Video: „GASLAND” – OTRAVIREA VOITA A APEI. Un documentar despre METODA FRACTIONARII HIDRAULICE. Motivand exploatarea gazului, vor de fapt sa distruga panza freatica?

[vimeo=https://vimeo.com/57486925]

Vezi si Gasland II

America e distrusa. SUA este impanzita de sonde de gaz prin fractionare hidraulica.
Localitati parasite, sonde si instalatii peste tot, pe pamanturile oamenilor, in spatele curtilor, cimitirelor, oraselor.

Se imprastie gaze otravitoare peste tot. Oameni bolnavi cu probleme neurologice de la chimicalele volatile folosite in procesul de extragere.
Apa otravita si toxica. Panzele freatice contaminate, rauri contaminate, pamanturi otravite, aer ucigator cu miros de iad.

Oamenii au incercat sa filtreze totusi aceasta apa care nu e buna nici de spalat. N-au reusit nici cu cele mai performante instalatii. Chimicalele au topit membranele de la filtre.
Cate o sonda pe km patrat. toata America ce impanzita. New Yorkul risca sa ramana fara apa.

Garda de mediu din Sua a ramas fara fonduri in urma acestui documentar.
Strategia corporatiilor este sa se miste rapid, fulger. Iar daca cineva vine cu obiectii sau cu acuze ca e poluare si apa este otravita, corporatia cere sa fie actionata in instanta si sa se prezinte dovezi din partea celor ce reclama. Adica un fel de vanare de vant. Si daca unltimul om va sta in fata lor trec peste el si sondeaza mai departe.

Procesul de extractie este laborios si cere o logistica formidabila. Sute de camioane fac un dute vino continuu. Se consuma resurse multe si se obtine nu mai mult de o “butelie de gaz”.
Aparent este o goana dupa resurse. Dar de fapt este lucrarea satanei de a parjoli pamantul.

Oameni ff bolnavi, animale care-si pierd parul, orase si localitati parasite, oameni tratati cu dispret si ironie………America anului 2010. Astazi este si mai rau si este pe cale sa se intample si la noi in Romania in 3 zone la inceput. Barlad-Vaslui, Dobrogea, Bihor, adica zonele cu cele mai mari panze de ape freatice de adancime care vor fi spurcate.

Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică: BARLAD (VASLUI)
Voivozi (Bihor)
Tria (Bihor)
Baile Felix (Bihor)
Tulca (Bihor)
Adea (Arad)
Curtici (Arad)
Periam (Timis)
Biled (Timis)
Paulis (Timis)
Parta (Timis)
Buzias (Timis)
Crai (Timis)

Macin (Tulcea)
Babadag (Tulcea)
Capidava (Constanta)
Eforie (Constanta)
Costinesti (Constanta)
Vama Veche (Constanta)
Adamclisi (Constanta)

Cititi va rog si:

| saccsiv

37 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Metoda se cheama "fracturare hidraulica". E adevarat ca e foarte nociva, dar o afirmatie de genul "America e distrusa" e cam prea mult.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am experienta de subtitrare, dar de unul singur nu pot face minuni. Muncind 3 ore pe zi, abia poti termina o ora de documentar in minim 20-30 de zile. Am prieteni care pot lucra, dar cer bani. Eu de obicei fac intai transcriptul si paralel sincronizarea in engleza, apoi traducere, de aia dureaza mai mult, dar este de calitate mai mare si accesibil si pt alte limbi. Subtitrarile in poloneza, daca exista format srt., nu incluse in film, scurteaza munca. Existe site-uri (nu insa si programe!) care fac conversia din audio in text, contra cost. Ma puteti contacta pe e-mail. Se poate posta si ca proiect de subtitrare pe freelancer.com sau pe alte site-uri de acest gen, dar sunt riscuri si acolo. Este intr-adevar ceva foarte grav exploatarea asta cu fractionare hidraulica.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    PS Am gasit o subtitrare in franceza si am download-at-o! Scurteaza enorm procesul: timpii sunt facuti, varianta franceza ajuta la traducerea din engleza. Cu putzina rugaciune din partea dvs., in 3-4-5 zile sper sa termin varianta romaneasca de traducere, forma srt. Doamne, ajuta-ne!!!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu mai speriati oamenii. Contribuiti la raspandirea deznadejdii; poate fara sa vreti. In sat la bunicii vostri a venit cineva ? De cand nu ati mai fost pe la ei sau la mormantul lor sa le aprindeti o lumanare? Eu, personal, nu am fost de mult.
    Vreti sa informati primarii sau autoritatile despre acest pericol? Vreti sa faceti ceva concret? Sau doar sa dati o stire senzationala sau inedita? Care este scopul? Ce putem face concret? Dati solutii?

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca imi da cineva o subtitrare in engleza pot si eu sa ajut la traducerea in romana. Dar direct din film e mai greu.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Danielo:
    Unde e subtitrarea in franceza? Stiu pe cineva care stie bine franceza si ar putea ajuta. Apoi hai sa ne impartim, pe bucati, sa nu traducem mai multi aceeasi parte.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca v-ati saturat sa va uitati de pe margine cum Romania este distrusa zi de zi si cum viitorul copiilor vostri devine din ce in ce mai intunecat, daca sunteti gata sa va implicati si sa conduceti Romania spre un alt drum, cititi programul w w w.numacalca.ro , copiati-l, dezbateti-l, trimiteti-l tuturor persoanelor/organizatiilor de incredere, inscrieti-va pe site si puneti umarul si voi.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Da cautare google sau cauta GasLand.2010.720p.HDTV.x264-SYS. Ok, o sa incep de la min 60. Astept feed-back aici. @ liviu Cand turcii invadau tzara, cum ar fi fost, pastrand proportziile, ca Stefan cel Mare sa zica: hai sa incep rugaciunea inimii, ce atata lupta fara sens?!?

