Tag Archives: poluare

Catastrofă minieră în Canada – un nou avertisment pentru susţinătorii exploatărilor de la Roşia Montană

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vg3yd8GPSnA]

Peste 10 milioane de metri cubi de apă şi 4,5 milioane de metri cubi de steril toxic s-au scurs în râurile şi lacurile regiunii canadiene British Columbia, în urma unui accident produs pe data de 4 august, la mina de exploatare a cuprului şi aurului Mount Polley, prin ruperea barajului iazului de decantare.

Sterilul de la mina canadiană, care, conform publicaţiei Vancouver Observer, ar fi suficient pentru a umple 4.000 de bazine olimpice de înot, ameninţă în continuare oraşele Quesnel şi Likely, ducând la interzicerea consumului de apă şi declararea stării de urgenţă în districtul regional Cariboo. Conform publicaţiei Vancouver Observer, sterilul ar putea să conţină cianură (cianura de sodiu este folosită pentru extragerea aurului), acid sulfuric (folosit pentru a extrage cupru), precum şi mercur.

Potrivit Alburnus Maior, organizaţie fanion în lupta împotriva avizării exploatărilor cu cianuri în Munţii Apuseni, barajul minei Mount Polley este construit din arocamente, acelaşi tip de baraj fiind preconizat şi la Roşia Montană sau Certej, iar proiectantul iazului de decantare al minei Mount Polley este firma de consultanţă Knight Piésold, aceeaşi care a realizat studiile ce au condus la decizia de a nu impermeabiliza decantorul de pe Valea Cornei, situat la doar 2 km în amonte de Abrud.

Acesta este adevărul gol-goluţ despre mineritul modern. Generează catastrofe ce nu pot fi sub nici o formă justificabile sau scuzabile

Greenpeace atrage însă atenţia că în comparaţie cu proiectul de la Roşia Montană, care prevede construirea unui iaz de decantare pe o suprafaţă de 200 de hectare, iar barajul ar urma să aibă 185 metri înălţime, iazul de decantare unde a avut loc accidentul luni are o suprafaţă de aproximativ 170 de hectare.

Analiza superficială a condiţiilor de mediu sau a stabilităţii amplasamentelor iazurilor de decantare de către companiile miniere şi atitudinea complice a autorităţilor de mediu creează, în cele mai multe cazuri, premisele producerii unor astfel de catastrofe, mai atrage atenţia Alburnus Maior, reamintind că dezastrul ecologic din Canada nu este un caz izolat, ci doar cel mai recent dintr-o listă foarte lungă de tragedii cauzate de breşe în pereţii sau barajele iazurilor de decantare. Două dintre acestea s-au produs în România, la Certej, unde, în anul 1971, 89 de oameni au murit înghiţiţi de steril, şi în Baia Mare, în anul 2000. continuare »

Institutul Geologic al României: “Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă”

Oamenii de știință români confirmă pericolul fracturării hidraulice de mare volum, metodă folosită pentru exploatarea gazelor de șist. Institutul Geologic Român sparge gheața: fracturarea hidraulică nu se mai vindecă! Tehnica de explorare și exploatare a gazelor de șist se încadrează în “regimul tehnologic incorect”. Pe baza acestor declarații ar fi normal ca și Academia Română să se pronunțe legat de acest subiect. Implicit, nădăjduim că și Patriarhia Română va da o hotărâre privind gazele de șist. Cel puțin așa a fost în cazul Roșia Montană…

[youtube=https://youtu.be/S1dNPCQ35Iw]

Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice va contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară, a declarat ieri Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie (IGR). Domnia sa a precizat: “Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apele potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic induse de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case”.

Directorul IGR susţine că această metodă de exploatare produce microseisme care afectează straturile de nisipuri şi pietrişuri şi conduce la poluarea cu metan a solurilor. În acelaşi timp, specialistul afirmă că au fost înregistrate accidente de manipulare a apelor reziduale, deversări intenţionate în râuri, pulverizări de gaze în atmosferă, poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive, dar şi distrugerea infrastructurii rutiere, precum şi poluarea fonică.

mircea-ticleanu-2Mircea Ţicleanu a mai spus că, dacă se va ajunge la exploatarea temeinică a anumitor zone, acelea vor fi compromise şi nu vor mai putea fi exploatate pentru alte substanţe în afara gazelor de şist.

