Secretarul Apărării SUA, Chuck Hagel, a ordonat sâmbătă trimiterea unui portavion în Golful Persic în eventualitatea unei intervenții militare în Irak, informează publicația Le Figaro.
Acest anunț vine de la Pentagon pentru a asigura comandantul suprem de “flexibilitate suplimentară în cazul în care opțiunea militară este necesară.”
Portavionul George HW Bush, care este în prezent în nordul Mării Arabe, va fi însoțit de crucișătorul lansator de rachetPhilippine Sea și distrugătorul Truxtun. Grupul aero-naval va ajunge la destinație a doua zi.
În ultimele ore, președintele SUA, Barack Obama, a indicat că va acorda timp studierii situației înainte de a lua o decizie cu privire la o posibilă intervenție militară în Irak, mai arată Le Figaro.

Iranul a trimis cel puţin trei batalioane de comandouri în Irak pentru a ajuta această ţară să lupte împotriva jihadiştilor sunniţi ai Statului Islamic din Irak şi Levant (EIIL), aflaţi la porţile Bagdadului, a relatat vineri cotidianul american Wall Street Journal, referindu-se la serviciile de securitate iraniene, informează RIA Novosti.
Batalioanele iraniene vor avea ca misiune apărarea capitalei Bagdad şi a oraşelor şiite Najaf şi Kerbala. Un alt batalion de comandouri iraniene, care se află deja în Irak, a ajutat joi armata irakiană să elibereze o mare parte din oraşul Tikrit.
Iranul şi-a pus, de asemenea, în stare de alertă întărită trupele desfăşurate la frontiera cu Irakul. Aviaţia iraniană a primit ordin de a-i ataca pe islamiştii din EIIL dacă se află la o distanţă mai mică de 100 km de frontieră.
EIIL a preluat recent controlul mai multor provincii şi mari oraşe irakiene şi continuă să înainteze către Bagdad. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), aproape 500.000 de persoane şi-au părăsit căminele din Irak în cursul ostilităţilor din ultimele zile.

| economica.net