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "America e distrusa" si vesti despre poluarea groaznica la care ii supuneau capitalistii se scria in reviste in anii lui Stalin cand lumea trebuia sa fie convinsa ca SUA sunt raul maxim iar socialismul e paradis, daca nu de bine ce era (ca nu era), cel putin, vezi-Doamne, ca nu era asa rau. In tot acest timp fosta RDG era transformata intr-un infern chimic, de care nemtii de acolo sufera tardiv pana azi. Exista norme antipoluare peste tot. Si se incalca si acum unele, nu e nevoie sa ajunga americanii. Langa Calarasi e un combinat cu "cozi de vulpe" (oxid de azot deversat direct in atmosfera), ca sa dau un singur exemplu. Respectarea normelor e pe primul plan, altfel si o simpla tesatorie poate polua de n-o sa mai stim de noi. Langa Bucuresti in anii '90 o singura fabrica a deversat detergenti si pestii din tot raul Colentina (Mogosoaia pana dincolo de Herastrau-Tei) s-au pus cu burtile in sus. Atacati radacinile, nu frunzele!

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Danielo:
    Deja s-a gasit o subtitrare, si admin a inlocuit filmuletul din articol cu unul subtitrat.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Alexandru ,
    "vesti despre poluarea groaznica la care ii supuneau capitalistii se scria in reviste in anii lui Stalin cand lumea trebuia sa fie convinsa ca SUA sunt raul maxim iar socialismul e paradis"

    Din pacate aici nu e vorba de reviste. Nici un ziar oficial si de mare tiraj nu a prezentat dezastrul din america ci doar potentialele riscuri ale acestei tehnologii de extragere.

    Vestile proaste le aflam de pe youtube, de la un documentar facut prin 2010.
    Ziarele au dat o cu totul alta nuanta stirilor despre gazul de sist unde este prezentat ca o mare resursa, dar despre amploarea adevarata a dezastrului nu s-a pomenit, doar s-au prezentat niste riscuri, prea vag lasand sa se intrevada marele necaz care ne asteapta.

    Corporatiile dupa cum se aude, fac mari presiuni pe langa guvernul de la Sofia, Bulgaria pt. a permite inceperea exploatarilor.

    Poluarea de care avem parte pana la acest moment in Romania este plimbare prin parc pe langa ce se preconizeaza.

    Deja aerul este otravit prin chemtrails, este vizibil pt. cei care inca nu au orbit de tot. Deci apa de ploaie este dubioasa.
    Izvoarele de ape minerale sunt in mana corporatiilor - coca-cola?!

    Marea batalie: panzele freatice de mare adancime. Doar criza trebuie sa fie si alimentara. De o bucata de vreme se tot trambiteaza o criza a apei potabile in lume. Si cum poate fi criza cand apa din panzele freatice de mare adancime sunt din belsug si peste tot in lume? Simplu, le otravesti...
    Si uite asa prinzi lumea intr-o menghina. O criza alimentara strict legata de criza apei curate.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Draga frate, inainte de medicina am facut chimie analitica si am calificare de laborant chimist. Stiu destul de bine ce contin gazele de sist, pot sa-ti spun si cum se reproduc reactiile in combinate chimice pentru a produce aceleasi gaze din rezidii de petrol. Statele suverane au dreptul sa impuna norme stricte de poluare si este exact ocazia sa le dam oricaror companii sa guste putin din legislatia europeana, care, daca e aplicata la litera, este deosebit de restrictiva. Alternativa la respectarea restrictiva fiind pierderea proprietatii companiei. Este exact atat de simplu.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Alexandru
    Pai atunci sa ii "luminam" pe guvernantii nostri cu privire la aceasta legislatie (pe cei noi, cand vor fi numiti) si sa ii presam sa aplice legea si sa nu lase tara distrusa.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din pacate economia mondiala are FOARTE mare nevoie de petrol si gaze naturale, iar rezervele nu sunt nelimitate. Cu petrolul la peste 100 de dolari barilul, din pacate multe guverne cred ca sunt dispuse sa inchida putin ochii la poluare.

    Alternativa ar fi sa renuntam cu totii la societatea industrializata si sa traim simplu la tara. Dar cati ar accepta cu adevarat acest lucru?

  15. dumitru pacatosul si nevrednicul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lacustele americane au gasit fraieriiiiii din fostele tari comuniste ,nepatriotii ,mamaligarii ,vanzatoriii de tara ,neam si credinta ,chiar si fata de copiii lor . INTUNECAREA MINTII ESTE IN 90'% A POLITICULUI ROMANESC.BOLNAV CU SUFLETUL ........?. NE VOR AUTODISTRUGE DIN TOATE PUNCTELE ,ATEI ,PAGANI MASONI ETC.....

  16. Claudiu Ionuț Boia

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt de-adreptul stupefiat de ce vad aici... nu mă refer la film atât cât mă refer la pesimismul celor care promovează astfel de articole pe sait. Sf. Scriptură ne spune în nenumărate locuri că întotdeauna răul atrage privirea omului de la Dumnezeu. Ceea ce faceți aici e doar bârfă. Îndreptați-vă privirea spre lucrurile frumoase din lume. Îndemnații pe oameni să se roage pentru bucuria vieții...

