De la 1 iulie ne vor fi eliberate cărţi de identitate după model european. Mai mult, cine doreşte poate opta pentru cărţi de identitate electronice. Aşa au anunţat autorităţile care susţin că noile buletine vor conţine inclusiv amprentele titularului.   Mai jos, aveți machetele noilor acte de identitate.

carte de identitate simpla

carte de identitate simpla versoAtât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.

„Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu“, au explicat specialiştii de la Interne.

În schimb, cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.carte de identitate electronica fatacarte de identitate electronica verso

| capital.ro

Din 1 iulie, buletin biometric cu microcip și amprente: Află ce date vor conține noile documente

Controversata poveste a buletinelor cu cip devine realitate. De la 1 iulie, autorităţile vor emite buletine cu microcip şi amprente. Dar pentru că acest tip de buletin a creat nemulţumire în rândul multor oameni, inclusiv în rândul preoţilor, autorităţile vor emite şi buletine clasice, pentru cei care nu doresc să aibă buletin biometric.

Cartea de identitate normală va fi şi ea puţin modificată. Vor fi mult mai mici şi vor semăna cu permisele de conducere. În plus, datele titularului vor fi inscripţionate atât pe faţă, cât şi pe verso. Asta spre deosebire de vechile buletine, ale căror date sunt inscripţionate doar pe faţă, iar, ca dimensiuni, sunt mult mai mari.

În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, aceasta va avea un cip care va va conţine imaginea facială şi amprentele a două degete. Autorităţile susţin că acest model garantează un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate. Însă modelul a creat multe controverse. În urmă cu zece zile, sute de preoţi şi oameni care nu sunt de acord cu noul model au protestat în faţa Palatului Parlamentului.

În ceea ce priveşte valabilitatea celor două modele de buletine, termenul va fi acelaşi. Patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, şapte ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, zece ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani şi permanent pentru cei care au împlinit deja 55 de ani.

| Realitatea.net

Dacă sistemul informatic va fi pus la punct în timp util, din vară, românii ar putea avea un nou tip de buletin la care, cu siguranţă, nici nu visau în urmă cu două decenii. Noul act va conţine un cip cu toate datele posesorului, dar şi amprenta sa digitală.

Ordonanţa care face referire la producerea noii cărţi de identitate prevede ca sistemul informaţional să fie operaţional până la data de 30 iunie.

Cu alte cuvinte, de la 1 iulie ar trebui, în cadrul unui program-pilot, să fie emise primele cărţi de identitate cu cip şi amprentă sau simple, iar până la finele anului 2013, emiterea acestora să fie extinsă la nivelul întregii ţări.

Actul e mai mic decât cel actual

“Dacă legea de aprobare a ordonanţei, care este în dezbatere în Parlament, la Camera Deputaţilor, nu va suferi modificări majore şi termenele vor fi respectate întocmai, este posibil ca din vară să fie emise primele buletine cu cip. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să avem şi sistemul informatic necesar emiterii buletinelor electronice”, ne-au dezvăluit surse din poliţie.

Cipul cărţilor de identitate electronice va conţine, în afara datelor personale ale posesorului, imaginea facială şi amprentele a două degete ale acestuia.

Care este avantajul unui astfel de buletin? Acela că actul este mult mai mic decât cel actual şi poate încăpea cu uşurinţă în portofel.

| Libertatea.ro