Cu imaginea sifonata rau, dupa cum arata ultimul sondaj Gallup, presedintele american, in „pauza” in relatia cu rusii, a decis „sa intervina limitat in razboiul civil din Siria”

Planul interventiei fortelor aliate (sau, ma rog, o schita a acestuia) a fost dezvaluit de surse israeliene, dupa vizita generalului Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme.

„Limitat”, dar cu participarea a cel putin sase state

Obama si-a luat „pauza” in relatia cu rusii si a hotarat sa intervina militar in Siria

In Israel, generalul Dempsey a purtat discutii despre „situatia critica” din Siria cu ministrul Apararii, Mose Iaalon, cu seful Statului Major, general locotenent Benny Gantz si cu premierul Netanyahu. Dupa care s-a deplasat in Iordania, pentru „discutii” pe aceeasi tema. Conform surselor israeliene, vestea pe care a dus-o Dempsey tuturor a fost ca, in sfarsit, presedintele american, Barack Obama, si-a dat acordul pentru interventia militara in Siria. Chiar daca limitata. Planurile erau facute de multa vreme si toate actiunile intreprinse de SUA in ultima vreme, inclusiv evacuarea ambasadelor din Orientul Mijlociu, se incadrau in faza finala a strategiei de „interventie limitata”, care, conform surselor militare israeliene, implica si participarea Marii Britanii, Frantei, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei, Israelului si „posibil Turciei”.

Turcia, indecisa inca

Membri ai Brigazii 13 a Armatei Siriene Libere, care actioneaza in nordul Siriei, nord ce nu apare in „planul Obama”

Bineinteles, in prealabil, s-au desfasurat niste negocieri acerbe in domeniul strategiei energetice bazate pe exploatarea gazelor naturale din bazinul mediteraneean, negocieri in care Turcia, singura tara care a acordat un ajutor concret si sustinut revolutionarilor sirieni, s-a ales doar cu promisiunea unui gazoduct, mult sub rolul pe care era pregatita sa-l joace in regiune. De aceea sursele israeliene au introdus participarea Turciei la interventia aliatilor in Siria ca fiind doar „posibila”. Si totusi, fara Turcia, orasele din nordul Siriei, eliberate de sub trupele lui Bashar al-Assad, dar aflate permanent sub bombardamentul aviatiei si artileriei armatei guvernamentale, ar fi vulnerabile in continuare. Pe cand rachetele Patriot din Turcia le-ar putea asigura zona de interdictie de zbor de care au nevoie. Insa, dupa cum dezvaluiau surse militare in urma cu vreo doua luni, sistemul Patriot din Turcia merge cu niste elemente care se afla in Israel, asa ca ori cele doua tari gasesc un numitor comun, ori nordul Siriei chiar ramane descoperit, ceea ce nu prea e de crezut.

Capitala Siriei Libere, la Deraa

Sursele israeliene au schitat „planul Obama” de interventie in Siria, dupa cum urmeaza. SUA, Marea Britanie, Franta, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite vor institui o zona de interdictie de zbor in centrul si sudul Siriei, incepand de la granitele cu Iordania si Israel, incluzand Damascul. Fortele Aeriene Israeliene vor oferi fortelor aliate acoperire pentru spatiul aerian sirian. Concomitent cu impunerea zonei de interdictie de zbor se va asigura o zona-tampon de 40 de kilometri de la frontierele cu Iordania si Israelul, spre sud si vest, pana la periferiile Damascului. Unitatile militare care vor controla aceste zone vor avea artilerie antiaeriana care va „bate” deasupra Damascului. Orasul sudic Deraa, unde a izbucnit revolutia in urma cu doi ani si jumatate, va fi declarat capitala Siriei Libere.

Fortele terestre, numai revolutionari sirieni

Presedintele Obama nu si-a dat acordul ca trupe americane (aici nu sunt incluse echipele de comando) sa patrunda pe teritoriul Siriei, nici macar in zonele-tampon. Singurele trupe care vor actiona terestru vor fi forte speciale revolutionare, cam 3000 de combatanti, antrenate de instructori americani in Iordania si sustinute de trupe speciale iordaniene. Acestea vor actiona sub comandament american, stabilit in Iordania, mai precis sub comanda generalului de brigada John Wright, veteran pe fronturile din Irak, Libia, Afganistan. Dintre acestea se distinge o unitate a druzilor, proveniti din cele 120 de localitati si orase din zona Jabal al-Druze, in sudul Siriei, antrenati de instructori americani, care vor asigura granitele Siria-Iordania-Irak. Echipamentele militare, logistice, armamentul necesar acestor trupe sunt deja la baza din Iordania. Fortele aeriene care vor asigura zona de interdictie de zbor sunt in pozitii in Orientul Mijlociu si cu „preaviz” de 36 de ore. Ce zic rusii? Singura stire venita dinspre est era ca producatorul rus Gazprom Neft a incheiat un nemaipomenit „acord de cooperare strategica” impreuna cu compania americana Halliburton!

Opozitia siriana lucreaza la noua Constitutie

Figuri proeminente din opozitia siriana lucreaza deja la un plan pentru tranzitie politica dupa inlaturarea regimului lui Bashar al-Assad. Peste 300 de activisti, inclusiv lideri militari, si membri ai grupurilor majore de opozitie au hotarat ca prioritatea va fi dezarmarea militiilor rebele, cu propunerea de a activa in noua armata, si infiintarea unui nou serviciu de securitate. O adunare nationala va propune un proiect de Constitutie bazata pe cea din 1950, care va fi supus unui referendum.