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    e teribil .. ganditi-va ca eu sunt in barlad.. si dak astia foreaza aici e nasol, ca sunt multe izvoare de apa potabila la adancimi uneori chiar foarte mici de suprafata.. toata mizeria va otravi toate pompele de apa existente in zona barlad-ului, fantani si eu cred ca totul are miza de la otravi intentionat ca lumea sa nu cumpere apa din alta parte decat din supermarket.. care e dovedit ca nu e chiar asa de sanatoasa.. mai ales cu pet-urile astea... multa lume foloseste aceste pompe fiindca apa e mai curata decat de la robinet... trebuie PROTESTE URGENTE si blocarea lucrarilor.. oamenii trebuie sa se opuna masiv la nivelul orasului ... deocamdata apa are un gust foarte bun.. dar daca incep astia sa otraveasca pinza freatica e nasol pentru toti... nu vrem sa patim ca americanii...

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    S.O.S.ROMANIA.Desteptarea popor roman,nu lasa acesti pagani care te conduc
    sa te distruga. Fii cu bagare de seama pana nu e prea tarziu.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mai frate baga si fratia ta aci o postare sa vorbim de cine e acesta de a fost propus acum prim-ministru.
    Ia uite ce zice pe hotnews,ca dnia sa a facut intre 1992-1993 "Centre for Jewish and Hebrew Studies, asociat St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (studii postuniversitare)."
    Dnia sa e crestin ?
    Daca e crestin de ce confensiune o fi,sa ne dovedeasca,sa il vedem inchinandu-se la ceva Sfinte Moaste de sfant crestin ortodox (ca sunt unii care nici macar nu sunt botezati si se inchina prin sarutare la Sfinte Moaste de sfinti crestini - adica crestini ortodocsi,ca cei aparuti prin BC dupa despartire sunt cam dubiosi,nu ma pronunt cum ar fi,ca nu stiu,dar imi pare dubioasa treaba in unele cazuri.)

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt cateva discutii interesante pe aceasta tema, a fisurarii hidraulice, la:
    http://www.criticatac.ro/13750/frack-off-chevron-co-semnat-romania-despre-gaze-de-sist-si-ce-ni-se-pregateste, introduceti manual daca nu merge linkul.
    Personal, nu am nicio incredere in compania Chevron si celelalte.
    @ Ioan Closed Captions este una (filmul poate disparea de pe Internet), subtitrari este alta. Oricum, cu subtitrarile alea in franceza, fac unele in romana lejer.

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E semnificativ ca atunci cand cineva e propus pentru un post oficial umblati sa vedeti daca a dat mana cu vreun evreu sau daca a facut studii cine stie unde, dupa care urmeaza pietisme de duzina - "sa-l vad eu pupand moaste". Asta e o naivitate. Capacitatea de ministru vine din invatatura, pricepere si talent de conducator, nu din religie. Daca un ateu invata bine la Politehnica si un ortodox citeste numai psaltirea, ghiciti cine ia examenele. Pana si la teologie e la fel. Dumnezeu n-a facut pietrele paini exact pentru ca sa deosebiti ispitele astea. Altfel, oricine face frumos pe nas aghios, aghios din punctul vostru de vedere e bun.

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    alexandru,

    Probabil esti un postac de serviciu.

    Oculta nu va agrea un roman la conducerea tarii pentru ca nu cumva sa aiba vreo urma de dragoste de tara si sa le incurce planurile.

    Asa ca in fruntea tarii vor ajunge mai mereu oameni cat mai alogeni si cat mai bine preparati in laboratoarele ocultei jidanesti.

    Cat despre gaze de sist si extragerea lor, iti ajunge scoala generala pentru a intui ce vor astia sa faca.
    Pe astia nu ii intereseaza nici un gaz si nici o resursa.
    Iti explic si de ce.
    Producerea gazului de sist costa mult mai mult decat gazul in sine.

    Este nevoie de o logistica formidabila.Cam 1200 de camioane grele trebuie sa marsaluiasca du-te vino pentru un singur camp de extractie.
    Se folosesc zeci de mii de tone de solventi chimici foarte puternici si foarte scump de produs.
    Se consuma multa motorina pentru transport, multa energie electrica.
    Salarii, alimente.....tot tacamul.
    Profitul nu numai ca nu exista, de fapt este vorba de paguba nu de profit.

    Decat sa rascolesti pamantul pentru gaze inventate, mai bine arzi motorina si chimicalele alea in locul gazului si iesi mai avantajos.

    Avem deja criza economica, financiara, sociala, mai este nevoie de o criza de apa si de alimente si gata buboiul, s-a copt.
    Deci cand oculta cauta sa bage lumea cat mai adanc in criza, crezi ca mai cauta ei resurse pt. binele omenirii?
    Astia aduna toate resursele si bogatiile pamantului pentru a ne priva de ele, iar cand nu le pot controla, le distrug pur si simplu.

    Gazul de sist nu este o resursa, ci este doar o scamatorie chimica. Extrag mostre de sol de la mari adancimi le analizeaza si studiaza ce chmicale sa introduca pentru a intra in reactie cu rocile respective ca sa emane gaze.
    Este o lucrare pur si simplu draceasca.
    Chmicalele sunt studiate in amanunt pentru ca apa contaminata sa nu mai poata fi filtrata niciodata.
    S-au descoperit in jur de 560 de chimicale folosite in acest proces de fractionare hidraulica. Atata se stie pana acum, caci "retetele" sunt tinute secret de catre corporatii.

    Vestea cu Chevron in Romania si gazele lu' peste, nu mai conteaza daca este sau nu reala.
    Ideea e ca lucrurile astea se intampla la ora asta in America si cu consecinte grave.
    Cu aceleasi probleme s-au ales si Germania si Angliala la o scara incipienta, iar Franta si Bulgaria s-au opus vehement.
    Iata ca legislatia Europeana nu a reusit sa opreasca un inceput de otravire a mediului in Germania si UK-Lanchester.

