NEWSBV: “Comanda” – botezul bobocilor sagunisti

Traditionala „Comanda” a sagunistilor brasoveni va avea loc in acest an, maine, 1 octombrie, pentru a se mai prinde vreme buna.

Pe langa marsul elevilor, insotiti de fanfara liceului, sagunistii merg pana in Poiana Brasov, pe drumul vechi, iar la punctul final are loc botezul bobocilor din clasa a IX-a. Botezul inseamna aruncarea bobocilor in aer, trecerea prin tunelul cu bobarnace si apoi botezul cu vin in numele lui Bachus si Gambrinus, anunta Buna Ziua Brasov.

Fiecare nou elev al Colegiului National „Andrei Saguna” primeste apoi cate o porecla si un cadou sau a unui insemn simbolic al apartenentei lor la grup.
Plecarea din fata Colegiului „A. Saguna” va fi la orele 9.00, moment in care fanfara liceului va canta melodiile traditionale ale liceului. Apoi elevii vor pleca in coloana pe str. Prundului, iar in Piata Unirii fanfara va canta din nou. Coloana de elevi se va indrepta apoi spre Pietrele lui Solomon si va incepe urcusul pe drumul vechi spre Poiana Brasov.

Mai multi elevi s-au plans ca desi au refuzat asa zisul “botez”, pana la urma au fost obligati, chiar fortati sa-l accepte. Asa ceva incalca grav libertatea de constiinta garantata fiecarei persoane in primul rand de Dumnezeu si apoi de constitutia tarii. Va rugam sa ne trimiteti mai multe astfel de marturii pentru a determina inceperea unei anchete pe acest subiect. Teologii sunt rugati sa ne spuna ce implicatii are un astfel de ritual.