Tag Archives: valeriu tabara

Strainii ne cumpara tara bucata cu bucata! 500 000 de hectare sunt oficial ale strainilor

“Nu pot sa nu remarc pericolul cumpararii masive de teren agricol de catre cetateni ai altor state. Asistam la o confiscare a proprietatii. Exista interese imobiliare ori se doreste concesionarea acestora pentru autostrazi. Ar trebui sa franam acest proces”, a spus ministrul de externe Theodor Baconschi.

Potrivit estimarilor presedintului LAPAR (Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania) Nicolae Sitaru, circa un milion de hectare de teren agricol sunt in proprietatea unor cetateni straini. O statistica publicata in primavara anului trecut arata ca strainii detineau, la acea vreme aproape jumatate de milion de hectare de teren arabil in Romania. Cei mai mari investitori straini sunt italienii, danezii si olandezii.

“Sunt un adversar al instrainarii terenurilor catre nerezidenti, dar nu sunt impotriva investitiilor in agricultura”, a declarat ministrul Agriculturii Valeriu Tabara. continuare »

Studiu: circa 80% din produsele magazinelor bio romanesti sunt din import. In loc sa stimuleze productia eco, Tabara vrea sa fure “cu legea” pamanturile micilor producatori ca sa pune pe ele OMG-uri

produse bio 150x150 Studiu: circa 80% din produsele magazinelor bio romanesti sunt din import. In loc sa stimuleze productia eco, Tabara vrea sa fure cu legea pamanturile micilor producatori ca sa pune pe ele OMG uriPiata produselor bio din Romania reprezinta aproximativ 1% din piata bunurilor de larg consum, circa 80% din produse fiind din import, arata un studiu de piata realizat de Cult Market Research. Chiar daca o afacere in domeniu nu este considerata profitabila, managerii magazinelor bio apreciaza totusi ca trendul este un crescator, pe o piata inca foarte tanara, arata studiul intitulat „Piata produselor bio din Romania” si realizat in iunie-august 2010. ”Concluzia noastra generala este ca legatura dintre comercianti si producatorii autohtoni inca nu este foarte puternica”, a explicat pentru ”Green Report” Paul Acatrini, managing partner la Cult Market Research. Asta si pentru ca, arata el, producatorii romani, mai ales cei care furnizeaza produse proaspete (legume si fructe) nu au o productie constanta, iar uneori distantele de la ferme la magazinele din oras sunt foarte mari.

Acelasi studiu arata ca cifrele de afaceri in 2009 pentru magazinele de profil se situeaza intre 40.000 si 350.000 de euro, variatia rezultand si in functie de dimensiunea investitiei initiale.

“Afacerea bio” este una restransa si ca numar de angajati necesari. Fiind de cele mai multe ori o afacere de familie, numarul de angajati se situeaza de la 2-3 persoane pana la 20-25 de persoane.

Primele business-uri cu produse bio in Romania s-au dezvoltat incepand cu anul 2008 cand a fost deschis un magazin bio in Timisoara. Pana in 2010 s-au deschis aproximativ zece magazine in Bucuresti, cateva zeci de magazine online iar mai multi retaileri au infiintat raioane cu produse bio in supermarketuri si hypermarketuri.

Potrivit realizatorilor studiului, prin aceasta cercetare s-a urmarit punerea fata in fata a experientelor comerciantilor de produse bio si opiniile consumatorilor (utilizatori sau non-utilizatori de astfel de produse). continuare »

Specialistii catalogheaza organismele modificate genetic(OMG) ca fiind toxice si nici nu realizeaza productii impresionante. Insa ministrul Agriculturii face lobby pentru americani ca Romania sa foloseasca OMG

“E vorba de oferirea unor cantitati sporite de alimente realizarea productiilor cu aceste biotehnologii sunt mai mici cu 40, 50 pana la 60%. Costurile de realizare a alimentelor se reduc ca atare si preturile alimentelor se pot reduce”, a explicat pentru Realitatea TV ministrului agriculturii, Valeriu Tabara.

“Creste productia , se imbunatateste calitatea, se reduc cantitatile de pesticide si poluarea mediului si sunt mai ieftine, pentru ca se obtin cu costuri mai mici”, a adaugat Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca “in 1996, cand aceste plante au fost introduse industrial in cultura, nu s – a determinat niciun fel de boala , nici macar o alergie”.

De cealalta parte, ecologistii il contrazic si spun ca plantele modificate genetic nu sunt doar daunatoare sanatatii noastre, dar nici macar nu realizeaza productii impresionante.

Nu exista studiu public in Romania care sa arate siguranta organismelor modificate genetic. Pot cauza toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat asa cum arata recente studii stintifice, chiar si alergii in unele cazuri si nu s-au produs acele recolte miraculoase la hectar care au fost produse de corporatiile chimice”, a declarat Gabriel Paun, presedintele asociatiei Agent Green.

Interesul sefului de la agricultura pentru produsele biotehnologiei moderne a fost dezvaluit intr-o cablograma Wikileaks.

Americanii, cei mai mari producatori de organisme modificate genetic, si-au gasit un aliat bun in ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara pentru a-i convinge pe romani de avantajele biotehnologiei. O arata o telegrama Wikileaks trimisa de Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti catre Casa Alba, in 2005.

Se pare ca in Romania nu se mai gasesc decat foarte rar seminte de plante nemodificate genetic. Este bine ca sa ne facem provizii de astfel de seminte, ca sa avem ce cultiva in anii urmatori. Probabil vor inventa legi care sa le interzica, dar nadajduim ca Domnul le va sta impotriva.