Cazul din republica Moldova si despre Botezul cel mantuitor, facut prin intreita afundare, in numele Sfintei Treimi

Un nou atac impotriva Bisericii al antihristilor de la trustul realitatea, via publika.md, are loc in aceste zile in republica Moldova:

Un bebelus de o luna si jumatate a murit inecat in timpul botezului, tragedia provocand reactii in toata Republica Moldova. Conform Unimedia.md, parintele Valentin din comuna Mihaleni sustine ca nu poarta nicio vina pentru tragedia care s-a produs joi seara. Politia a deschis un dosar penal, si, daca va fi gasit vinovat, preotul risca sa stea dupa gratii pentru omor din imprudenta.

Avem toata certitudinea ca acel copil a ajuns direct in Rai si se va ruga pentru parintii sai, asa ca nu este bucurie mai mare decat aceasta.

Despre cum se savarseste BOTEZUL citim la Sf. Ioan Gura de Aur (savarsirea lui prin intreita afundare)

„Caci a se boteza, adica a se afunda in apa si apoi a ridica capul in sus, este simbol al pogorarii din iad si al iesirii de acolo. Pentru care Pavel numeste botezul mormant, zicand: impreuna cu el ne-am ingropat prin botez intru moarte (Rom. 6, 4).”

(Comentariile sau Talcuirea Epistolei intai catre Corinteni, omilia XL, p. 436)

„De trei ori cufundand si ridicand capul, aratand prin acest tainic ritual coborarea Duhului.”

(Omilia aceluiasi catre cei ce urmeaza a fi luminati si lamurire clara a celor savarsite in chip simbolic si inchipuite in dumnezeiescul botez, inrvol. Cateheze baptismale, p. 55)

„Daca se afunda cel ce se boteaza, este simbolul unei inmormantari care ea insasi vesteste invierea. Soarele obosit si intunecat se arunca in. ocean pentru a iesi din el nou si mai stralucitor.”

(Din vol. Bogatiile oratorice, p. 194)

TAINA SFANTULUI BOTEZ

Sfantul Botez este intaia dintre Tainele Sfintei Biserici; este usa prin care se intra in Sfanta Biserica. Si numai ajungand membri ai Bisericii lui Hristos ne putem invrednici si de primirea celorlalte Sfinte Taine.

Taina Sfantulul Botez a fost asezata de Mantuitorul Iisus Hristos prin cuvintele: “Mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh” (Matei XXVIII, 19). Acestea le-a grait dupa invierea Sa din morti.
Dar Taina Sfantului Botez nu este numai usa prin care se intra in Sfanta Biserica a lui Hristos, ci si pentru castigarea imparatiei lui Dumnezeu, asa cum ne incredinteaza insusi Mantuitorul, zicand : “De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va putea sa intre in imparatia lui Dumnezeu.” (Ioan III, 5).

Si inaintemergatorul Mantuitorului Hristos, sfantul Ioan, a botezat la Iordam. Dar botezul lui nu era Taina, ci inchipuia doar curatirea de pacate prin credinta si pocainta; el era mai mult un indemn la pocainta, un semn vazut si pregatitor spre cele ce aveau sa vina, cum marturiseste chiar sfantul Ioan Botezatorul: “Eu unul va botez cu apa spre pocainta, dar Cel ce vine dupa mine este mai puternic decat mine; Lui nu sunt vrednic sa-I duc incaltamintea. Acesta va va boteza cu Duh Sfant si cu foc” (Matei III, 11). Mai tarziu, si sfantul apostol Pavel, intalnind in calea sa pe unii care primisera botezul lui Ioan, i-a intrebat: “Primit-ati voi Duhul Sfant cand ati crezut? lar ei au zis catre el: Dar nici n-am auzit, daca este Duh Sfant. Si el a zis : Deci in ce v-ati botezat ? Ei au zis: In botezul lui Ioan. Iar Pavel a zis: Ioan a botezat cu botezul pocaintei, spunand poporului sa creada in Cel ce avea sa vina dupa el, adica in Iisus Hristos. Si auzind ei, s-au botezat in numele Domnului Iisus” (Fapte XIX, 1?5), adica au primit Botezul crestin.

Sfantul Botez instituit de Mantuitorul Iisus Hristos nu este doar un semn pregatitor pentru cele ce ar fi sa vina, ci este o Sfanta Taina a Bisericii lui Hristos.
Partea vazuta a Tainei Sfantului Botez consta din afundarea de trei ori in apa sfintita a celui ce se boteaza si in rostirea cuvintelor : “Boteaza-se robul lui Dumnezeu (N) In numele Tatalui, amin, si al Fiului, amin, si al Sfantului Duh, amin; acum si pururea si in vecii vecilor, amin”.

