AMENINŢARE TERORISTĂ: SUA a închis ambasadele din Orientul Mijlociu

somalia_al_shabaab_18660800Statele Unite sunt în stare de alertă, a subliniat Michael McFaul, preşedinte al Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, evocând “una dintre cele mai credibile ameninţări şi cele mai precise pe care le-am văzut după 11 septembrie”.

UPDATE: Washingtonul a anunţat duminică prelungirea până la 10 august a măsurii de închidere a 19 ambasade şi consulate din Africa şi Orientul Mijlociu, ca măsură de securitate în urma unor ameninţări cu atentate din partea Al-Qaida, relatează AFP.
Lista include 15 reprezentanţe diplomatice deja închise duminică, precum şi alte patru, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. Mai multe alte reprezentanţe diplomatice închise duminică se vor redeschide luni, a adăugat sursa citată.
“Nu este vorba despre o indicaţie care se referă la o serie de noi ameninţări, ci mai degrabă de angajamentul nostru de a fi prudenţi şi de a lua măsurile adecvate pentru protejarea personalului nostru, inclusiv angajaţii locali şi vizitatorii misiunilor noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki.
Washingtonul a anunţat joi că cel puţin 25 dintre reprezentanţele sale diplomatice vor fi închise duminică, după ce au fost interceptate mesaje din partea unor oficiali de rang înalt ai Al-Qaida.

Decizia neobişnuită luată de Washington de a închide peste 20 de reprezentanţe diplomatice a fost motivată de interceptarea unor mesaje ale unor înalţi responsabili ai Al-Qaida, au declarat duminică responsabili şi aleşi americani, relatează AFP.

Statele Unite sunt în stare de alertă, a subliniat Michael McFaul, preşedinte al Comisiei pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, evocând “una dintre cele mai credibile ameninţări şi cele mai precise pe care le-am văzut după 11 septembrie”. Un atentat pare “iminent”, a apreciat acesta pentru CBS.
“Există un flux semnificativ ce evocă ameninţări iar la acesta reacţionăm”, a explicat pentru ABC generalul Martin Dempsey, şeful statului major american. Ameninţările cu atentate Al-Qaida vizează totalitatea intereselor occidentale, a prevenit acesta, adăugând că acestea sunt “mai specifice” ca tot ce acesta a văzut până în prezent.

Ţinta exactă nu este cunoscută, însă “intenţia este clară. Ideea este să atace interesele occidentale, nu doar americane”, a declarat acesta în cadrul emisiunii “This Week”.
Statele Unite au închis duminică cel puţin 25 de ambasade şi consulate din Orientul Mijlociu şi Asia, măsură urmată în Yemen de Franţa, Germania şi Marea Britanie.
“Elementele Al-Qaida sunt pregătite”, a adăugat reprezentantul Dutch Ruppersberg, membru al Comisiei de informaţii al Camerei. Statele Unite ştiu “deoarece am primit informaţii asupra faptului că oficiali înalţi ai Al-Qaida din peninsula arabică evocau un atentat major”.
Peter King, de asemenea membru al Comisiei de informaţii a Camerei Reprezentanţilor, a subliniat la rândul său că informaţiile evocă “faptul că acesta ar fi un atentat enorm, şi anumite informaţii au fost de asemenea citate”. “Credem că aceasta se va întâmpla cel mai probabil în Orientul Mijlociu sau în apropierea unei ambasade, însă nu este nicio garanţie”, a adăugat el.
“Ceea ce am aflat (din mesajele interceptate) sunt elemente privind intenţia anumitor persoane de a elabora planuri, precum cele pe care le-am văzut înainte de 11 septembrie”, a adăugat pentru NBC Saxby Chambliss, membru al Comisiei senatoriale de informaţii.
“Însă nu ştim dacă este vorba de atentate sinucigaşe sau de maşini-capcană pe care intenţionează să le folosească”, a continuat el.

| realitatea.net

Interpol lanseaza o alerta globala: Al-Qaida, suspectata ca ar fi implicata in evadarea din inchisoare a unor teroristi

Interpol suspecteaza Al-Qaida de a fi implicata in evadarile unor teroristi, mai ales in Irak, Libia si Pakistan, si a lansat sambata o alerta globala de securitate solicitand o vigilenta sporita in toate statele membre ale organizatiei de cooperare politieneasca, transmite Mediafax. Aceasta a mai cerut de asemenea membrilor sai “sa alerteze statele in cauza daca un terorist evadat este localizat, ceea ce ar preveni un nou atac terorist”.

