Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove a acordat un interviu sitului Pravoslavie.ru in care a vorbit despre pasii intreprinsi de Biserica Ortodoxa din Moldova in vederea pastrarii unitatii spirituale dintre poporul rus si cel moldovenesc, etc.

In luna mai s-au implinit 35 de ani de la hirotonia Dumneavoastra intru iereu. Ce V-a determinat sa alegeti aceasta cale a vietii? Unde ati slujit la inceput?

Ii sunt recunoscator din toata inima Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei si al Intregii Rusii pentru felicitarile Sanctitatii Sale in aceasta zi memorabila si insemnata pentru mine. (…)

Va fi fixata o data in calendar in care va fi serbat Soborul Tuturor Sfintilor modoveni, asa cum a procedat Biserica Ortodoxa din Belorusia care a fixat o zi de praznuire a Soborului Tuturor Sfintilor din Belorusia?

Sarbatoarea Soborului Tuturor Sfintilor Moldoveni exista deja, dar nu stim de ce ea pana in prezent nu a fost inca inclusa in calendarul bisericesc universal. Inca din anul 2004 m-am adresat Preafericitului Patriarh Alexei cu rugamintea de a binecuvanta serbarea Soborului Sfintilor Moldoveni in data de 1/14 octombrie. Tot in aceasta zi Biserica praznuieste acoperamantul Maicii Domnului, si de asemenea si “Icoana Maicii Domnului de la manastirea Hirbovat” — este cea mai importanta sfintenie a Moldovei Ortodoxe. Preafericitul Patriarh a semnat aceasta cerere. (…)

Poporul moldovenesc este un popor muncitor – vorbesc acum despre toti locuitorii Moldovei, acestia sunt si moldoveni, si romani si bulgari. In ultimul timp foarte multi dintre concetatenii nostri lucreaza peste hotare, in primul rand in Italia, pentru ca limbele italiana si moldoveneasca se aseamana — in general dupa doua luni de lucru moldovenii vorbesc deja in italiana. Ei muncesc si in Grecia, in Portugalia, in Franta si in Spania… Si, desigur, merg si in Rusia.

Din pacate, criza economica modiala a avut un efect extrem de negativ asupra economiei republicii Moldova. La aceasta cu parere de rau s-a mai adaugat si faptul ca intre Moldova si Rusia s-au format niste relatii nu prea prietenoase, in care sunt implicati citiva activanti politici. Desigur, ne rugam ca Domnul sa-i intelepteasca pe acesti oameni, pentru ca ei sa inteleaga cit este de important sa pastrezi buna intelegere cu vecinii, in cazul acesta, buna intelegere dintre tarile noastre – dintre republica Moldova si Rusia pentru binele ambelor popoare – popoare ortodoxe.

Cu Mitropolitul Vladimir a discutat Olga Kirianova

|patriarchia.ru