Tag Archives: spania

Pomenirea eroilor legionari Moţa – Marin, martirii de la Majadohonda, Spania

Motto:
Se trăgea cu mitraliera în obrazul lui Hristos! Se clătina aşezarea creştină a lumii!
Putem noi să stăm nepăsători? […] Eu aşa am înţeles datoria vieţii mele.
Am iubit pe Hristos şi am mers fericit la moarte pentru El!” (Ion I. Moţa).

N-am făcut actul acesta din disperare sau aventură, ci perfect lucid.
Era o datorie de onoare care apăsa pe umerii generaţiei noastre.
L-am făcut cu acelaşi drag ca şi când ar fi fost vorba de ţara mea.” (Vasile Marin).

Mota Marin Majadahonda 2016

MAJADAHONDA 2016. Legionarii Moţa şi Marin, căzuţi pe frontul anticomunist din Spania, au fost comemoraţi de spanioli şi români. Buciumul.ro

De ce nevoia de a ne cinsti înaintaşii? De ce nevoia de a-i cinsti pe cei care au sfinţit cu suferinţele şi jertfele lor însângeratul şi greu încercatul veac al XX lea?

Pentru că trăim într-o lume a minciunii şi dezinformării, a minciunii oficializate, deşi se clamează sus şi tare că poporul românesc se poate împăca cu el însuşi doar pornind de la adevăr, de la cunoaşterea adevărului istoric.

Pentru că nu trebuie să ne facem părtaşi la o altă ucidere a lor, a sfinţilor mucenici şi mărturisitori ai neamului românesc din al XX lea veac, „în cel mai oribil abator: cel al uciderii spirituale”, după cum spunea vrednicul de pomenire Părintele Gheorghe Calciu.

Pentru că nu Sinodul Bisericii face sfinţi ci Dumnezeu şi poporul. „Dumnezeu pentru că le recunoaşte sfinţenia şi poporul pentru că păstrează în memoria sa faptele lor”, spunea PS. Sebastian, episcopul Slatinei şi Romanaţilor.

Dar până să vedem cine erau Moţa şi Marin şi cei care au fost şi au luptat cu ei în Spania, şi au murit în apropiere de Madrid, să vedem pe scurt, care era contextul european al vremii. După ce poporul rus a căzut în robia comunistă1 – „experimentul cel mai nimicitor care a fost vreodată altoit pe trupul şi sufletul vreunei comunităţi omeneşti”2 -, la sfârşitul Primului Război Mondial, ideologii, teoreticienii şi practicienii comunismului au încercat să preia puterea în Ungaria (Bela Kun), în Germania (Republica de la Weimer) şi, după eşecul acestor tentative, în Spania.

În anul 1930, după retragerea din fruntea statului a generalului Miguel Primo de la Rivera, stânga socialistă câştigă alegerile, în aprilie 1931, în marile oraşe din Spania, iar Regele Alfonso al XIII lea părăseşte ţara, fără a abdica însă. În anii următori mişcarea socialistă se radicalizează, sub ochiul vigilent al Moscovei şi cu sprijinul material şi ideologic al acesteia. continuare »

Posibil conflict armat între Marea Britanie și Spania pentru controlul strâmtoarei Gibraltar

spania-si-marea-britanie-stramtoarea-gibraltarTensiuni acute între Spania şi Marea Britanie. Londra trimite nave de război în strâmtoarea Gibraltar

Marea Britanie va trimite trei nave militare în regiunea Gibraltar pe fondul escaladării tensiunilor în relaţiile economice cu cu Spania, transmite Sky News.

Premierul David Cameron l-a înştiinţat într-o convorbire telefonică pe omologul său spaniol, Mariano Rajoy, despre viitoarele manevre militare din zonă.
În prealabil, autorităţile de la Madrid au anunţat că intenţionează să introducă o taxă de 50 de euro pentru traversarea graniţei cu Gibraltarul, zonă controlată de Londra. Disputa teritorială pentru acest teritoriu durează deja de aproape 300 de ani.Madridul rămâne pe poziţii: “Vom menţine controalele STRICTE de la frontiera cu Gibraltar”

