Tag Archives: Petrom

OMV Petrom practică fracturarea hidraulică din 2006 în Marea Neagră

omv marea neagraÎn genere, în România, sintagma fracturare-hidraulică este asociată cu operaţiunile Chevron şi cu exploatările de gaze de şist, exploatări ce vor începe, conform premierului Ponta, abia peste vreo cinci ani, după ce “anevoioasa” fază de explorare se va fi încheiat. Iar între timp, ne asigură premierul, putem să dormim liniştiţi, ţara nu este în niciun pericol, tehnologiile vor evolua şi când vom ajunge la exploatare, totul va fi bine, atât pentru mediu cât şi pentru om. În ciuda asigurărilor ce se oferă gratis, există documente care ar demonstra că fracturarea se practică de ani “buni” în România, în Marea Neagră, iniţiatorul fiind Petrom.

Într-o lucrare prezentată în 2009 la o conferinţă SPE (Society of Petroleum Engineers) în Amsterdam şi postată pe onepetro.org, site dedicat cercetătorilor, oamenilor de ştiinţă, profesioniştilor în domeniu etc. OMV Petrom descrie, cu lux de amănunte, modul în care a fracturat zăcăminte de petrol (există şi petrol de şist) şi gaze în Marea Neagră, în câmpul Lebăda Vest, situat la 95 de kilometri de ţărmul românesc. Link la prezentarea intitulată “Operaţiuni de fracturare hidraulică multistage realizate cu succes folosind apă de mare şi fluid de fractare fără polimeri, cu ajutorul unei nave pentru aprovizionare. Câmpul petrolier şi gazifer Lebădă Vest, în largul apelor teritoriale ale Mării Negre”. onepetro.org.

Cum exploatările maritime sunt foarte scumpe, explică specialişti OMV Petrom, compania a folosit fracturarea hidraulică pe orizontală în scopul creşterii productivităţii exploatărilor. continuare »

Petrom se pregateste sa exploreze gaze de sist

gas de sistPetrom vrea să aloce anul viitor aproximativ 1 miliard de euro pentru investiţii şi ar putea intra în domeniul explorării zăcămintelor de gaze de şist, dacă aceste activităţi se vor dovedi fezabile, a declarat luni la Reuters Investment Summit directorul general al companiei, Mariana Gheorghe.

“În acest an vom investi undeva în jur de 1,1-1,2 miliarde euro. Începând de anul viitor, estimăm investiţii între 0,8 şi 1,2 miliarde. Probabil vom depăşi din nou 1 miliard de euro anul viitor“, a afirmat Gheorghe, citată de Reuters.

Preşedintele grupului austriac de petrol şi gaze OMV, Gerhard Roiss, consideră că România trebuie să exploateze gazele de şist, dacă prospecţiunile geologice indică existenţa unor rezerve semnificative, potrivit afirmaţiilor făcute la finele anului trecut la Bucureşti de executivul austriac: “Dacă ai gaze de şist, trebuie să le scoţi“, a declarat atunci Roiss.

România se situează pe locul al treilea în Europa în funcţie de rezervele recuperabile de gaze de şist, după Polonia şi Franţa. Rezervele României sunt estimate la peste 1.400 miliarde de metri cubi, volum echivalent cu consumul naţional de gaze pe 100 de ani, reiese din datele Autorităţii Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), preluate de la Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei EIA.

Compania americană Chevron a obţinut, în iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorare a gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui. Chevron mai deţine concesiuni şi în Dobrogea.

Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa.