În atenția DNA: Ioachim Băcăuanu a cerut mită de 3500 euro unui preot

Preot român: “M-am săturat de această mizerie care se face în biserică. Totul este pe bani. Mi s-au cerut 3.500 de euro ca să rămân în parohie“

Un preot paroh din localitatea băcăuană Cerbu a declanşat un scandal uriaş în sânul Bisericii Ortodoxe Române după ce l-a acuzat de luare de mită pe Ioachim Băcăuanul, şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Peste 100 de credincioşi din satul băcăuan Cernu au fost implicaţi pe 6 august, într-un conflict spontan, generat de tentativa autorităţilor bisericeşti de a-l îndepărta din funcţie pe preotul paroh local.

Un grup de clerici din partea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, condus de Costel Mareş, protopopul din oraşul Moineşti, s-a deplasat în localitatea cu 1.500 de locuitori şi a forţat spargerea lacătului pus pe uşa bisericii. Acţiunea violentă a fost necesară, potrivit iniţiatorilor, pentru a face un inventar al bunurilor bisericii în vederea concedierii preotului paroh Irinel Andronache. În jur de 100 de săteni, susţinători ai actualului preot paroh, s-au îmbrâncit cu un grup de 20 de săteni, contestatari. Incidentele au avut loc dimineaţa, dar n-au degenerat pentru că în localitate au fost convocaţi preventiv în jur de 20 de jandarmi.

 

Preotul Irinel Andronache, care slujeşte la Cernu de 13 ani, se află într-un conflict mai vechi cu şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Parohul din Cernu l-a acuzat pe clericul de la Roman că-i împovărează că preoţii din arhiepiscopie cu taxe nejustificate. Declaraţiile preotului au făcut ca, pe 29 mai, vicarul Ioachim să se deplaseze personal la Cernu, împreună cu mai mulţi subordonaţi, în maşini Audi A8, cu geamuri fumurii. Motivul a fost că doreşte să slujească la căpătâiul unei localnice decedate. Apariţia înaltelor feţe bisericeşti a stârnit revolta localnicilor, care i-au alungat din sat acuzându-i că fac paradă de bogăţie. Între timp, preotul Andronache a dat în judecată Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, motivând că nu i-au fost aduse la cunoştinţă motivele pentru care este îndepărtat din funcţie.

Tot în cursul zilei de ieri, 6 august, vicarul Ioachim a venit să slujească, cu ocazia sărbătorii Schimbării la Faţă, la o mănăstire aflată la doar 5 kilometri de Cernu. Preotul Andronache a plecat înspre lăcaşul de cult cu 5.000 de euro, pe care susţine că i-a împrumutat de la săteni, declarând că are de gând să-i arunce în faţă episcopului.

Mai jos, declaraţia preotului legată de şpaga de 5.000 de euro:

„În 2002 mi s-au cerut 7.000 de dolari şpagă pentru parohie. I-am dat Presfinţitului Ioachim 5.000 de dolari. Acum avem un proces pe rol, ei nu respectă nici asta şi vor să mă alunge. Dacă vor continua cu abuzurile, vreau cei 10.000 de dolari daţi şpagă la primirea parohiei, 7.000 cu tot cu dobânda plătită, dar şi aproape 7.000 de euro pe care i-am investit în casa parohială. M-am săturat de această mizerie care se face în biserică. Totul este pe bani. Mi s-au cerut 3.500 de euro ca să rămân în parohie“, a spus preotul Irinel Andronache. În replică, şefii de la Roman au stabilit că parohul nu va fi schimbat, deocamdată. „Părintele poate să vină în audienţe, la Arhiepiscopie, în fiecare miercuri. Nu trebuie să facă afirmaţii de neadevărate“, a spus Ciprian Ignat, arhidiacon al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Enoriaşii ce îl susţin pe preot, care le este duhovnic de 13 ani, vor să strângă bani pentru Arhiepiscopie şi Protopopiat. „

Noi echipa noastră, care suntem cu dumneavoastră (n.r. preotul) vrem să dăm cotizaţie. Ceilalţi să-şi aducă popă. Toţi suntem de acord să dăm din pensia noastră“, a spus Elena Otânjac. „Lasă părinte, că vă dau eu bani, cât trăiesc, plătesc în rate“, a zis râzând şi Aneta Lazăr. Mai mult, de când a izbucnit scandalul, în întreg satul au fost împânzite fel de fel de zvonuri referitoare la preot. „Se spune că va fi arestat, că este poliţia pe urmele lui“, a spus o altă femeie, revoltată.

sursa: adevarul.ro

6 comments

  1. Anisoara-Manuela Sandu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trist, dar adevarat!
    Doamne lumineaza-i pe mai marii nostri, pentru Sfanta Ta Biserica!