“Pe termen lung, apele de adâncime vor fi afectate de contaminarea cu fluide toxice rezultate din exploatarea gazelor de şist. În Statele Unite ale Americii au fost înregistrate şi contaminări cu metan a pânzei freatice. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în ţara noastră începând cu partea de est a Câmpiei Române. În plus, cutremurele vor accelera procesul de contaminare a acestor ape şi vor împinge aceste lichide toxice către suprafaţă”, a încheiat oficialul IGR. Mircea Ţicleanu a mai explicat de ce ”fracturarea hidraulică apare ca o metodă susţinută de distrugere şi poluare a subsolului iar perspectiva economică devine cu totul secundară faţă de nişte bombe ecologice plantate în subteran – cu explozie întârziată. Parcă scopul principal nu ar fi cel de obţinere a unor beneficii economice, ci acela de a submina sistematic subsolul”.

La final, domnul profesor Mircea Vintilescu a propus realizare unei legi care să vizeze protecţia mediului geologic. Domnul Heredea, autor al unui articol cu ipoteze noi, care consideră fracturarea hidraulică un procedeu tehnologic care ţine mai degrabă de chimia industrială, decât de industria extractivă, gazul de şist, fiind de fapt produs prin reacţia cu aditivii chimici, el neexistând ca atare anterior reacţiei chimice, a adus în discuţie două concepte pe care proponenţii fracturării hidraulice le ignoră cu bună-ştiinţă: protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă. Tot el a propus organizarea unei conferinţe pe tema protecţiei mediului geologic, care să fie găzduită tot de Institutul de Geologie.

Primele lucrări de exploatare a gazelor de şist din ţara noastră au fost realizate de compania americană Chevron în localitatea vasluiană Pungeşti. După ce americanii au obţinut, anul trecut, autorizaţia de construcţie a primei sonde autohtone de exploatare a gazelor de şist, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor. Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.

PETRE BARAC | bursa.ro
gaz de sist poluare panza freatica

„Oamenii deştepţi distrug planeta”, avertizează Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi gânditori americani

chomskySchimbările climatice afectează existenţa speciei umane, avertizează Noam Chomsky, unul dintre cei mai influenţi gânditori americani.

„Este pentru prima dată în istorie când specia umană are capacitatea de a distruge condiţiile necesare pentru existenţa vieţii, iar asta se întâmplă deja”, i-a mărturisit Chomsky jurnalistului Chirs Hedges, într-un interviu recent.

Chomsky susţine că distrugerea speciilor a atins acelaşi nivel ca acum 65 de milioane de ani, când un asteroid a lovit pământul, ştergând de pe faţa acestuia dinozaruii împreună cu multe alte specii.

„Suntem la acelaşi nivel de distrugere ca atunci cănd a avut loc impactul cu asterodiul. Dacă ne-ar vedea cineva din spaţiu, probabil ar fi uimit”, a declarat gânditorul american.

Venerabilul lingvist atrage atenţia asupra ritmului în care se produce această distrugere printr-un exemplu grăitor: în timp ce populaţii ca indigenii canadieni, aborigenii din Australia sau triburile din India au încercat să evite catastrofele, alţii au contribuit activ la dezastru.

„Cine credeţi că accelerează procesul?”, ne întreabă Chomsky. „Cei mai privilegiaţi dintre noi, aşa-numiţii indivizi avansaţi şi educaţi.”

Acesta compară fenomenul cu o teorie a lui Ernst Mayr, un biolog evouţionist ce a trăit în secolul 20. Biologul susţinea că specia umană nu are nicio şansă să întâlnească extratereştii deoarece formele de viaţă superioare au tendinţa de a se auto-distruge.