    E bine sa fim treji, bine informati si gata de lupta.
    Pentru ca suntem deja intr-un razboi silentios si e pe cale sa devina brutal.

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Scrisoare deschisă de la cetăţeni pentru primarul Constantin Constantinescu în privinţa exploatării gazelor de şist în zona Bârladului

    Scrisoare deschisă către primarul oraşului Bârlad, Constantin Constantinescu.

    Domnule Primar Constantin Constantinescu,

    Vă adresam această scrisoare deschisă ca urmare a discuţiilor apărute în presă şi în rândul cetăţenilor din oraşul Bârlad despre procesele de prospecţiune si exploatare a gazelor de şist demarate sau aflate în curs de demarare în perimetrul Bârlad.
    Prin această scrisoare ne arătăm ingrijoraţi faţă de poziţia dumneavoastră privind problema exploatării gazelor de şist, publicată în data de 2 februarie in ziarul "Vremea Nouă".
    Considerăm că nu este momentul pentru exploatarea acestor resurse naturale având în vedere procedurile şi tehnicile folosite. În acest sens, dorim să vă aducem la cunostinţă câteva informaţii despre procesul şi istoricul extragerii gazelor de şist şi despre consecinţele asupra mediului inconjurător. De asemenea vă oferim şi câteva sugestii care ar întări democraţia in oraşul Bârlad. Puterea este a cetăţenilor, de aceea este necesar ca vocea lor sa fie auzită în această problemă.

    Câteva informaţii despre gazele de şist

    Spre deosebire de gazele convenţionale, cele de şist sunt extrase din roci situate la adâncimi foarte mari şi care au un grad scazut de permeabilitate. Pentru a putea extrage gazele de şist este necesara folosirea unei metode numită fracţionare hidraulică / despicare / izbire (fracking). Mai multe institute de cercetare din SUA şi din Europa (Cornwell University, The Environmental Protection Agency) au demonstrat că această modalitate de extragere este foarte periculoasă. Motivele sunt enumerate mai jos.

    Tehnologia folosită

    Fracţionarea hidraulică este singura metodă de extragere a gzelor de şist în acest moment. Sonda este întinsă vertical, apoi orizontal, la o adâncime de 3-6 km. Rocile sunt despícate artificial, fapt ce poate cauza cutremure. Sute de maşini de tonaj mare sunt folosite pentru foraj. Sub o presiune imensă (1000 atm) o medie de 60 de milioane de litri de apă sunt injectate la fiecare lovitură in sol,apa amestecta cu substanţe chimice foarte toxice şi cancerigene (incluzând benzen şi etilenă). Conform raportului Impacts of shale gas and shale oil extraction on the environment and on human health al Comisiei Europene[1], datorită secretelor comericale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este pe deplin făcută publică. Conform unei liste oferite de New York State lista conţine:
    - 58 de substanţe, dintr-un total de 260, au proprietăţi problematice
    - 6 fac parte din prima listă publicată de Comisia Europeană cu substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen)
    - Substanţa (Naftalină bis (1-metiletil)) este în prezent considerată ca fiind bioacumulativă şi toxică;
    - 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice;
    - 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea urmană;
    - 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidă acril, oxid de etilenă şi diversi solvenţi pe baza de petrol;
    - 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilamină
    clorhidrat;
    - 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă;
    - 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere;

    Gazul de şist eliminat din rocă este extras prin tubul sondei. Aproximativ jumătate din apa contaminată chimic rămâne în subteran. O parte din această apă împreună cu gazul se va deplasa prin fracturile naturale din rocă putând să ajungă în apa subterană şi în sol. Apa rămasă este retrasă şi turnată în iazuri existând riscul să se scurgă în apa subterană. Cantităţi imense de metan sunt emise în atmosferă, acesta fiind un gaz cu efect de seră mult mai dăunător decât dioxidul de carbon. Produsele chimice se conecteză cu elementele radioactive (precum radiul si uraniul) din sol şi apoi le aduc la suprafaţă. Este nevoie de un număr foarte mare de sonde (zeci de mii) doar pentru un teritoriu restrâns. Câmpurile de gaze de şist sunt exploatate timp de aproximativ 5 ani (cele de gaz conveţional timp de decenii).

    Metoda de explorare a gazelor de şist bituminos nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere a acestora.
    Pentru foraj sunt necesare cantităţi enorme de apă, care, cel mai probabil, vor fi extrase din rezervele noastre de apă potabilă subterane! De asemenea, pe lînga chimicale toxice, apa reziduală conţine arsenic, metale grele, elemente radioactive precum uraniu si radiu derivate din straturile subterane. Apa folosită NU POATE fi purificată!

    Pagube cauzate de explorarea şi exploatarea gazelor de şist:
    - Apă potabilă şi ape subterane contaminate;
    - Soluri toxice şi radioactive;
    - Poluarea aerului;
    - Cutremure şi alunecări de teren;
    - Cancer şi boli incurabile pentru oameni;
    - Distrugerea florei şi a faunei;
    - Infrastructură distrusă şi poluare fonică.

    Boli

    S-a studiat faptul că în zonele în care sunt produse gazele naturale bituminoase, ca urmare a contaminării cu substanţe chimice toxice, cancerigene, numărul de boli este creştere în mod dramatic: neuropatie periferică, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie, insuficienta renala si multe altele. Mortalitatea este în creştere.

