UPDATE: Semjen Zsolt este PRO-Basescu. Oare de ce?

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, susţine că dacă ar avea cetăţenie română ar vota pentru rămânerea preşedintelui Traian Băsescu în fruntea ţării.

“Dacă ar fi să mă joc cu gândurile şi dacă mama şi-ar fi păstrat cetăţenia română, iar eu aş fi avut cetăţenia română, aş fi votat pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu”, a declarat Semjen Zsolt, la Universitatea de Vară “Tusvanyos”, adăugând: “Băsescu face parte din familia Partidului Popular European, PDL şi FIDESZ fac parte din această familie”.

“Pentru prima dată un preşedinte, un lider, a spus că există judeţe unde trăiesc maghiari în majoritate şi că ar trebui să aibă statut special. Traian Băsescu este o persoană şi un preşedinte cu carismă”, a mai spus vicepremierul maghiar.

Totodată, Zsolt a ţinut să le transmită „prietenilor români” că această solicitare este conformă cu normele europene şi nu reprezintă ceva „nemaiauzit”.

Nu vom renunţa niciodată la ideea autonomiei, toti paşii trebuie să fie pentru autonomie – pentru ungurii din diaspora autonomie culturală, şi autonomie teritorială pentru cei care trăiesc în bloc. (…) Le transmitem prietenilor români ca nu e nimic special în asta, maghiarii nu au cerut niciodată nimic din ceea ce nu e în Uniunea Europeană, dacă alţii pot, şi noi putem“, a declarat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Unul dintre motivele invocate de oficialul maghiar a fost că ungurii nu mai pot accepta să fie cetăţeni de categoria a doua şi nu vor renunţa la solicitarea de acordare a autonomiei.

Nu putem accepta să fim cetăţeni, naţiuni de categoria a 2-a. Dacă alte persoane şi naţiuni au aceste drepturi, dacă alţii pot şi noi putem. Prietenii români trebuie să vadă că nu vom renunţa niciodată la asta, dar asta nu înseamnă un lucru (…) nemaiauzit, ci este un lucru care e prezent în Uniunea Europeană. Nu vom renunţa niciodată la acest scop“, a conchis Semjen Zsolt.

Cea de-a 23-a ediţie a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad şi-a deschis porţile, miercuri, la eveniment urmând să fie prezente personalităţi ale vieţii politice a maghiarilor din România, Ungaria, dar şi din Serbia sau Slovacia. Sâmbătă, în ultima zi a evenimentului, este aşteptat să participe la dezbateri şi premierul Ungariei, Viktor Orban.

| ghimpele