Sfanta noastra Biserica face Botezul prin afundare, nu prin turnare sau prin stropire, pentru ca chiar cuvantul botez are insemnarea de “a afunda”, “a cufunda”. Sub forma de turnare sau prin stropire se savarseste doar in imprejurari cu totul deosebite, cand, de pilda, cineva este greu bolnav sau cand nu se afla la indemana apa din destul.

Apa care se foloseste la Taina Sfantului Botez trebuie sa fie naturala, curata, cu nimic amestecata.Efectele primirii Tainei Sfantului Botez sunt: iertarea pacatului stramosesc si a tuturor pacatelor savarsite inainte de Botez in situatia celor ce se boteaza mai tarziu; renasterea, sau nasterea la o viata noua duhovniceasca, viata de curatie si sfintenie; de asemenea, primirea in sanul Sfintei Biserici, adica numararea celui botezat intre fiii ei, putandu-se impartasi de toate celelalte Sfinte Taine si de bunurile sufletesti pe care Sfanta Biserica le daruieste membrilor ei (cum s-a mai aratat). De aici si denumirile date Tainei Sfantului Botez: “baie”, “izvor sfant”, “luminare”, “renastere”, “nastere din nou”, “sfintire”, “pecetea lui Hristos”, “baia vietii”-, “baia renasterii”i “baia pocaintei”.

Botezul sterge si vina si pedeapsa pentru pacate, dar el nu nimiceste si urmarile pacatului stramosesc, cum sunt: slabirea vointei si inclinarea spre rau, pofta inimii, suferintele, bolile si moartea.

Savarsitorii Tainei Sfantului Botez sunt episcopii si preotii, caci lor le-a incredintat Mantuitorul Iisus Hristos puterea de a savarsi Sfintele Taine. Numai in caz de nevoie poate boteza si diaconul, iar in cazuri cu totul deosebite poate face acest lucru si un simplu credincios, avand insa grija sa rosteasca cuvintele care arata ca lucrarea se face in numele Sfintei Treimi. In acest caz, daca cel botezat traieste, trebuie chemat preotul pentru citirea rugaciunilor din randuiala Botezului si administrarea Tainei Mirungerii si impartasaniei.

15 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iata ca ,cel rau a lucrat si in cazul acesta(cu destul rasunet),de la lingurita plina de "microbi",care se pare ca nu a prea prins,trecem la" salbaticia cu care sunt botezati copiii" in ortodoxie.Convenabil ca sa se ceara botezul prin stropire sau deloc.Incet,incet, se amplifica atacul asupra ortodoxiei.Eu nu am mai auzit sa se inece cineva la Botez.Este dureros pentru familie(Dumnezeu sa-l randuiasca pe prunc in cetele Ingerilor)dar stim ca nimic nu se petrece fara stirea lui Dumnezeu.Nu am auzit nici ca vreun copil sa fi racit in apa Botezului.Banuiesc,ca nu era primul Botez pe care-l oficia preotul.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iertati-mi ignoranta si naivitatea, eu tot nu am inteles de ce s-au intamplat lucrurile asa. Cred ca Sf. Botez este poarta de intrare in Sf.Biserica si numai asa ne putem mantui, cred cu tarie ca nu exista babisme de genul "apa este prea rece", acolo in acea apa se pogoara Duhul Sfant clar, dar mai stiu ca tot ce ingaduie Dumnezeu ingaduie cu sens, nimic nu este la voia intamplarii, chiar daca noi vedem sau nu logica sau sensul intamplarii. Si totusi, pentru un "caldicel" care de abia "face cunostinta" cu Sf.Traditie, stirea de la tv este de-a dreptul smintitoare. Cum ii poti explica unui om mai putin induhovnicit, mai putin credincios (dar care incepe sa se apropie de Biserica) evenimentul din rep. Moldova? Pt ca privit la tv, Botezul in sine apare ca si cauza a decesului, ori pt cei mai putini credinciosi, moartea nu este inca perceputa ca inceputul vietii vesnice... . Sotul meu este in situatia de mai sus, iar eu nu sunt capabila sa ii demolez toate suspiciunile...

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @RamonaB.
      Intr-adevar nimic nu este la voia intamplarii. Gandeste-te ca acel copil ar fi ajuns un criminal daca ar fi trait, insa DOmnul l-a luat imediat dupa botez si astfel sufletul lui s-a mantuit. Ce poate fi drept cauza decat numai si numai dragostea lui Dumnezeu. La fel poate fi ceva benefic si pentru parintii copilului. Daca el le-ar fi facut necazuri f mari, insuportabile? Dar faptul ca a murit dupa ce a fost botezat este clar purtarea de grija a lui Dumnezeu pentru acel sufletel.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din nefericire un astfel de eveniment da apa la moara adeptilor botezului prin stropire. Se vor face multe speculatii.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      LUCRURILE NU SUNT INTODEAUNA CUM PAR A FI

