internet_web_new1Un program american secret de supraveghere a Internetului, denumit XKeyscore, le permite serviciilor americane de informaţii să urmărească ”aproape tot ceea ce un utilizator obişnuit” face pe reţea, potrivit unor documente publicate miercuri de cotidianul britanic The Guardian, relatează AFP.
Citând documente furnizate de Edward Snowden, aflat la originea recentelor dezvăluiri privind amploarea supravegherii americane a comunicaţiilor, cotidianul britanic dă asigurări că XKeyscore este programul Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA care permite supravegherea cea mai largă a Internetului.

Pe site-ul său, cotidianul reproduce o serie de pagini, aparent provenite de la o şedinţă de pregătire destinată agenţilor secreţi americani. Patru din cele 32 de pagini nu au fost reproduse, deoarece ele ”dezvăluie elemente privind operaţiuni specifice ale NSA”.

Potrivit acestor documente, XKeyscore le permite agenţilor care-l utilizează să supravegheze în timp real email-urile, căutările, utilizarea reţelelor sociale sau orice altă operaţiune efectuată pe Internet pentru a ajunge la o persoană.

Programul se bazează pe utilizarea a circa 500 de servere răspândite în lume, inclusiv în Rusia, China sau Venezuela.
Contrar altor sisteme de supraveghere, a căror existenţă a fost deja dezvăluită, el oferă posibilitatea de a lucra fără a cunoaşte un element precis de identificare a unei persoane, precum adresa sa de mail. XKeyscore permite, de exemplu, să se ajungă la acea persoană pornind doar de la o singură căutare pe care ea o face pe Internet.

Printre exemplele oferite de Guardian pentru această funcţionare, este cazul unei persoane care dă căutare într-o limbă puţin folosită într-o anumită regiune – în germană, în Pakistan – sau cel al unui utilizator de Google Maps care se informează în legătură cu configuraţia unor eventuale ţinte pentru un atentat.

Potrivit documentelor, programul informatic le-a permis agenţilor americani să captureze ”peste 300 de terorişti”.