Ministerul de Externe spaniol a comunicat, luni, că guvernul de la Madrid nu va relaxa controalele de la frontiera cu Gibraltar, în ciuda escaladării tensiunilor cu Marea Britanie. “Măsurile noastre, controalele sunt complet legale şi simetrice. Suntem obligaţi să le efectuăm pentru că ne aflăm sub jurisdicţia Schengen şi nu putem să renunţăm la ele”, a spus un reprezentant al diplomaţiei iberice. Ieri, premierul iberic, Mariano Rajoy, declarase că se vor lua “toate măsurile necesare” pentru protejarea intereselor spaniole în Gibraltar, teritoriu aflat sub administraţie britanică.
În prealabil, Londra anunţase deja că va trimite în regiune vase militare de război.
Comunicatul Externelor de la Madrid adaugă că se are în vedere formularea unor reclamaţii oficiale adresate Consiliului de Securitate ONU şi Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Disensiunile dintre Spania şi Marea Britanie au apărut după ce autorităţile de la Madrid au sporit controalele de la frontiera cu Gibraltar, fapt ce a dus la un timp de aşteptare ce în unele cazuri a ajuns şi la şapte ore. Oficiali ai administraţiei britanice susţin că inspecţiile vamale suplimentare “au motive politice şi sunt total disproporţionate”.
Marina Regală Britanică va trimite în Strâmtoarea Gibraltar un portavion, HMS Illustrious, şi două fregate. Acestea vor patrula în regiune pentru următoarele patru luni şi vor participa la diverse exerciţii desfăşurate în Marea Mediterană şi Golful Persic.
Presa iberică consideră că aceste manevre militare sunt metode de intimidare. În replică, ministrul Apărării britanic, Philip Hammond, a declarat că dislocarea acestor forţe “este o simplă rutină, planificată cu mult timp în urmă”. Gibraltar face parte din Teritoriile Externe Britanice (British Overseas Territories) şi se află pe lista de aşteptare a ONU, privind decolonizarea. În prezent sub tutela Londrei, petecul de pământ a fost confiscat Spaniei în 1713, iar de atunci reprezintă un măr al discordiei constant pentru cele două state vest-europene. continuare »

Testamentul lui Ionel Mota: “Nu e o mare binefacere sufleteasca pentru viata viitoare, sa fi cazut în apararea lui Hristos?… Mor cu tot elanul si toata fericirea, pentru Hristos si Legiune”

„Eu asa am inteles datoria vietii mele. Am iubit pe Hristos si am mers fericit la moarte pentru El!”

In ziua plecarii sale spre Spania, Ion Mota a lasat in pastrarea D-lui Profesor Nae Ionescu mai multe scrisori sigilate si adresate parintilor, sotiei, copiilor cand vor fi mari si Capitanului, cu rugamintea de a fi inmanate numai in cazul mortii sale.
Urmeaza scrisorile–testament catre parinti si Capitan, pe care consiliul legionar, cutremurat si-a permis a le publica in aceasta brosurica pentru a le avea la pieptul fiecaruia dintre noi.

_____________________

Bucuresti, 22 Noiembrie 1936

Iubitii si mult incercatii mei parinti si dragi surori,

Dumnezeu a vrut sa fie asa.
Durerea e mare, imensa, o stiu. Si ma cutremur de ingrijorare la gandul ca ati avea prea putina putere s-o suportati. Dar, iubitii mei parinti, cautati sa vedeti, alaturi de durerea voastra, toata frumusetea faptei noastre: Se tragea cu mitraliera in obrazul lui Hristos! Se clatina asezarea crestina a lumii! Puteam noi sa stam nepasatori? Nu e o mare binefacere sufleteasca pentru viata viitoare, sa fi cazut in apararea lui Hristos? Astfel, pe langa durere, nu se poate sa nu simtiti si o mare inaltare sufleteasca. Dumnezeu sa va dea puterea de a purta suferinta aceasta si a o birui. continuare »

ION MOTA si VASILE MARIN – Primii martiri ai Miscarii Legionare! 75 de ani de la jertfa lor muceniceasca

La 22 de ani de la caderea comunismului, istoria adevarata a neamului nostru ne este in continuare ascunsa. Mass-media instrainata otraveste zilnic tineretul roman promovand mediocritatea si non-valorile, in timp ce adevaratele modele de viata, eroii martiri ai acestui neam, sunt date uitarii.

Ionel Mota si Vasile Marin au fost doi Legionari romani care in 193 7 au uimit intreaga Europa prin vitejie, credinta si jertfa suprema. Aceasta este povestea lor:

In 1936, conflictul ireductibil dintre stanga bolsevica si dreapta nationalista, mocnind in intreaga Europa, erupe cu putere in Spania, unde comunistii si anarhistii, incurajati de victoria obtinuta de Frente Popular in februarie acelasi an, declanseaza un val de greve, dezordini si violente. impotriva acestor incercari de subminare a statului, generalul Francisco Franco organizeaza lovitura de stat militara la care se vor ralia toate fortele nationaliste. Urmeaza un razboi civil devastator care va dura aproape trei ani.

In Romania, politica pro-sovietica a lui Titulescu este din ce in ce mai contestata de majoritatea populatiei. Ca urmare, la 29 august 1936, acesta e constrans sa demisioneze din functia de ministru de Externe. Repulsia romanilor fata de comunism si neincrederea fata de Rusia sovietica determina opinia publica sa priveasca cu interes evenimentele ce se derulau in Spania, majoritatea situandu-se de partea fortelor nationaliste conduse de generalul Franco. continuare »