    Experienta externă

    În anul 2010 SUA a încetat producţia de gaze natural de şist în cel mai mare camp numit Marcellus, care este situat pe teritoriul statelor Virginia, Virginia de Vest, Maryland, New Jersey, New York, Ohio şi Pennsylvania. Numai în Pennsylvania, autorităţile de control au raportat 250 de încălcări ale reglementărilor de stat. Într-unul dintre aceste cazuri, s-au raportat scurgeri de metan, un strat de apă subteran fiind contaminat pe o suprafaţa de 23 km pătraţi. Interdicţia temporară a tehnologiei a fost aplicată în 15 state şi 67 de oraşe din SUA. În data de 08.12.2011, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) a dezvăluit rezultatele lor de cercetare, care arată că tehnologia de extracţie a gazului de şist este cauza poluării apelor subterane în zonele studiate.

    În aprilie 2011, Africa de Sud a impus un moratoriu privind explorarea de gaze de şist, ca urmare a numeroaselor proteste de către cetăţeni.

    În iulie 2011, după numeroase proteste civile, Franţa a devenit prima ţară care a interzis fracţionarea hidraulică prin lege. A încetat toate concesiile pentru companiile care folosesc această metodă.

    În noiembrie 2011, Marea Britanie a suspendat toate explorările şi producţia de gaz de şist din cauza a mai mult de 50 de cutremure provocate de astfel de fântâni în ţinutul Lancashire.
    În octombrie 2011, Bulgaria a impus un moratoriu permanent privind explorarea şi extracţia de gaze de şist, după numeroase proteste în mai multe oraşe ale ţării, iar în ianuarie 2012 a devenit a doua ţară dupa Franţa care a interzis complet exploatarea gazelor de şist.

    În zonele dens populate din Canada şi Australia este, de asemenea, impus un moratoriu privind producţia de gaz de şist.

    În Germania, după contaminarea ireversibilă a solului şi a apei într-un perimetru de mare anvergură în jurul forajelor, un comitet a fost numit pentru a face o analiză de mediu. S-a detectat benzen în apă (de 6 ori peste medie) şi în analizele de sânge ale persoanelor care locuiesc în apropierea locurilor în care există exploatări ale gazelor de şist.

    Domnule Constantin Constantinescu, având în vedere faptul că reprezentaţi interesele cetăţenilor oraşului Bârlad, vă rugăm să solicitaţi toate documentele şi studiile necesare pentru a avea cât mai multe informaţii despre acest proces care ar putea pune în pericol viaţa locuitorilor oraşului Bârlad şi a comunităţilor rurale din zona suburbană.

    Va rugăm să ne oferiţi nouă şi tuturor locuitorilor direct afectaţi de această situaţie, ajutorul dumneavoastră pentru a creşte nivelul de transparenţă şi pentru a avea o informare corectă în rândul cetăţenilor.

    Urmatorul pas firesc care trebuie făcut este să informaţi corect comunitatea bârlădeană,pe baza studiilor efectuate, şi sa sprijiniţi iniţiativele societăţii civile de a organiza dezbateri pe fondul acestui subiect.

    Domnule primar, ce îşi doresc bârlădenii? O creştere economică care ar presupune apă contaminată, soluri toxice şi radioactive, poluarea aerului, cutremure, cresterea posibilităţii îmbolnăvirilor de cancer, faună distrusă nu reprezinta o solutie.

    În încheiere, salutăm Strategia de dezvoltare a oraşului Bârlad, 2009-2020, strategie care nu are în vedere exploatarea gazelor de şist.

    Semnatari:

    Asociaţia Vira Bârlad
    Bogdan Pălici
    Vlad Cătuna
    Valentin Borş
    Matei Budeş
    Dana Popa
    Razvan Goga
    Cezar Stefan Pălici
    Ong GTE Romania
    Bulgarians in London - Initiative for a better Bulgaria
    Paul Dumitriu
    Ştefan Irava
    Andrei Craciun
    Bogdan Popa
    Miron Constantin
    Silviu Butunoi
    Carmen Diaconu
    Alexandra Podoleanu
    Carabat Cristina
    Ana Maria Dragomir
    Stefan Nechita
    Teodora Andreea Ceapa
    Elena Irava
    Cristina Canepa
    Georgeta Elisabeta Ionescu
    Livia Manole
    Catuna Maricica
    Miruna Antonescu
    Andrei Iliescu
    Adina Apur
    Dan Timofte
    Alina Vizitiu
    Elena Vizitiu
    Hotnogu Veronica
    Hotnogu Ion
    Hotnogu Dorin
    Sincu Sorina
    Sincu Liliana
    Sincu Costel
    Apur Veta
    Apur Valentin
    Mihai Vasiu
    Marius Gianni Chitiga
    Brosteanu Mariana
    Roman Constanta
    Mihai Ion
    Mihai Elena
    Mihai Vasile (Obiectivul de Vaslui)
    Dumitriu Vasile
    Dumitriu Petronela
    Dumitriu Mariana
    Dumitriu Veronica
    Dumitriu Ion
    Filiuta Andra
    Nistor Valentin
    Stratu Ionut
    Negru Rares
    Tilibasa Andreea

    http://www.b-o.ro/Evenimente-736-Scrisoare_deschisa_de_la_cetateni_pentru_primarul_Constantin_Constantinescu_%C3%AEn_privinta_exploatarii_gazelor_de_sist_%C3%AEn_zona_Barladului.html

    Domnule primar, puterea este a cetățenilor!
    http://obiectivdevaslui.ro/?q=node/29296