  2. valentin dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne miluiește! Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuiește-mă pe mine, păcătosul!

  3. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    OFF TOPIC IMPORTANT

    ,,În 1959 comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca, deja martirizat prin închisori și la Canal, i-au interzis activitatea preoțească până la moartea ce a survenit după torturarea sa de Securitate. Fiind înainte văzător cu duhul el lasă mărturie a supliciului din care i s-a tras moartea, pictând la Biserica din Drăgănescu scena supliciilor Sf. Ștefan cel Nou, pomenit pe 28 noiembrie, data morții Părintelui Arsenie…” SURSA: http://www.evz.ro

    Așadar, cu puțin timp înainte de trecerea sa la cele veșnice, părintele fusese torturat din nou de către Securitate, tortură din care i s-a tras moartea…
    Cred că dosarul de CNSAS este foarte voluminos și ar merita cercetat în amănunt. Dar nu știm dacă în el se face vreo referire la acest aspect incriminator la adresa regimului. Presupunem că s-a șters sau nu s-a menționat.
    De ce fusese torturat? Pentru că a prevestit sau a proorocit căderea comunismului în România iar acest lucru comuniștii nu îl puteau accepta. Îl urau de moarte pe părintele Arsenie Boca pentru acest ,,blestem” la adresa lor.

    Și iată ce mai putem găsi noi:

    http://www.fericiticeiprigoniti.net/arsenie-boca/256-parintele-arsenie-boca-si-securistii

    http://www.ziaristionline.ro/2014/02/06/a-inceput-publicarea-dosarului-din-arhiva-cnsas-al-parintelui-arsenie-boca-sfantul-ardealului/

    http://www.arsenieboca.ro/sites/default/files/marturii/Dosarul-de-securitate-al-parintelui-Arsenie-Boca.pdf

    REPRODUC MAI JOS TEXTUL DE PE SITE-UL OBIECTIV.INFO PENTRU IMPORTANȚA SA:

    Arsenie Boca este cunoscut drept Sfântul Ardealului, fiind considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Pentru convingerile sale religioase, preotul Boca a fost arestat și torturat de fosta Securitate, alungat de la mănăstire, devenind unul dintre martirii regimului comunist.
    “Ultimul sfânt al românilor”, “Sfântul Ardealului”, sau “Biciul lui Dumnezeu”, așa a fost supranumit părintele care a marcat monahismul românesc, aducând alinare în suflete și fascinând mulțimile cu darul său de-a ști totul despre fiecare credincios pe care îl privea în ochi. Astăzi, Arsenie Boca este pentru mulți o icoană vie, un sfânt.
    La 29 septembrie 1910, în Vața de Sus, în judeţul Hunedoara, se năştea Zian Boca, fiul lui Iosif Boca şi al Cristinei. 19 ani mai târziu, în curtea Liceului „Avram Iancu”, din Brad, şeful de promoţie al absolvenţilor din acel an, acelaşi Zian Boca, planta, în cadru festiv, un gorun ce avea să se numească, prin hotărîrea tuturor, „Gorunul lui Zian”. Îi uimește pe toți prin frumusețea sa sufletească și asceza sa. Rămas orfan de tată, despre care spunea că l-a bătut “ca să nu mai pierd timpul”, tânărul Boca mărturisește că avea înclinații spre „științele pozitive”. Ar fi vrut să urmeze studiile pentru aviație, dar, din cauza sărăciei, a renunțat.
    Așa că a biruit ” înclinația contemplativă”, iar 1929 s-a înscris la Academia Teologică din Sibiu. După absolvirea Academiei din Sibiu, Mitropolitul Nicolae Bălan îl trimite, cu bursă, la Școala de Belle Arte din Bucureşti, pentru a se pregăti ca pictor bisericesc. Tot aici va urma şi studii de medicină, dezvoltând o pasiune pentru ştiinţe, ce-l va cuceri până la moarte. Încă din timpul studenției i se spunea “Sfântul”.
    Hirotonit diacon în 1935, iar în 1938 termină Belle Arte. Anul următor este trimis de mitropolitul Nicolae Bălan în Sfântul Munte Athos, pentru a deprinde viața călugărească. A stat acolo trei luni, iar acolo ar fi dat de un duhovnic aspru, care i-a zis: „Mă, tu nu eşti în stare de nimic! Nici la măturat nu eşti bun!”. Tânărul şi-a spus în sinea lui: „Aici e de mine, la ăsta stau!”. Amintindu-şi relaţia cu primul său duhovnic, Boca avea să exclame mai târziu, întrebat cum ar trebui să fie un călugăr: „Măi, nu toţi cei din lume se prăpădesc, nici toţi cei din mănăstire se mântuiesc… Unii dintre călugări nu sunt călugări, ci cuiere de haine călugăreşti… De vrei să te faci călugăr, fă-te ca focul!”.

