Orice firma care poate oferi servicii incluse in sfera serviciului universal in domeniul postal poate depune oferte in acest sens la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). In prezent, serviciul universal este oferit doar de Posta Romana, iar anuntul ANCOM poate reprezenta inceputul sfarsitului pentru compania postala de stat.

Potrivit ANCOM, orice firma autorizata sa ofere serviciile incluse in sfera serviciului universal poate fi desemnata ca furnizor al acestui serviciu, la cerere sau din oficiu. Companiile interesate trebuie sa transmita ANCOM o cerere in acest sens, pana in 25 octombrie 2013, ora 14.00, insotita de documente cu date de identificare si oferta de servicii postale, plus acte care sa ateste ca firma respectiva nu se afla si/sau nu s-a aflat in ultimii trei ani in insolventa.

Drepturile clientilor

Accesul la serviciul universal reprezinta dreptul oricarei persoane de a beneficia de furnizarea permanenta a serviciilor postale de baza in orice punct de pe teritoriul Romaniei, la tarife accesibile. In acest scop, ANCOM va desemna una sau mai multe firme care sa furnizeze unul sau mai multe servicii din sfera serviciului universal, pe intreg teritoriul Romaniei, de la data de 1 ianuarie 2014 pana la data de 31 decembrie 2018. Printre serviciile solicitate de Autoritate se numara: colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor postale interne si internationale, in greutate de pana la doua kg, respectiv pana la zece kg, distribuirea coletelor postale in greutate de pana la 20 kg expediate din strainatate in Romania, ezpediere de recomandate, de mandate cu valoare declarata etc.

Lacat pe CNPR

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) este, in prezent, singurul furnizor de serviciu universal din Romania, iar decizia ANCOM vine ca o lovitura din partea statului. Asta ii mai lipsea CNPR, care, oricum se afla in pragul falimentului si, dupa recenta tentativa de privatizare, soldata cu esec, inregistreaza datorii de aproape 600 de milioane de lei. Anuntul ANCOM pregateste, practic, inchiderea Postei Romane.