Constransi sa argumenteze in favoarea productiei avioanelor de lupta F-35, americanii de la Lockheed Martin au facut o gafa monumentala, admitand ca avioanele pe care SUA incearca sa le vanda Romaniei, Bulgariei si Croatiei sunt, practic, niste vechituri scumpe, scrie Jurnalul National. Romania ar trebui sa cumpere de la americani 48 de unitati, 24 aparate noi si 24 recondiționate.

„Programul F-35 a fost gandit acum 20 de ani, pentru a inlocui avioanele de lupta F-16. Acestea sunt acum imbatranite, vor deveni rapid depasite, iar intretinerea lor este prea scumpa”, a declarat Sam Grizzle, purtatorul de cuvant Lockheed Martin, pentru nashuatelegraph.com.

Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein a declarat luna trecuta, ca printre subiectele discutate de presedintele Basescu in SUA s-a numarat si cel referitor la achizitionarea de avioane F16, existand un plan care prevede o intelegere regionala. Diplomatul a spus ca la aceasta idee face referire si prevederea din declaratia comuna cu privire la parteneriatul strategic potrivit careia Romania si SUA isi propun sa lucreze impreuna la o abordare cu caracter regional care sa poata ajuta tarile interesate sa-si modernizeze fortele aeriene. “Este un plan care include si Croatia si Bulgaria (…) Declaratia se refera la acest lucru”, a spus Gitenstein, citat de Mediafax.

Pentagonul a anuntat, recent, ca intretinerea flotei sale de F-35 va costa 1 trilion de dolari, facandu-i pe unii politicieni, precum senatorul John McCain, sa ceara anularea programului F-35 si continuarea productiei de F-15, F-16, F-18 si F-22.

Avioanele de vanatoare F 16 au fost proiectate in anii ’70 si au fost introduse in dotarea armatei americane in 1978. De-a lungul timpului au fost produse peste 4.000 de unitati, avionul aflandu-se in dotarea mai multor state, precum Belgia, Chile, Danemarca, Egipt, Grecia, Iordania, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, China, Tailanda, Turcia sau Venezuela.

| FrontPress.ro