      Doi ingeri calatori s-au oprit sa-si petreaca noaptea in casa unei familii instarite. Familia a fost rea si a refuzat sa-i lase pe ingeri sa innopteze in camera de oaspeti.In schimb le-au oferit o camaruta in subsol.
      In timp ce isi faceau paturile, ingerul cel batran a vazut o gaura in perete si a reparat-o imediat. Cand ingerul cel tanar l-a intrebat de ce, celalalt inger i-a raspuns: "Lucrurile nu sunt intotdeauna cum par a fi".
      In noaptea urmatoare ingerii au ajuns sa se odihneasca in casa unui om foarte sarac, dar foarte ospitalier, taran ce locuia impreuna cu sotia lui. Dupa ce au impartit cu ei putina mancare ce o aveau, ei i-au lasat pe ingeri sa doarma in patul lor, unde se puteau odihni in voie. Cand s-au trezit a doua zi ingeri i-au gasit pe taran si pe sotia lui plangand. Singura lor vaca, al carei lapte era singurul lor venit, murise pe camp. Ingerul cel tanar s-a infuriat si l-a intrebat pe cel batran, cum se poate intampla un asemenea lucru?
      "Primul om avea tot,si totusi l-ai ajutat", aspus el.
      "A doua familie avea atat de putin, dar era in stare sa imparta totul, si tu i-ai lasat vaca sa moara".
      "Lucrurile nu sunt intotdeauna cum par a fi", i-a raspuns ingerul cel batran.
      "Cand am stat in subsol am observat ca in gaura din perete era depozitat aur. De vreme ce stapanul era obsedat de lacomie si era incapabil sa-si imparta bogatia cu altcineva,am astupat zidul ca sa nu o gaseasca".
      "Noaptea trecuta cand am dormit in patul familiei de tarani ingerul mortii a venit dupa sotia lui. I-am dat in schimb vaca. Lucrurile nu sunt intotdeauna cum par a fi".

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ RamonaB

    Nu botezul e CAUZA morţii acelui copil, Ramona. A fost un accident, o ispită - cum spunem noi creştinii. Peste părintele Mihoc a căzut un zid al bisericii în timp ce lucra la repararea ei. Părintele Corogeanu a avut ispita de a muri fata aceea în mănăstirea sa... Şi tot aşa. Răul, diavolul, poate lucra nenorociri oriunde. Biserica nu e magie: gata, mă aflu în biserică, ca şi cum m-aş afla într-un loc vrăjit unde nu mă poate atinge nimic. Nimic din viaţa Bisericii nu trebuie înţeles în sens magic, superstiţios. Viaţa creştinului în Biserică e o luptă permanentă, e un război - în care se mai şi cade, se mai şi moare. Preotul care a făcut botezul acela trece printr-o mare încercare. Probabil că trebuia să-i acopere guriţa copilului în timp ce-l scufunda sub apă. Eu am văzut mulţi preoţi care botează aşa, acoperind cu o mână gura şi nasul copilului.
    Spune-i soţului tău că Dumnezeu există şi lucrează într-un alt mod decât înţelegem noi oamenii. Nu botezul în sine e cauza morţii, nu biserica, nu preotul. Cauza e însăşi MOARTEA şi RĂUL care lucrează pretutindeni în lume. De ce mor copilaşii nevinovaţi? De ce suferă oamenii drepţi? De ce cîştigă atît de des nedreptatea? Pentru că păcatele noastre au adus în lume MOARTEA şi RĂUL.
    Domnul Hristos spune că acum "vedem şi înţelegem în parte". De aceea ceea ce avem noi se cheamă CREDINŢĂ. Adică, credem. Credem lui Dumnezeu. Nu avem argumente, dar CREDEM.

