„Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, caci din ea izvoraste viata.” (Pilde 4:23)

1. Gospodarul isi pazeste de pasari tarina insamantata, si de omizi livada si isi pazeste de fiare stana, dar nimic altceva nu isi pazeste gospodarul precum casa de talhari, de foc, de ape, de fulgere, si de toata necuratia. Ce e casa pentru gospodarie, este inima pentru om. Pentru acesta s-a zis: „Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima.

2. Din inima izvoraste sange, iar in sange e sufletul. Precum e sufletul in inima, asa e in tot omul. Daca apa in izvor este sarata, este sarata si in rau; daca e dulce in izvor, va fi dulce si in rau. Cum e izvorul, asa-i si varsarea raului.

3. Daca sarpele te musca de deget, otrava lui n-ar lucra, daca sangele n-ar duce-o la inima. Cand doctorul pune pe deget un leac, leacul nu ar ajuta daca sangele nu l-ar duce la inima. La inima ajunge si otrava, si leacul. Tot ce otraveste viata si tot ce lecuieste viata trebuie sa ajunga la inima si sa treaca prin inima.

4. Acolo unde este centrul sistemului circulator sanguin trupesc, acolo este si centrul sistemului circulator duhovnicesc. Inima trupeasca este organ al inimii duhovnicesti. Si chiar daca asta este realitatea, totusi si aceasta realitate e o mare taina.

5. Cu adevarat de nepatruns este aceasta taina pentru mintea noastra, pentru ca mintea este mai mica decat inima, iar inima cuprinde mintea, nu mintea inima. Partea nu intelege intregul si nici cele mai de jos nu inteleg cele inalte. Dumnezeu asa a vrut si asa a randuit. Fericit este cel ce mai putin cerceteaza tainele fiintei lui Dumnezeu si mai mult asculta de poruncile lui Dumnezeu si mai mult simte iubirea lui Dumnezeu in inima lui!

6. Sufletul este invesmantat in porfira sangelui; iar cand vesmantul este asa de simtitor, cu atat mai mult este ceea ce acopera vesmantul! Precum un pai poate molipsi si strica sangele, asa si un singur cuvant, o singura privire, un singur gand poate molipsi si strica sufletul.

7. De aceea, sa asculti de doctorul omenesc cand te invata: Ingrijeste-te de sangele tau! Dar cu atat mai mult, sa asculti de doctorul Dumnezeu, cand iti porunceste: Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, caci din ea izvoraste viata. Pazeste-ti inima in inima, miezul in coaja, flacara in sange, viata in vesmantul trupului. Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, fiul meu – zice Domnul.

8. Cand sarpele musca mana, mana se leaga cu un garou, ca sangele otravit din mana sa nu se duca in inima si sa strice izvorul sangelui. Cand auzi un cuvant rau, astupa-ti auzul, ca otrava cuvantului sa nu coboare pana la inima ta si sa nu strice izvorul vietii tale, fiul meu!

9. Cand vine bogatia, nu iti lipi inima de ea, spune Intelepciunea in Cartea Vietii. Ingradeste-ti inima de bogatie cu un gard inalt pana la ceruri, ca inima ta neintinata si curata sa se pazeasca pentru Cel ce o cauta zicand: Fiule, da-mi inima ta!

10. Mai sta scris in Cartea Vietii: Inima imparatului este in mana lui Dumnezeu. Daca imparatesti asupra patimilor atunci esti un imparat adevarat. Atunci inima ta este in mana lui Dumnezeu. Iar aceasta mana conduce fara gresala inima ta si o indreapta spre imparatia luminii si a vietii vesnice.

11. Daca in cea dintai saptamana a Postului Mare ti-ai intarit convingerea ca inima ta este a Dumnezeului si Tatalui tau; daca te-ai hotarat cu tarie sa i-o dai Lui, atunci in a doua saptamana invata sa iti pazesti inima. Deprinde-te cu lupta vitejeasca pentru neintinarea si curatia inimii tale, pentru a putea intoarce acest dar Celui ce ti-a daruit toate.

12. Lumineaza-ti inima cu credinta, intareste-o cu nadejdea, incalzeste-o cu dragostea, cadeste-o cu rugaciunea, curata-o cu lacrimile, hraneste-o cu Sangele Domnului si o inalta spre cer precum o candela aprinsa. Numai asa vei putea astepta cu pace trecerea din aceasta lume pamanteasca in lumea cereasca, fara cutremurul pacatosului sau mustrarea constiintei. De aceea, in aceasta a doua saptamana a Postului Mare, innoieste des sfatul Tatalui: Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, caci din ea izvoraste viata.

Sursa: Sf. Nicolae Velimirovici, Inima in Marele Post, Editura Predania.