    Darul vederii, la Muntele Athos

    La Muntele Athos a primit și darul vederii. Îi apare Fecioara Maria, care îl poartă prin văzduh, în mijlocul unui munte unde se afla un mare sfânt rus, Serafim de Sarov. Urcă apoi în munte timp de 40 de zile, postind și rugându-se și primind inițierea spirituală de la acest mare sfânt rus. Revine în țară îmbogățit cu experiențe minunate și intră în obștea Mănăstirii Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, din 1940, este tuns în monahism, primind numele Arsenie. “Aici m-am trezit să fac duhovnicie cu oamenii, deși nu eram preot”, mărturisea Arsenie Boca. În 1942 este ridicat la treapta preoțească și numit stareț al Mânăstirii Brâncoveanu pe care o renovează schimbându-i înfățișarea. Rapid, faima părintelui Arsenie Boca se răspândește în întreaga țară, devenind simbol al Sâmbetei de Sus. Faima sa s-a datorat în bună măsură trăirii cu consecvență a regulilor cele mai aspre ale monahismului. Tot mai mulți oameni vin să îl vadă și să îl audă pe “Sfântul de la Sâmbăta”,pe cel renumit ca mare duhovnic.

    Prigonit și întemnițat de Securitate

    Este arestat, pentru prima dată, sub suspiciunea de legături cu legionarii, în 1945. Dar este eliberat în absența unor dovezi clare. În mai 1948, este din nou arestat și anchetat, pentru vina de a-i fi ajutat creștinește cu hrană pe luptătorii anticomuniști din Munții Făgărașului. Pentru aceste bănuieli, cât și datorită notorietății sale printre credincioșii creștini, este schingiuit o lună și jumătate, silit să dea repetate declarații, fiind apoi eliberat.
    Mitropolitul Nicolae Bălan îl strămută de la Sîmbăta la Mănăstirea Prislop în noiembrie 1948, pentru a-l proteja. Securitatea continuă să îl hărțuiască, iar la 10 ianuarie 1951 este arestat din nou și dus la Ocnele Mari.
    Datorită influenței pozitive asupra deținuților, este trimis la șantierul Poarta Albă din cadrul șantierului deschis de regimul comunist pentru Canalul Dunăre Marea Neagră.

    Minunile din închisoare

    Aici a avut loc minunea prin care părintele a reușit să “iasă” prin zidurile temniței, pentru a fi prezent la înmormântarea mamei sale. I se dau trei ore liber, timp în care pur și simplu dispare, gardienii dând alarma. La exact trei ore revine și, chestionat fiind de cei care îl păzeau răspunde că a fost la înmormântarea mamei sale. Gardienii au sunat acolo și li s-a confirmat prezența la înmormântarea mamei. Care avusese loc la Vața de Sus, la câteva sute de kilometri de locul unde părintele era închis.
    Se mai spune, pe baza mărturiilor supraviețuitorilor temnițelor comuniste, că ușa celulei sale se deschidea în fiecare noapte, astfel că un gardian trebuiea să stea permanent în fața ei. Se spune că dispărea pur și simplu, întorcându-se spre dimineață.
    Preotul Viorel Trifa a povestit ce știa de la un fost gardian, angajat la una dintre închisorile la care fusese deţinut Boca. „I-au spus părintelui să le spună ceva despre Dumnezeu, ca să-i facă să creadă. Şi părintele le-a spus că la al doilea rând de porţi ale închisorii, se află două femei. Le-a descris, cu lux de amănunte, ce avea fiecare în desagă. Cei doi gardieni au fugit şi le-au scotocit femeilor în saci. La întoarcere, au reclamat la conducerea închisorii că printre deţinuţi se află un părinte care vede prin ziduri.”
    Primul mare semn dumnezeisc s-a arătat insa chiar după prima arestare a sa. Se spune că, într-o noapte, monahul a fost scos din celula unde se afla, în arestul Securității de la Hațeg, de doi milițieni brutali. Cei doi l-au luat de subsuori, pe sus, în timp ce îl insultau și îl batjocoreau. Părintele i-a iertat, dar mâna dreaptă a unuia și mâna stangă a celuilalt, adică exact cele care l-au atins, s-au uscat în scurt timp. Milițienii au rămas infirmi pe viață. Mulți credeau că minunile părintelui Arsenie Boca se săvârșeau prin foc, iar cine îl atingea cu dușmănie, era ars de para focului Dumnezeiesc.

