Sinodul tâlhăresc:

Patriarhia Serbiei ameninţă din nou ruperea comuniunii cu BOR din cauza intruziunii preoţilor români în spaţiul canonic sârbesc

În perioada 15-23 mai 2012 s-a intrunit Adunarea Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sârbe care a dat publicităţii un comunicat cu următoarea referinţă la disputa cu Biserica Ortodoxă Română, mai precis cu Patriarhia Română:

Cu satisfacţie şi mulţumind lui Dumnezeu, Adunarea aminteşte că Biserica Ortodoxă Sârbă are relaţii liturgice şi canonice şi cooperează cu alte Biserici Ortodoxe autocefale, dar că, în această privinţă există, din păcate, o excepţie. Aceasta se referă la activitatea necanonică a episcopatului şi a clerului Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriul canonic al altor Biserici Ortodoxe, inclusiv a noastră. În cazul nostru, anumiţi episcopi şi clerici din România continuă să vină în anumite oraşe şi sate din Serbia de Răsărit, cât şi în Eparhiile de Timoc şi Branicevo, şi îşi desfăşoară activităţile preoţeşti acolo fără ştirea sau permisiunea episcopilor responsabili din Biserica Ortodoxă Sârbă, încălcând astfel bazele înseşi ale eclesiologiei ortodoxe şi de ordine canonică. Datorită unor activităţi similare neautorizate ale reprezentanţilor Bisericii Române, Patriarhia Ierusalimului a obiectat în mod repetat, cel mai energic, şi în cele din urmă a rupt legăturile liturgice şi canonice cu această Biserică. Adunarea noastră a trimis din nou, pentru a câta oară, un protest în română Patriarhului Daniel şi sinodului său despre intruziunile necanonice în zonele aflate sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Sârbe şi, cu regret, l-a informat că, în măsura în care indivizii din sora Biserica Română nu încetează activităţile ne-frăţești şi necanonice, indiferent dacă acestea sunt tolerate sau trimise de către Patriarhul ei sau Sinod, vom lua toate măsurile adecvate canonice şi juridice de a păstra ordinea canonică veche şi a opri perturbarea iresponsabilă a unităţii sfinte dintre ortodocşi şi dintre popoarele frăţeşti, aşa cum este cazul, fără îndoială, dintre poporul sârb şi român, de-a lungul secolelor. Dacă aceste măsuri nu ajută, Adunarea va fi obligată, cu regret, să urmeze exemplul Patriarhiei Ierusalimului. Episcopii Adunării sunt conştienţi de faptul că există mulţi dintre episcopi, clerici şi teologi care nu urmează cursul etno-filist agresiv, care în ultimii ani a provocat divizări ce nu sunt nesemnificative în întreaga lume ortodoxă. În mod similar, Adunarea este, aşa cum a fost mai devreme, recunoscătoare Bisericii Ortodoxe Române pentru relaţiile sale corecte cu administratia episcopiei sârbe din Timisoara, clerul şi credincioşii ei. În același mod Biserica Ortodoxă Sârbă se bucură de relaţii frăţeşti cu clerul şi credincioşii de Biserica Română, care locuiesc în partea sârbă a Banatului.

|traducere după Patriarhia Ortodoxă Sârbă

14 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Problema se pune canonic, dar seamana foarte mult cu reactivarea Mitropoliei Basarabiei.
  Mi se pare preotii romani din Serbia tin de Mitropolia Dacia Ripensis.
  In actele Martirice, preotul stra-roman Montanus, profeteste inainte de mucenicia sa pe raul Sava, depre aparitia unui popor pe ambele maluri ale Dunarii, cinstitor de Dumnezeu.

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ei vorbesc acolo de relatii fratesti, insa nu prea ii considera pe romanii din Timoc frati. Nu le respecta dreptul la identitate proprie, nu le permit sa construiasca biserici si sa slujeasca in limba romana. Sarbii, fie din clerul ortodox, fie dintre autoritati, vor asimilarea romanilor. Ei nu se comporta tocmai frateste! Suntem inconjurati de neamuri rautacioase si de aceea, eu cred ca e nevoie de putina agresivitate si din partea noastra. In limitele dreptatii desigur.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Intru totul de acord!Ar trebui ca sirbii de la noi sa suporte aceleasi nedreptati ca romanii nostri din Serbia!