„Mayr argumentează că valoarea adaptativă a ceea ce numim inteligenţă superioară este foarte scăzută. Gândacii şi bacteriile se adaptează cu mult mai uşor decăt oamenii. Rămâne să aflăm dacă e mai bine să fii deştept sau prost. S-ar putea să fim o eroare biologică, una care-şi va folosi cei 100 de mii de ani- durata estimată de Myer pentru ca o sepecie să se auto-distrugă- nu numai pentru a ne distruge pe noi dar şi multe alte forme de viaţă de pe planetă”, susţine Chomsky.

Chomsky este însă încrezător că elita responsabilă cu distrugerea resurselor şi speciilor va fi îndepărată înainte de putea distruge cea mai mare parte din resurse, citând exemple din istorie în care diferite mişcări sociale au pus puterea în mâinile colectivelor autonome.

„În anii ’20, mişcarea muncitorească a fost efectiv eradicată”, a spus acesta. „ Această mişcare era foarte activă. În anii ’30 dinamica aceste mişcări s-a schimbat datorită proteste cauzate de crizele economice majore. La fel se întâmplă şi acum. Deşi nu trăim crize economice grave, majoritatea populaţiei a stagnat sau a fost afectată negativ de schimbările ultimilor 30 de ani. Deci motive ar fi suficiente pentru o mişcare de protest.

Scriitorul şi profesorul MIT este convins că acest lucru a început deja să se întâmple. Activismul social- în special mişcarea Occupy– a început deja să „rupă fibra omogenă socială elitistă”

„Se fac tot felul de încercări de a ţine oamenii separaţi unii de ceilalţi. Dacă ar fi după cei care controlează propaganda, unitatea socială ar fi între tine ca individ şi ecranul televizorului”, e de părere Noam Chomsky.

| adevarul

Descoperire ŞOCANTĂ la Fukushima. Niciun muncitor NU se mai poate apropia

fukusimaBălţi cu apă extrem de radioactivă au fost descoperite în apropierea rezervoarelor de stocare a lichidului contaminat la centrala nucleară japoneză avariată de la Fukushima, au anunţat compania de electricitate Tokio Electric Power (Tepco) şi Autoritatea de reglementare nucleară, potrivit AFP.

Radioactivitatea măsurată la 50 de cm deasupra acestor bălţi era de circa 100 milisieverţi pe oră, un nivel foarte ridicat care îi împiedică pe lucrători să se apropie prea mult de ele, a precizat aceeaşi sursă.
Un angajat al Tepco, grupul care administrează centrala devastată de tsunami în 11 martie 2011, a descoperit luni, în jurul 09h50 (00h50 GMT) că apa se scurgea printr-o valvă şi că se formaseră bălţi.
Această apă provine din unul dintre numeroasele rezervoare de stocare şi scurgerea continuă marţi dimineaţa, potrivit Tepco, care a afirmat totuşi că apa contaminată nu s-a scurs în Oceanul Pacific.
Un mic zid amplasat în jurul rezervoarelor de apă este destinat să oprească lichidul în caz de scurgeri. Totuşi, s-ar putea ca unele valve să fi fost lăsate deschise, permiţând astfel apei radioactive să se scurgă pe acolo, de unde şi apariţia bălţilor în afara acestui spaţiu închis.
Autoritatea de reglementare nucleară situează acest ultim incident la nivelul 1 al scalei internaţionale a evenimentelor nucleare (Ines, de la 0 la 7), ceea ce corespunde unei ‘anomalii’. Ea nu a constatat totuşi vreo schimbare în nivelul de radioactivitate la o anume distanţă de bălţi.
‘Am ordonat Tepco să cerceteze care este rezervorul aflat la originea scurgerii pentru a o bloca’, a indicat autoritatea.
Tepco a început să pompeze aceste bălţi luni, la 19h00 (10h00 GMT), în ritm de 1 mc/oră.
Gestionarea apei radioactive (stocată în sute de cisterne enorme amplasate special în diferite locuri ale sitului) constituie una dintre problemele cele mai acute ale Tepco. Acest lichid provine în mare parte din sistemul de răcire indispensabil al reactoarelor.

| antena3