Interpol a decis ca lanseze alerta “dupa o serie de evadari din inchisori in noua state membre, printre care Irak, Libia si Pakistan”, a anuntat sambata intr-un comunicat organizatia internationala cu sediul la Lyon (centru-estul Frantei).

“Suspectand implicarea Al-Qaida in mai multe evadari care au dus la eliberarea a sute de teroristi si criminali, alerta Interpol solicita asistenta celor 190 state membre pentru a determina daca aceste evenimente recente sunt coordonate sau legate”, a adaugat organizatia.

Interpol aminteste ca luna august este o data aniversara pentru mai multe “atacuri teroriste violente” in India, Rusia si Indonezia. “Aceasta saptamana marcheaza de asemenea cea de-a 15-a aniversare a atentatului impotriva Statelor Unite de la Nairobi in Kenya si Dar es Salaam cand 200 de persoane, majoritatea africani, au fost ucisi, si alte 4.000 au fost ranite”, a mai subliniat Interpol.

La 7 august 1998, la Nairobi in Kenya si la Dar es Salaam in Tanzania, doua atentate produse la interval de 10 minute au lovit obiective americane.

Interpol aminteste ca Washington a publicat de asemenea o alerta in urma unor informatii apreciate “credibile”, sugerand ca Al-Qaida si organizatii afiliate vor continua sa organizeze atacuri teroriste in cursul lunii august, in special in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord.

  • UPDATE Canada si-a inchis reprezentanta diplomatica de la Dacca, Bangladesh

Canada a decis sa inchida duminica reprezentanta diplomatica de la Dacca, in Bangladesh, precizand ca a luat aceasta masura din cauza riscului ridicat de producere a unor atacuri teroriste in perioada imediat urmatoare, transmite AFP.

Intr-un comunicat dat presei de Ministerul canadian de Externe se arata ca “noi tratam foarte serios securitatea personalului nostru si a misiunilor noastre diplomatice”.

Statele Unite au anuntat joi seara ca vor inchide temporar, duminica, mai multe ambasade, inclusiv posturile diplomatice din Abu Dhabi, Bagdad si Cairo- ca o masura de precautie luata pe fondul problemelor privind terorismul, au declarat oficiali ai Departamentului de Stat american, citati de FOX News. Masura pare sa vizeze in special reprezentantele din lumea araba si nu se stie deocamdata daca ea se va extinde pe mai multe zile.

Vineri, Departamentul de Stat a emis o alerta de calatorie la nivel mondial.

In decursul zilei de sambata, Germania, Marea Britanie si Franta au anuntat ca isi vor inchide pentru doua zile (4-5 august) reprezentantele diplomatice din Yemen.

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce manipulare ... Ca sa arate ei ca fac lucruri bune cu ascultarile de emailuri si telefoane. Insa ce mare lucru e de fapt ca isi inchid ambasadele pana pe 10 august ? Ca si cum teroristii nu ar afla aceasta, si nu ar putea actiona si dupa 10 august, te pomenesti !!! O bataie de joc.
    In realitate, de fapt ei isi arata neputinta si ineficienta ascultarii telefoanelor si emailurilor, caci iata ca teroristii nu sunt prosti si nu spun date concrete prin aceste mijloace de comunicare. Nu au spus nici data atentatelor, nici locatii, nici nimic. O cacialma de fapt, poate teroristii respectivi vor doar sa isi bata joc de americani si de aia au lasat ei insisi sa fie interceptati. Sau mai probabil americanii ne flutura din nou in fata ochilor chestia cu atentatele ca sa mai impuna noi restrictii de libertate oamenilor. In orice caz, teroristii nu vor spune veci la telefon unde vor sa faca atentate, sau cand. Stiind ca le sunt ascultate telefoanele si emailurile, a furniza informatii concrete despre atentate prin telefoane este ca si cum ar suna la politie direct si ar spune " vreau sa pun o bomba in cutare loc in cutare zi, mergeti si o dezamorsati ". Pai daca ei au ca scop sa ucida oameni si sa detoneze bombele respective, atunci cu siguranta nu vor da nici o informatie concreta pe telefon sau email.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vrajeala ca sa ne mai ingradeasca din drepturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*