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cosmins: probabil ca, daca m-ai vedea live, ai spune ca-s agent sub acoperire, si daca ai vedea si ca nu-s circumcis (presupunand ca as merge asa departe) ai zice ca am fost la chirurgie plastica sa-mi puna preputzul la loc. te intreb o chestie simpla: la prima tura, roadele "trezviei intru lupta" a legionarilor a fost ca l-au "plumbuit" pe Duca si i-a manevrat Maniu sa vina rege "patriotul", "antisemitul" si "democratul" Carol al 2-lea. La a doua tura, i-a manevrat Antonescu sa plece Carol. La a treia, i-au facut comunistii cobai pentru rezistenta la tortura in parnai si nu te intreba cati au rezistat, ci cati si-au pierdut sufletele lepadandu-se sau chiar sinucigandu-se. Si continuati, ca oile, sa fiti vulnerabili la aceleasi clisee, nebagand de seama ca oculta aia de care spuneti manevreaza si dreapta scandinava sa spuna vikingii neaosi ca iudeii vor bogatiile Norvegiei si distrugerea protestatismului, si pe cea franceza, sa zica "francezii verzi" ca iudeii sapa Franta si catolicismul. Nu exista tara in care sa n-aiba "pian" din asta, dar fata de Occident, la voi canta la o veritabila orga. Felicitari. Mossad si ovreii n-au nevoie de agenti in tara noastra, frate. Va au pe voi. Va pot manevra fara nicio problema.

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si apropos, camarade, daca eu is postac de serviciu, voi sunteti...?

  27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu sunt din Barlad si orice ar spune cei care ne considera habotnici, anti-progres etc, nu sunt de acord sa exploatam niste resurse daca punem in pericol fauna, flora si in primul rand oamenii. Nu vreau sa-mi vad toate rudele, parintii, bolnavi, suferinzi, otraviti incet sau omoriti prin cutremure. Nu vreau ape otravite si animale moarte. Lasati-ne in saracia noastra curata daca nu sunteti in stare sa obtineti un "progres" fara sacrificii!

    Filmul poate fi vizionat pe saccsiv. Apasati butonul CC si activati traducerea!
    Doamne ajuta!

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    catre cei de mai sus fara sa dau nume care spun ca cei care se opun acestor exploatari otravitoare ... societatea civila trebuie trezita si redirectionata spre problemele vitale cu care se confrunta.. trebuie blocate initiativele legislative daunatoare.. trebuie trezita constiinta fiecaruia dintre noi asta daca mai vrem o tara ortodoxa, sanatoasa si care sa nu fie manipulata pe un mic si-un pahar de vin la alegeri.. trebuiesc oamenii treziti din fata tv-ului si pusi fata in fata cu realitatile inconjuratoare fara a pierde din obiectiv faptul ca violenta atrage mai multa violenta si ca nu e cazul sa aruncam cu pietre ci doar sa ne opunem. nu ne putem lasa manipulati. adevarul trebuie sa iasa la iveala nu sa spunem asa: ".. stii e o stire rea" .. atunci la cate stiri rele vezi la televizor de ce nu faci ceva ???... inchide tv-ul, si iesi afara si da o mina de ajutor! . Din cauza ca sunt pasiv si lenes am pierdut foarte multe eu personal in viata.. Nu mai este cazul. Trebuie sa dam dovada de curaj sa infruntam problemele uniti unul cu celalalt fiindca pe toti ne intereseaza, nu de bravada. Fara scoaterea la lumina a adevaratelor valori cei care vor veni dupa noi nu vor mai fi decat niste marionete. Trebuie actionat, si acum nu mai tarziu.. cand va fi prea tarziu.

  29. dumitru pacatosul si nevrednicul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nici un put nu trebuie sa se foreze pe acest Pamant ! .Oameni buni ,mai bine sa mancam o singura data pe zi ,si sa fim sanatosi , DAR sa nu uitam inca ceva UNIREA vine numai la un popor credincios ,cat de cat si iubit de DUMNEZEU . Deci cred ca ,cu cat mai multi dintre noi alergam in CASA DOMNULUI si ne apropiem de bunul DUMNEZEU ,numai cu ajutorul lui putem sa infranam foarte multe ,in aceste grele vremuri . FARA DE MINE NIMIC NU PUTEI FACE ,DOMNUL A SPUS/O DIN GURA LUI . Aurul la fel ,vor scoate cat vor si cu aurul nostru cu tot , si cu oamenii nostrii,cu banii nostrii ,cu / mamaligarii ,atei si paganii/ care nu vad decat ARGINTiii si uita ca ,santem muritori ,ca asa vrea DIAVOLUL.... ? Coruptii si bolnavii cu sufletul ,din pacate ? ,ne vor distruge tara ,sanatatea poporului si binenteles si moartea multora .... Acesti politicieni ,de dupa 90'' ,macar CAPUL tot din Bucuresti ,trebuie sa dispara ,altfel vom ajunge la mare catastrofa si multi ,multi mucenici ,cat de curand.....?

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SUA: Boom-ul extractiei de gaze de sist, o industrie contestata, care a generat in 2010 venituri de 76 mld. dolari
    Boom-ul petrolului si al gazelor de sist aduce un avans important economiei americane, de care are nevoie pentru a-si accelera cresterea, chiar daca aceste noi surse de energie sunt controversate pentru riscul potential pe care il prezinta pentru mediul inconjurator, relateaza AFP.

    "Este o industrie inca tanara", care se va dezvolta in anii urmatori, spune Raoul Leblanc, analist la cabinetul de consiliere speciala PFC Energy.

    Forajul zacamintelor de sist, formatiuni stancoase poroase bogate in hidrocarburi, s-a dezvoltat puternic in ultimii trei-patru ani, gratie aparitiei de noi tehnologii: forajul pe orizontala si fracturarea hidraulica, sau "fracking".

    Ea consta in injectarea sub inalta presiune a unor cantitati enorme de apa aditionata cu nisip si diferiti aditivi chimici (anticoroziune, gelifianti etc.).

    O tehnologie acuzata de aparatorii mediului ca polueaza panza de apa freatica si secatuieste lacurile sau sursele de apa din regiune, si chiar ca ar fragiliza solului, favorizand astfel cutremure, din cauza numeroaselor explozii subterane.

