BnHoverUn înalt ierarh ortodox a lăudat autorităţile de la Moscova pentru faptul că “nu au cedat” şi nu l-au extrădat până acum pe fostul consultant al serviciilor de informaţii din SUA, Edward Snowden, care a dezvăluit publicului larg detalii legate de programele de spionare a populaţiei. Preşedintele Departamentului Sinodal pentru Biserică şi Societate, arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, a mai declarat că acordarea de azil politic în Rusia cetăţeanului american ar ajuta la prevenirea realizării unui “lagăr electronic global”.

“Este înbucurător faptul că Rusia îşi demonstrează independenţa în cazul de faţă, dar şi cu alte ocazii, în ciuda presiunilor”, a declarat prelatul ortodox. Acesta a mai adăugat că odată cu mediatizarea cazului Snowden, Rusia şi-a îmbunătăţit imaginea de ţară care apără “adevăratele idealuri de libertate”. Deasemenea, Vsevolod Chaplin consideră că temerile creştinilor cu privire la “perspectiva unei închisori electronice la nivel mondial” au temei în realitate.

Edward Snowden a fost inculpat în Statele Unite, pentru acte de spionaj. Fostul consultat al CIA, în vârstă de 29 de ani, a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare. Serviciul de imigraţie rus tergiversează acordarea unei adeverinţe care i-ar permite să părăsească zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, în timp ce SUA exercită presiuni asupra Rusiei pentru extrădarea sa, ameninţând în acelaşi timp cu represalii ţările care îi vor acorda azil politic.

sursa: FrontPress.ro