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Oare acesta sa fie adevaratul motiv al supararii patriahilor Serbiei si al Ierusalimului? Ma indoiesc, sincer.

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  De ce sunt nedreptatiti romanii din Serbia?Este o reactie normala a sirbilor fata de atitudinea dusmanoasa a Romaniei in cazul atacurilor NATO si in cazul Kosovo!Cum poti sa te uiti cu drag la reprezentantii unei natii care a favorizat atacarea tarii tale de catre criminalii din NATO?Cum poti fi ingaduitor cu reprezentantii unei natii care a contribuit si contribuie la sfirtecarea trupului tarii tale?Romania trebuie sa urmeze exemplul Serbiei si sa iasa urgent din NATO si UE,nu avem decit de cistigat!Cei mai buni parteneri ai activitatii comerciale au fost rusii,chinezii si tarile din Asia si Africa,nu homosexualii din vestul european!In concluzie,atitudinea clerului sirbesc este cit se poate de normala!

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Problema se poate rezolva foarte simplu, pentru romanii din Timoc, Patriarhia Romana poate cere intrarea episcopului Daniel (Patriahria Romana) de Dacia Felix sub jurizdictia canonica a Patriarhiei Serbiei. Se invoca faptul ca acolo sunt vorbitori de limba romana si se cere Patriarhiei Serbiei acest lucru, sau se poate cere ca Sinodul Serbiei sa randuiasca un episcop vorbitor de limba romana. ortodoxia fiind Una.

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Asta nu e o solutie! Din moment ce exista aceasta episcopie a Daciei Felix care e sub jurisdictia patriarhiei romane cum am putea sa ii dam pe mana sarbilor?? Cine a mai pomenit asa ceva? Si pentru comentatorul de mai sus, Nelutu: Problemele romanilor din Valea Timocului si intoleranta sarbilor sunt cu mult mai vechi si nu dateaza din anul 1999, cand NATO a bombardat Serbia!

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  eu nu înțeleg; nu sunt ortodocși și unii și ceilalți? ce miză are lupta asta?

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dupa Ierusalim, acum vor sarbii sa rupa comuniunea cu noi... Oare noi suntem 100% curati si s-au pornit toti sa ne nedreptateasca?

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Romeo2110 si Nelutu , nu bateti cimpii...
  Mitropolia Basarabiei nu este in stare sa-si rezolve problemele ei.
  Cel mai bine este ca Patriarhia sa asculte sfatu preotilor din Timoc, reprezentat de pr. Alecsandrovic, care duce tot greul acolo.
  Adica sirbii au voie sa aiba depuri in ROMANIA, si romani nostrii acolo NU?
  De ce, oare asa spune MOSCOVA, sau PFP al Serbiei a uitat de intelegerea frateasca si face jocul masoneriei care doreste numai dezbinare...
  Bunul Dumnezeu sa-l tina in putere pe parintele Alecsandrovic Bojan sa ne rugam cu toti pt. pacea si sanatatea fratilor nostri din TIMOC.

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  BOR nu e canonica si trebuie sa se retraga din Serbia.
  In acelasi timp Patriarhia Serbiei pare total decrestinata (prin ura fata de aproapele si aparteneta la panslavism si etnicism/nationalism – doua erezii) si ar trebui ca BOR sa pledeze la forumurile cele mai inalte ortodoxe pentru a rezolva conflictul de limba.

  Canonul trebuie respectat iar Biserica Sarba trebuie deferita justitiei pan-ortodoxe. Daca forumurile cele mai inalte ortodoxe sint corupte, atunci propun sa ne pregatim de Sfarsitul Lumii deoarece, in conditiile de fata, nu poate sa fie departe. Atunci Iisus Hristos, v-a veni pe nour si ii v-a judeca El pe toti rauvoitorii implicati in aceasta disputa ca pe niste diavoli cu fete umane ce sint.

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cind spun ca BOR nu E canonica inteleg ca BOR nu merge dupa canon in activitatile ei administrative din Serbia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*