    Ca masura de precautie, anumite state, precum New York-ul, au suspendat autorizarea forajelor. Fracturarea este interzisa in Franta si in Bulgaria.

    Dar, intr-o economie americana aflata inca in convalescenta, presiunea pentru a autoriza aceasta veritabila sursa de crestere este puternica. Presedintele Barack Obama s-a declarat partizanul "tuturor actiunilor posibile" pentru dezvoltarea extractiei de gaze.

    In 2010, forajul de gaz de sist a adus venituri de 76 miliarde de dolari si a contribuit la crearea a 600.000 de locuri de munca in Statele Unite, potrivit unui studiu al cabinetului de cercetari IHS Global Insight.

    Aceste cifre ar trebui sa urce la 118 miliarde dolari si 870.000 locuri de munca pana in 2015, potrivit IHS.

    Cu efecte pozitive asupra industriei chimice, a exploatarilor de nisip, a echipamentului de foraj etc.

    "Energia, la nivel, international, nu creeaza multe locuri de munca, este o industrie care functioneaza cu echipament greu", iar exploatarea zacamintelor de sist creeaza multe locuri de munca la nivel local, subliniaza Leblanc.

    Reversul medaliei: stocurile de gaze naturale au crescut puternic in Statele Unite, reducand cotatiile.

    Pentru a incerca sa inverseze tendinta, grupul energetic Chesapeake a anuntat o reducere de 50% a forajelor in America de Nord, pentru acest an. Si ConocoPhillips a anuntat o reducere a exploatarilor.

    Limitata initial la societatile americane specializate, exploatarea gazelor de sist castiga acum teren in randul gigantilor internationali, precum francezii Total, japonezii Marubeni sau chinezii Sinopec.

    "Pretul petrolului este ridicat iar societatile au multi bani lichizi de investit si sunt putine oportunitati", remarca Raoul Leblanc.

    Cu atat mai mult cu cat, in comparatie cu tulburarile politice din numeroase regiuni petrolifere, "America de Nord ofera un mediu relativ sigur pentru investitii", adauga acesta.

    Exista si un nor pe acest cer senin: mai amenintatoare decat riscurile politice sunt actiunile in justitie a localnicilor sau ale organizatiilor pentru protectia mediului, care pot "bloca productia", apreciaza Raoul Leblanc.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-11523085-sua-boom-extractiei-gaze-sist-industrie-contestata-care-generat-2010-venituri-76-mld-dolari.htm

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://obiectivdevaslui.ro/?q=node%2F29052

    Nimeni nu știe nimic despre masacrul ecologic care se pregătește la Bârlad: Indolență și nepăsare!
    01-02-2012 04:00 — Răzvan Călin

    În timp ce zona Bârladului este în pragul unei catastrofe ecologice de proporții, autoritățile locale susțin că dracul nu e chiar atât de negru. Cei de la Agenția Județeană de Mediu Vaslui susțin că, deocamdată, nimeni nu le-a cerut vreo autorizație pentru exploatarea gazelor de șist. Deocamdată, nu s-au făcut decât prospecțiuni pe platformă. Firma care a făcut studiile este patronată de Ovidiu Tender. Locul exact în care vor fi amplasate sondele este ținut în mare secret.
    Întreaga zonă a Bârladului (orașul plus comunele aferente, însumând aproape 200.000 de suflete) este pe punctul de a se transforma într-un soi de Cernobâl, din cauza intereselor financiare ale unor importanți jucători de pe piața mondială a carburanților. Gigantul Chevron USA (una dintre cele mai puternice firme din industria carburanților din lume) a pus ochii pe zăcămintele de gaz de șist din România. Unul dintre acestea este situat chiar în zona Bârladului, la care se adaugă alte două perimetre de exploatare, în Dobrogea și județul Bihor. Cele trei perimetre câștigate de Chevron în România însumează o suprafață totală de 2.700 de kilmetri pătrați.
    Thomas Holst, country manager pentru România al Chevron Upstream Europe, a declarat într-un cotidian central: “Operațiunile noastre se concentrează în două zone: Bârlad și Dobrogea. Prima sondă de explorare va fi săpată la Bârlad în a doua partea a anului 2012, iar din 2013 avem în plan săparea a opt sonde în Dobrogea”.
    Nu numai Chevron, ci și alte firme puternice din acest domeniu s-au arătat interesate de zăcămintele de gaze de șist din România. Totul a fost ținut sub un con de umbră, din cauza tehnologiei care este folosită pentru extragerea gazelor de șist, respectiv fracționarea hidraulică (fracking). Tehnologia este extrem de poluantă și de nocivă pentru tot ceea ce înseamnă organisme vii și, mai mult, provoacă cutremure de suprafață. Toate aceste aspecte au făcut ca în multe state europene tehnologia, dar și exploatarea gazelor de șist, să fie interzise prin lege.
    E lesne de înțeles atunci de ce giganții din atotputernica industrie mondială a carburanților și-au îndreptat atenția căre state din sud-estul Europei, acolo unde pe lângă faptul că există mari zăcăminte de astfel de bogății subterane, mai și beneficiază de un context socio-economic și politic extrem de pervertibil. Așa s-ar putea explica și faptul că extrem de puțini au fost cei care au știut că pe parcursul anului trecut, la Bârlad (și în zonele limitrofe) au mișunat o sumedenie de echipe de experți ai unei firme de prospecțiuni.
    Este vorba despre SC Prospecțiuni SA București, firmă controlată în totalitate de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, cel care mai deține la Bârlad (prin intermediul unor firme controlate de el și alți controversați oameni de afaceri) și SC Fepa SA. Prospecțiuni SA este fosta Întreprindere de Prospecțiuni Geologice și Geofizice, cea care până în 1990 a deținut monopolul prospecțiunilor din România și care (ce mai important) a avut arhiva de informații geologice a țării noastre. În orice țară civilizată, informațiile referitoare la resursele minerale și bogățiile subsolului țării respective constituie secret de stat și nu sunt puse la discreția vreunui întreprinzător privat.
    Revenind la Bârlad, probabil că mulți dintre concitadini au observat, în vara anului trecut, echipele celor de la Prospecțiuni SA, care au tot bântuit orașul și comunele din jur în mașini de teren care aveau inscripționate sigla firmei. Abia ulterior s-a aflat că firma lui Tender a fost contractată de Chevron USA pentru a efectua operațiunile de prospecțiune, care au fost finalizate la finele anului trecut. Ceea ce este și mai interesant, se pare că nimeni nu știe, sau nu vrea să spună, care este viitoarea locație a sondelor de lângă Bârlad.
    În cursul zilei de ieri, am fost contactați de către cei de la AMI Comunications, firma de PR (Public Relations) din România a celor de Chevron. Aceștia ne-au promis că ne vor transmite în cel mai scurt timp un punct de vedere, dar nu ne-au putut spune nimic despre locația viitoarelor sonde de extracție. Asta în ciuda faptului că pe parcursul discuției telefonice au lăsat să se întrevadă că au cunoștință de locurile unde s-au efectuat prospecțiuni în apriopierea Bârladului.

