Comisia europeana

[box type=”note” ]Romania este data in judecata de Comisia Europeana pentru ca producatorii de gaze sunt obligati sa acorde prioritate pietei interne, ceea ce se constituie ca bariera in calea comertului liber in cadrul UE! Adica prioritatea este satisfacerea cerintelor pietei europene, in niciun caz ale cetatenilor tarii de unde se extrag resursele de energie. Este din ce in ce mai clar ca lucrurile, cel putin in privinta energiei, au scapat total de sub control! Accesul la energie ar trebui sa fie un drept uman, nu obiectul de specula al pietelor. De aceea: scoaterea productiei de energie de sub controlul pietei este imperios necesara. Ca si cea a apei. Ambele sunt un drept de baza![/box]

CE a lansat, astăzi, un infringement împotriva României din cauza unor bariere “nejustificate” în calea exporturilor de gaze, potrivit unui comunicat al institutiei, în care se arata ca Bucurestiul are la dispozitie doua luni pentru reglementarea situatiei, pentru a evita o trimitere în fata CJUE.

“Întrucât producatorii din România sunt obligati sa acorde prioritate vânzarilor pe piata interna, iar tranzactiile cu gaze trebuie supuse unor controale prealabile si aprobarii, Comisia considera ca cadrul juridic actual din România creeaza bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România si solicita eliminarea acestor bariere”, se arata în comunicatul CE, citat de Mediafax.

Comisia considera ca, prin crearea de bariere în calea liberei circulatii a marfurilor în cadrul pietei interne, România îsi încalca obligatiile în temeiul articolelor 35 si 36 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piata interna în sectorul gazelor naturale.

Cererea Comisiei are forma unui aviz motivat (infringement).

Executivul European precizeaza ca, în absenta unui raspuns satisfacator în termen de doua luni, poate trimite România în fata Curtii de Justitie a UE (CJUE).

| stiripesurse