    Este eliberat, dar, pentru scurtă vreme. Prigoana continuă, astfel că, de Rusalii, în septembrie 1955 este din nou anchetat și arestat. Securitatea nu reușește să îi găsească o vină, pentru a-l închide mai mult timp. Așa că este pus în libertate și se întoarce la Prislop. În 1958, după impunerea unui nou regulament monahal, părintele Arsenie Boca și stareța Zamfira Constantinescu sunt nevoiți să părăsească mânăstirea, iar maicile sunt obligate să intre în lume. Mănăstirea devine cămin de bătrâni până în 1967.
    Din acest moment și până la moartea sa, în 1989, nu mai are voie să poarte haina călugărească. Patriarhul Iustinian reușește însă să îl aducă la atelierele de pictură ale Patriarhiei. Pentru a scăpa de teroarea regimului comunist și de oamenii Securității, părintele Arsenie acceptă să lepede haina duhovnicească și să o îmbrace pe aceea de mirean. Nu însă fără a renunța la stilul auster de viață trăit în mânăstire.

    Profețiile de pe zidurile Bisericii Drăgănescu

    Timp de 15 ani, din 1968 până în 1983, pe zidurile Bisericii Drăgănescu, de lângă București, părintele pictează predicile pe care obișnuia să le țină, în fața a mii de credincioși, la Sâmbăta de Sus. Iar duhul profetic al părintelui se regăsește în toate creațiile sale de pe zidurile bisericii. După terminarea picturii de la Drăgănescu, se retrage la Sinaia, alături de fosta obște de la Prislop, scrie ziuanews.ro.

    La 29 septembrie 1989, maiorul de securitate Cocârlea Constantin propune scoaterea din supravegherea informativă a ieromonahului Arsenie Boca. La 28 noiembrie 1989, părintele Arsenie Boca trece la cele veșnice. A fost înmormântat, după dorința proprie, la mănăstirea Prislop, la 4 decembrie 1989, prorocind că aici va fi loc de pelerinaj. Mormântul părintelui Arsenie de la mănăstirea Prislop reprezintă în prezent unul din importantele locuri de pelerinaj din țară, zeci de mii de oameni venind în fiecare an, aici, pentru a se ruga la Sfântul Ardealului, una dintre marile figuri duhovnicești.

    AR FI O GREȘEALĂ SĂ ADAUG ȘI CELE PESTE 20 DE COMENTARII CARE URMEAZĂ, SCRISE ÎN BĂȘCĂLIE SAU BATJOCURĂ… ÎN URĂ FAȚĂ DE MEMORIA POSTUMĂ A PĂRINTELUI MARTIR AL TEMNIȚELOR COMUNISTE – ARSENIE BOCA.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce mizierie

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa ne ierte Dumnezeu dar sunt multe intrebari: multe din actiuni sunt pentru dezbinare! Apoi, se prea bine stie ca la hirotonisire cam toti dau banii pentru parohie! Deci din start se incalca credinta prin acceptarea viitoruui preot sa isi plateasca parohia.... Pentru multi a devenit o afacere...Biserica e condusa de masoni iar capii ei se lafaie in dispret fata de" pupatorii de moaște".... Probabil ca ar trebui ca Consiliul Parohial sa accepte un preot dupa o declaratie in care se dezice de orice cumparare de parohie, de orice actiune ce contravine credintei... In acest fel Preotul devine al Bisericii locului iar cei de acolo ar trebui sa il protejeze chiar impotriva Ierarhilor daca ei se fac vinovati de arghirofilie, simonie sau ecumenism, etc... Trebuie gasite solutii , nu impotriva Biserici , ci pentru Biserica pentru ca Hristos e Capul Bisericii si nu functionarii care mai stiu doar sa binecuvinteze mesele de hram si praznicele. ...

  6. Aqvila cu Crucea-n cioc

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "La teologie ii serparie ! " - Arsenie Boca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*