    @ Admin
    Haide să presupunem că acel copil n-ar fi fost un posibil criminal, aşa cum spui. Că ar fi fost un copil bun, nu unul care face probleme părinţilor lui. Putem presupune, da?
    Atunci, te întreb, de ce a murit? Cum mai este valabilă explicaţia ta?
    Eu zic că nu poţi privi un părinte în ochi şi să-i dai explicaţia aceasta a ta pentru moartea copilului său. Să ne ferească Dumnezeu de astfel de încercări! Eu cred că tot ce poţi să spui este: Nu ştiu! Nu ştim de ce a murit acel copil. Pentru păcatele noastre. Moartea pe care am adus-o tot noi în lume l-a omorît.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Ioan
      LUCRURILE NU SUNT INTODEAUNA CUM PAR A FI
      " Un tanar il judeca mereu pe Dumnezeu ca este nedrept, pana intr-o zi cand aceste din urma i-a trimis un inger, care l-a luat intr-o mica calatorie. Si mergand ei, au ajuns in dreptul unei case derapanate, cu o curte plina de copii murdari si saraci, care isi plangeau parintii care tocmai murisera. Si tanarul a zis
      - Oare Doamne nu a fost deajuns ca era saraci, a trebuit sa le moara si parintii???
      - Au murit, dar vor veni oameni sa ii ajute sa reconstruiasca casa si vor gasi la temelie o mare comoara si astfel copii vor ave un trai linistit.
      Si au mers mai departe si au vazut in mijlocul strazii un pui de catelus care zacea calcat de o masina. Si tanarul a pus aceeasi intrebare catre Dumnezeu, la care ingerul i-a raspuns:
      - Acel caine avea sa creasca si ar fi turbat. Ar fi muscat un om si acela ar fi murit !
      Si-au continuat drumul si au ajuns in dreptul unei alte case din care se auzeau bocetele unei mame disperate pentru ca pruncul ei era pe moarte. Tanarul deja revoltat a spus:
      - Si acum, Doamne?? Ce a facut acest prunc nevinovat???
      - Copilul acesta daca ar fi trait, ar fi ajuns un criminal si un violator, si-ar fi batut mama si batjocorit sora! ..."
      Aceasta istorioara am auzit-o din jura parintelui Cleopa cand eram copil si niciodata nu mi-au iesit din minte cuvintele lui.
      Esenta: JUDECATILE LUI DUMNEZEU SUNT DREPTE!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin de ce Dumnezeu nu ia facut ingerasi si pe Stalin cu Hitler? Sa zburde dragalasi acuma prin rai.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @sergiu
      Dumnezeu stie de ce.. insa Stalin si Hitler au "bagat cu forta-n rai" f multi oameni, care au devenit Sfinti Martiri, pe care astazi Biserica ii cinsteste si carora li se roaga.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ei, nu e nici un mister aici
    unii oameni iubesc pana la capat, altii urasc pana la capat
    pur si simplu.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mdaaaaaa... Am citit comentariile de sus şi reacţionez un pic altfel faţă de ceea ce s-a întâmplat. În primul rând, pentru că sunt mamă a doi copii. Ambii au fost botezaţi (fetiţa - la 2 luni şi băieţelul - la 3 luni). Şi acum, dacă aş mai avea un copil, tot l-aş boteza. Dar nu e bine, oameni buni, ce s-a intamplat la biserica din satul Mihaileni, raionul Rascani. Imaginati-va cum s-au simtit parintii ingerasului...
    In general, situatia din Moldova e tare aiurea. Mai întâi, mitropolia se implică în politică, prin susţinerea făţişă a proiectului politic al lui Valeriu Pasat - cel privind organizarea unui referendum, în care populaţia să se expună vis-a-vis de predarea religiei în şcoală. Mai apoi, secretarul mitropoliei declară, în cadrul unei slujbe religioase, că inundaţiile sunt din cauza că populaţia Moldovei nu accepta predarea religiei în şcoală... Şi asta, în timp ce numeroase sondaje demonstrează că populaţia este de acord cu predarea religiei în şcoală!!!
    Mi-i teamă că după atâtea lucruri, tot mai mulţi oameni se vor îndepărta de biserică, iar unii chiar se vor contopi în diferite secte care bântuie nu numai în Moldova...

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...Sa-i multumim lui Dumnezeu pentru toate ;atat pentru cele bune cat si pentru cele rele.Judecatile lui Dumnezeu sunt foarte departe de judecatile oamenilor.Stie Dumnezeu despre tot ce misca pe aceasta planeta ,,nici o frunza nu cade ,fara stirea lui Dumnezeu".Slava lui Dumnezeu

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Oameni buni. Un par nu cade de pe creștetul capului de pe omul nevinovat din dorința lui Dumnezeu. Dar nu asa stau lucrurile când acel nevinovat interacționează cu oamenii.
    Deschideți un pic ochii. S-a comis omor prin imprudenta.
    Dumnezeu nu face nici o lucrare fara ca sa anunte acea lucrare din timp.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    gura si nasul copilasului trebuie astupate de mana preotului in timp ce face intreita scufundare. Astfel nu intra apa. asa e randuiala botezului pruncilor. Preotul trebuia sa stie asta

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sergiu, Hitler si Stalin nu sunt singurii vinovati pentru atrocitatile pe care le-au comis.Pentru ca o astfel de personalitate sa preia puterea este nevoie de sustinerea maselor care sa accepte ideile lor si sa ii propulseze in fruntea ierarhiei.In concluzie, este vorba de o societate bolnava in ansamblul ei cu dominata de vicii si idei false. Asadar, lucrurile trebuie privite in cazul acesta in context.De-a lungul istoriei,lucrurile bune au iesit la suprafata dupa multe sacrificii si varsari de sange, prin suferinta omul ajunge sa cunoasca si sa accepte adevarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*