cadrul căruia oameni de ştiinţă, istorici, foşti militari vor susţine comunicări pe teme de istorie a românilor, dar şi cu privire la viitorul acestei părţi de lume. „Momentele importante ale zilei de vineri vor fi cele legate de construirea Monumentului Imnului Naţional al României pe locul unde «Deşteaptă-te Române» s-a cîntat pentru prima oară, dar şi de lansarea volumului «Terra – Planeta sufletelor rătăcite», opera generalului de brigadă (r) Gheorghe Dragomir, un senzaţional recurs la memorie. Cartea va fi prezentată de scriitorul Mircea Brenciu şi de profesorul universitar dr. Stelian Saon“, a spus Liviu Pandele, Mare Comandor al Ordinului. La ora 16.00, va fi semnat Protocolul de Mandat dat de Biserica Ortodoxă Română, Mitropolia Ardealului, Parohiei Sfînta Treime – Şcheii Braşovului privind construcţia Monumentului Imnului Naţional al României prin care Biserica va dona 30 de metri pătraţi de teren din curtea casei parohiale pentru construirea monumentului. „Sperăm ca într-un an de zile monumentul să fie gata, iar anul viitor, cînd vom serba din nou Naşterea Sfintei Fecioare Maria, să inaugurăm şi acest monument“, a explicat Liviu Pandele.

Sfîntul Maslu cu 31 de preoţi

Ziua de sîmbătă va fi dedicată celei de-a III-a ediţii a Forumului Economic „Transilvania“, iar după-amiaza Slujbei Sfîntului Maslu şi procesiunii închinate Naşterii Sfintei Fecioare Maria. În cadrul Forumului Economic „Transilvania“ va fi semnat un Protocol de colaborare între Casa de Comerţ Balcanică „Gremiul Levantin“ şi Asociaţia Parcurilor Industriale Tehnologice, Ştiinţifice şi Incubatoarelor de Afaceri din România, prin care Casa de Comerţ „Gremiul Levantin“ va deveni vectorul de promovare a asociaţiei în ţară şi peste hotare, dar vor fi inaugarate şi Institutul Diplomatic Comercial „Regina Maria“ şi Institutul de Terapii Alternative „Nikola Tesla“.
După-amiaza, de la ora 17.00, la Biserica „Sf. Treime“ Tocile se va săvîrşi un Sfînt Maslu, la care vor sluji 31 de preoţi ortodocşi din Braşov, urmat de o procesiune închinată Naşterii Sfintei Fecioare Maria, la care sînt aşteptaţi un număr mare de braşoveni. Procesiunea va porni la ora 18.00, de la Biserica Sf. Treime, şi va parcurge străzile din Şchei apoi prin Poarta Şchei procesiunea va ajunge la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din Piaţa Sfatului.

| MonitoruExpres, Harald Odăţeanu

Ce este Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria ?

« Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria » – (din punct de vedere al clasificarii heraldice) – face parte din categoria “Ordinelor Cavaleresti prin Juramant”, si al « Ordinelor de Onoare si Initiatice », fiind fondat de catre membrii sai care fac un juramant de credinta, de onoare si etica cavalereasca, pentru o perioada nedeterminata de timp. Ordinul este condus de un Suveran Mare Comandor – ridicat si decorat in grad de cavaler prin decret prezidential pentru promovarea constanta a datinilor, traditiilor si obiceiurilor.

Ordinul se constituie avand la baza un Honorum Fons (« izvor de onoare ») ideatic si istoric propriu, desprins din traditiile, simbolismul si radacinile culturale ale civilizatiei din Carpati – Hyperboreea – « Tara oamenilor din Rai » – Romania.

Ordinul își propune să ducă mai departe datinile, tradițiile și moștenirea culturală a sfinţilor ierarhi, preoţilor şi diaconilor slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române…

Acestea sunt reperele morale ale cavalerilor și doamnelor și constituie “Izvorul Inițiatic” și sacerdotul Ordinului.

Deoarece, « Ordinul Suveran al Sf. Fecioare Maria » este un “Ordin European Cavaleresc de Onoare”, acesta confera un titlu la numire membrilor sai si acorda la ocazii festive insigne de onoare, diplome sau alte insemne valabile si opozabile din punct de vedere Heraldic si inregistrate in REGISTRUL EUROPEAN DE HERALDICA.

« Ordinul Suveran al Sf. Fecioare Maria », desi este un « Ordin Initiatic Ecumenic », se fondeaza in Romania, de credinta majoritar – ortodoxa, sub ocrotirea Sfintilor patroni : Sf. Fecioara Maria, Sf. Andrei, Sf. Gheorghe si Sf. Pantelimon, avand o afinitate fraternala si catre alte  « ordine religios-militare », deja existente.

Ordinul Suveran al Sf. Fecioare Maria  este un Ordin Suveran European, inregistrat legal pe teritoriul UE jurisdictia Romania (sentinta judecatoreasca nr. 28470 /197/2012, cod fiscal 31102620 si opereaza prin mari Comanderii Nationale conduse de Mari Comandori). Ordinul va adopta si statutul de asociatie non-profit, cultural – educativa, social-caritabila si crestin ecumenica, de drept privat, cu personalitate juridica, cu scop nepatrimonial, si independenta, organizata in spirit « initiatic », la care pot sa aspire oameni de libera confesiune religioasa in spirit : ortodox, romano – catolic, greco –catolic, protestant, neoprotestant etc.

| ordinulmaria.com

Liviu Pandele, fost președinte al Fundației Dacia, este cel care a cerut Patriarhiei Române alegerea Fecioarei Maria ca protectoare a orașului Brașov. SS Daniel a aprobat această cerere, și mai mult a trimis în dar o parte din Sfânta Cruce.