Chevron minte că a terminat explorarea la Pungești, ca să arate că este inofensivă

sonda PungestiChevron declară că a terminat explorarea la Pungesti!

Compania Chevron a anuntat printr-un comunicat de presă că explorarea gazelor de sist la Pungesti a fost finalizată. Conform avizului de mediu, dat doar pentru explorare, în acest moment compania ar trebui să-si demonteze sonda. Evident, asta nu se va întâmpla deoarece toate actiunile derulate de Chevron la Pungesti au fost de fatadă. Conform unor surse din interior, Chevron nu a urmărit altceva decât să demonstreze că explorarea este o operatiune inofensivă fată de mediu. Practic, acestia s-au prefăcut că explorează pentru a da un exemplu pozitiv în vederea montării celor 2800 de sonde planificate pentru judetul Vaslui. Altfel spus, tactica Chevron este simplă: vedeti că nu s-a întâmplat nimic periculos la Pungesti? Haideti să montăm si celelalte sonde!

Nu întâmplător, ultimii presedinti si premieri ai României au avut consultanti PR din SUA. În această tară sunt cei mai buni specialisti în manipularea opiniei publice. O astfel de manipulare a fost planificată de acum câteva luni, atunci când Chevron a întâmpinat rezistenta pungestenilor. Sefii acestei companii au realizat atunci că exploatarea gazelor de sist în România nu va fi asa simplă de făcut precum în Africa. (A nu se uita că Thomas Holst, cel care conduce operatiunile în tara noastră, vine aici după o altă misiune asemănătoare îndeplinită în Angola.) În aceste conditii, după scandalul de la Pungesti, Chevron nu si-a permis să forteze nota, chiar dacă în plan mai erau încă două sonde care trebuiau să fie ridicate imediat după cea de la Pungesti: una la Băcesti si cealaltă la Puiesti. Având în vedere că doar o singură sondă a adus grave prejudicii de imagine atât firmei Chevron cât si Guvernului României, era clar că trei sonde ar fi triplat aceste inconveniente. Opozitia puternică a pungestenilor si activistilor de mediu i-au convins pe sefii Chevron să adopte “planul B”.

Guvernul României, în genunchi în fata Chevron

Prima sondă a fost montată în judetul Vaslui după multe manifestări si opozitii ale opiniei publice. În ciuda faptului că localnicii si-au manifestat opozitia, Guvernul României a preferat să sacrifice cetătenii din această zonă, instituind un regim de teroare. Legislatia tării, aliniată la cea a tărilor europene, nu permite abuzurile fortelor de ordine asupra cetătenilor care nu fac altceva decât să-si exercite dreptul la liberă exprimare. Astfel încât, a fost nevoie de un “artificiu legislativ”. Negăsind o jutificare legală pentru măsurile abuzive ale jandarmilor, sefii din MAI au apelat la un ordin vechi dat în 2010 de fostul ministru Vasile Blaga. Asa a fost instaurată celebra “zonă specială de sigurantă publică”. Foarte putini stiu că acest ordin se aplică în conditii care nu a nicio legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Pungesti. Iată cum sună ordinul: Constituirea zonei speciale de sigurantă publică are loc atunci când pe un spatiu restrâns se concentreaza un fenomen infractional – violente,,, trafic si consum de droguri,, prostitutie etc.

În Pungesti, nu s-a constatat amplificarea prostitutiei, traficului de droguri, iar singura violentă comisă a fost distrugerea unui gard! Totusi aici a fost aplicat acest ordin din 2010 si cu această umbrelă legală extrem de subredă, fortele de ordine si-au permis abuzuri incredibile: bătrâni si copii bătuti, interzicerea accesului presei si multe altele. Pentru aceste abuzuri, Guvernul Ponta a plătit destul de mult. Televiziunile centrale, inclusiv cea natională, au făcut reportaje cu anomalia de la Pungesti, concluzia în aceste reportaje fiind una singură: abuz al fortelor de ordine. Deocamdată, Guvernul Ponta nu plăteste decât la capitolul imagine. Nu se stie care e avantajul Guvernului, a politicienilor care momentan sunt la putere, dar este sigur că au riscat mult! Pur si simplu, s-au făcut pres în fata americanilor de la Chevron!

PR-ul Chevron intră în actiune

Când spunem la PR-ul Chevron nu ne referim la amărâtii din România care au împărtit pliante, biciclete si au intermediat contracte de publicitate cu organele media. Este vorba de un plan bine pus la punct de la început si până la sfârsit. Ideea ese simplă! Chevron a vrut să demonstreze că o sondă de explorare este absolut inofensivă pentru mediu. În fapt, riscurile de mediu în această primă fază sunt minime. Chevron mizează, însă, pe confuzia creată în rândul populatiei între cele două cuvinte: explorare si exploatare. De aceea au instalat această primă la Pungesti, au mimat operatiunile si a dat verdictul: am terminat explorarea la Pungesti, nu s-a întâmpla nimic periculos pentru mediu, asa că mai avem aproape 3000 de sonde de montat în judetul Vaslui. Ati văzut că la Pungesti nu s-a întâmplat nimic asa că nu aveti de ce să vă speriati!

SEMNALUL

Iată comunicatul de presă emis de Chevron

“Chevron anuntă că activitătile de foraj de explorare au fost finalizate la sonda sa din apropierea satului Silistea, judetul Vaslui. Activitătile de foraj au fost demarate la începutul lunii mai 2014, după efectuarea tuturor verificărilor de sigurantă si performantă, si au fost finalizate fără incidente. În prezent, Chevron analizează informatiile obtinute atât pe parcursul operatiunilor de foraj cât si în urma investigatiilor geo-fizice de sondă, pentru a întelege potentialul de resurse de gaze naturale din argilite”.

| vrn.ro

3 comments

  1. Iacoboaie Radu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Praf în ochii lumii! Alte exploatări funcționează, nu?

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ar trebui toata tara asta sa sarim pentru a ne apara teritoriile cu forte de aparare mai slabe, daca politia noastra ne tradeaza sa ne ridicam dintre noi si sa ne aparam, ca la Marasesti, Marasti si Oituz: CLAR: ''Pe aici nu fac sonde!'' Suntem atata populatie destul de bine incalata cu barbati puternici, dar nu se face nimic, lipsa de interes! I-ar place mai bine sa se invecineze cu America in propria lui tara! Cetateanul din tara noastra! RUSINE !!!

    • Iacoboaie Radu

      Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Așa este. A devenit subiectul acesta neinteresant, răsuflat? Dar ce, este subiect de presă? E o realitate cutremurătoare care afectează mii de români și mediul lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*