    Americanii “salivează” pe bogățiile din subteranele Moldovei!
    Chiar în primăvara anului trecut, Mihail Mitroi, vicepreședintele Prospecțiuni SA, a recunoscut că Moldova va fi viitorul Texas al României șim într-un interviu acordat unui ziar central, a menționat că cei de la Chevron “salivează” după zăcămintele de gaz de șist din zona noastră: “Aceste companii mari, de top, nu sunt interesate de câmpuri medii. Sunt interesate doar de câmpuri foarte, foarte mari, de lucrurile de perspectivă, cum e shale - gazul (gazul de șist, n.r.)”.
    Așa că e lesne de înțeles că americanilor prea puțin le pasă să fie “friendly environement” și singurul lor țel este să “sugă” cât mai mult din măruntaiele pământului de lângă Bârlad. Și automat că nu ia contează că singura tehnologie prin care poți aduce la suprafață este una extrem de poluantă. Din informațiile pe care le avem, “armata” de PR a celor de la Chevron a pregătit deja o ofensivă mediatică și vor să intoxice mass-media cu tot felul de campanii publicitare, din care să reiasă cât de grijulii sunt ei cu mediul înconjurător și ce beneficii imense vor aduce economiei locale. Nimic despre milioanele de tone de apă injectate la mare adâncime, laolaltă cu o sumedenie de substanțe extrem de toxice, nimic despre eliberarea de noxe în atmosferă, nimic despre contaminarea câmpului acvifer din regiune, nimic despre eliberarea unor substanțe radioactive existente în straturile subterane de roci, precum Radium 233 etc.
    În Statele Unite ale Americii, unii localnici din zonele unde există astfel de sonde s-au filmat în timp ce pur și simplu dădeau foc la apa de la robinetele din casă, apă care era contaminată cu gaz metan.
    Iată doar o scurtă enumerare a principalelor riscuri pe care le implică tehologia fracționării hidraulice: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitate medie fiind de șase puțuri de foraj pe kilometru la care se adaugă rețeaua de conducte pentru transport), riscul de contamimare a terenurilor, poluarea sonoră, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai putea fi irigate), apa freatică și srusele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, existența unui risc seismic asociat, emanarea unor substanțe radioactivice, a metanului și a altor substanțe cu efect de seră etc.
    Contactat telefonic, Remus Mitrea, șeful Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, ne-a declarat că nu a primit nicio cerere de eliberare a unei autorizații de exploatare din partea Chevron: “Doar cei de la Prospecțiuni SA au cerut acest lucru, dar undeva prin 2006 sau 2007. Din câte am înțeles, anul trecut au efectuat lucrările de rigoare. Dar cei de la Chevron nu ne-au solicitat nimic în acest sens. Când o vor face, vom vedea ce este de făcut”.
    Deputatul Adrian Solomon ne-a declarat că, în cursul zilei de ieri, a depus o întâmpinare către premierul Emil Boc, căruia i-a cerut de urgență lămuriri cu privire la acest subiect: “Am cerut domnului prim-ministru să ne transmită toate informațiile legate de acest subiect. I-am solicitat, în același timp, să ia aminte și să analizeze cu maxim interes tehnologia de extracție ce va fi folosită, mai ales că vrobim despre una extrem de nocivă și interzisă în unele state europene. Mai mult, am solicitat să ne preiznte și toate documentele în baza cărei s-a autorizat această exploatare în România, în speță în zona Bârladului”.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Devin trista atunci cind citesc despre suferintele oamenilor din Romania.In acelasi timp ma bucur pentru credinta lor.
      Domnul sa aiba in grija poporul roman !

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    (anti Chevron song)
    https://www.youtube.com/watch?v=2wIHx_NiqnE

  1. Pingback: Ipoteză: Cutremurele din Italia s-au produs din cauza exploatării gazelor prin fracționare hidraulică | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

  2. Pingback: La Mangalia se poate: Referendum în ziua alegerilor parlamentare privind exploatarea gazelor de şist | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

  3. Pingback: apologeticum.ro: Un documentar despre METODA FRACTIONARII HIDRAULICE | Vremea noua – Liderul presei vasluiene

  4. Pingback: LaVaslui - prin orasul virtual | apologeticum.ro: Un documentar despre METODA FRACTIONARII HIDRAULICE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*