Legea privind regimul juridic al adoptiei a fost modificata de Parlament, iar forma adoptata permite adoptiile internationale si adoptiile de catre homosexuali.

Votul final a fost dat miercuri, in plenul Camerei Deputatilor. Nu s-a adoptat niciun amendament la varianta care a iesit din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, unde proiectul propus de Guvern a fost serios amendat, pentru a fi in consonanta cu prevederile noului Cod Civil. Interesant este ca proiectul propus de Guvern a fost plin de erori de logica, de sintaxa si gramaticale, dupa cum a sesizat Consiliul Legislativ. Iata inca un argument in defavoarea adoptarii legilor prin asumarea raspunderii.

Dar Consiliul Legislativ a mai remarcat un aspect care NU a fost corectat de parlamentari: cetatenii romani devin defavorizati la adoptie, in fata cetatenilor straini. Iata de ce: cetatenii romani sunt obligati sa stea efectiv in tara minim 9 luni din cele 12 luni dinaintea adoptiei. In schimb, in cazul adoptiilor internationale, parintii adoptivi au doar obligatia de a se deplasa in Romania si de a ramane aici o luna inaintea adoptiei.

Stoparea adoptiilor internationale a fost una dintre conditiile de preaderare ale Romaniei la Uniunea Europeana. Inainte de castigarea primului mandat de presedinte, Traian Basescu a facut cariera criticand comertul cu copii practicat de guvernarea Nastase chiar si dupa instituirea Moratoriului asupra adoptiilor internationale.

Statele Unite au exercitat presiuni constante pentru reluarea adoptiilor internationale, dar Romania a fost obligata sa-si respecte angajamentul luat fata de Uniunea Europeana. Telegramele Wikileaks au consemnat o serie de discutii intre oficiali ai SUA si cei romani pe tema adoptiilor internationale, americanii exprimandu-si nemultumirea ca nu s-au inregistrat progrese in mandatul Tariceanu. In primul an de mandat al guvernarii Boc, noua conducere a Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA) a propus modificarea legislatiei, pentru reluarea adoptiilor internationale. Emil Boc a anuntat ca nu va promova proiectul. Doi ani mai tarziu, insa, viziunea s-a schimbat si, iata, s-a liberalizat, din nou, exportul copiilor.

De notat ca masura a fost adoptata cu o larga majoritate, chiar si parlamentarii PNL votand in favoarea reluarii adoptiilor. Deputatul liberal Alina Gorghiu, secretar al Comisiei Juridice a Camerei inferioare a Parlamentului, motiveaza: „S-a constatat ca regimul adoptiilor nu functiona. Iar aceasta lege, chiar daca ramane perfectibila, este un progres. Trebuie sa se flexibilizeze procedurile de adoptie, sa nu ramana atatia copii institutionalizati pana ce ajung la varste cand deja adoptia devine foarte dificila”.

Un alt aspect controversat al proiectului este cel legat de orientarea sexuala a parintilor adoptivi. Teoretic, legea nu le permite cuplurilor de homosexuali sa adopte copii, insa limitarea este interpretabila, legata de cea din Codul Civil, care nu permite casatoriile intre persoanele de acelasi sex.

Legea insa nu limiteaza adoptiile la cupluri. Orice persoana (teoretic singura) poate adopta. Iar orientarea sexuala nu este o conditionalitate la adoptia de catre o persoana. Aceasta poate trai, fara a fi casatorita, cu o persoana de acelasi sex. Deci, un copil adoptat poate fi crescut de un cuplu de homosexuali – a caror relatie nu este oficializata -, avandu-l, formal, doar pe unul dintre acestia drept parinte. „Legea nu poate introduce discriminari legate de religia sau de orientarea sexuala a adoptatorului. Ar fi impotriva conventiilor internationale la care Romania este parte. Ratiunea pentru care nu este permisa adoptia de catre cuplurile de homosexuali nu este orientarea sexuala a acestora, ci faptul ca, in Codul Civil nu exista institutia casatoriei intre persoane de acelasi sex, spune Alina Gorghiu.

Social-democratul Ciprian Nica, vicepresedintele Comisie Juridice se declara, la randul sau, multumit de noua lege: „E bine ca macar cuplurile de homosexuali nu pot adopta. Am fost la un pas de a avea si casatorii intre persoane de acelasi sex. Cand s-a dezbatut Codul Civil s-a incercat legiferarea cuplurilor de homosexuali si nu a trecut, pentru ca Bogdan Ciuca (vicepresedinte al Comisiei Juridice, PNL) si cu mine ne-am opus categoric”.

Premierul BRITANIC: Daca nu sustineti homosexualitatea, nu primiti ajutor

Premierul britanic David Cameron a amenintat duminica tarile care nu recunosc drepturile homosexualilor ca ar putea fi excluse din programele de ajutor ale Regatului Unit, relateaza AFP si Efe.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei intalniri cu liderii din cele 54 de tari ale Commonwealth, care a avut loc duminica in Australia. Premierul a avertizat ca in conditiile in care “Marea Britanie este una din tarile care ofera cel mai mult ajutor lumii” e necesar ca “tarile care il primesc sa adere la respectarea drepturilor omului. Este una din conditiile care determina ajutorul nostru.
Reuniti de vineri in Australia, liderii din cele 54 de tari ale Commonwealth – care cuprinde circa 2 miliarde de persoane din Marea Britanie si fostele sale colonii – s-au despartit duminica fara a reusi sa ajunga la un acord privind democratia si drepturile omului.

Drepturile minoritatilor sexuale au reprezentat un important punct de dezacord, conform mai multor participanti.

Cameron a declarat de asemenea ca ar putea boicota urmatoarea intalnire Commonwealth (2013), daca tara gazda, Sri Lanka, nu va lua masuri pentru respectarea tuturor drepturilor omului, inclusiv ale minoritatilor sexuale. Premierul canadian, Stephen Harper, impartaseste aceeasi viziune cu omologul sau britanic, el declarand anterior ca va lipsi la intalnirea din 2013.
„Suntem pregatiti sa investim financiar in ceea ce credem,” a spus Cameron. Cu toate acestea, premierul s-a declarat convins ca va dura mai mult de doi ani ca problema aceasta sa fie rezolvata.

Cititi si: Casatoriile religioase dintre homosexuali vor fi permise in Marea Britanie