Tag Archives: organisme modificate genetic

VIDEO: Semințele morții – despre Organismele Modificate Genetic

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=a6OxbpLwEjQ]

Cei mai de seama oameni de stiință din lume, medici, avocați, politicieni și activiști ecologiști expun corupția și pericolele legate de utilizarea pe scară largă a organismelor modificate genetic în noul lung metraj documentar, “Semințele morții: Dezvăluirea minciunile despre OMG”.

Plenul Camerei Deputatilor a respins propunerea legislativa privind interzicerea cultivarii si importului Organismelor Modificate Genetic (OMG)

omg

Plenul Camerei Deputatilor a respins marti propunerea legislativa privind interzicerea cultivarii si importului Organismelor Modificate Genetic (OMG), si interzicerea importului, productiei si comercializarii produselor care contin Organisme Modificate Genetic (OMG).

“Am luat cuvantul in plen de mai multe ori aparand propunerea legislativa si aratand ca in Romania nu exista bariere serioase privind cultivarea si importul de OMG-uri care sa ii protejeze sau avertizeze pe cetateni, a spus deputatul Remus Cernea.

“Am vorbit despre riscurile pe care OMG-urile le reprezinta, despre faptul ca sunt tari care au instituit interdictii fata de OMG-uri si am criticat si decizia de acum 3-4 luni a parlamentului de a permite cultivarea OMG-urilor inclusiv in arii protejate”, a continuat deputatul.

In mai anul acesta, mai multe persoane, in majoritate tineri, s-au adunat in zona Eroilor din Capitala, pentru un protest fata de organismele modificate genetic (OMG).

Organizatorii protestului din Capitala au fost mai multe asociatii ale societatii civile, printre care ReGeneration, EcoRuralis, InfOMG si Grupul de Initiativa “Activisti Fara Frontiere”.

Este oficial: S-a dat liber la Organismele Modificate Genetic

omgEste oficial. Proiectul privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului a devenit Lege. Astfel, Legea numărul 226/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 438 din 18 iulie 2013.

Legea permite cultivarea plantelor modificate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000.

Articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifică şi va avea următorul cuprins: “„(4) În ariile naturale protejate, de interes comunitar, naţional şi internaţional este interzisă cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Excepţie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română.”

Amendamentul de mai sus face parte din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.164/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2005 privind protecţia mediului.

Textul inițial al respectivului alineat (4) din articolul 52 era: “(4) În ariile naturale protejate sunt interzise: orice activități de obținere, cultivare, depozitare, prelucrare, comercializare a organismelor vii modificate genetic”.
continuare »

Monsanto a intrat la Guvernare prin Stelian Fuia, ca ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Extras din prezentarea lui Stelian Fuia[1]: “Manager Vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.

Ministerul agriculturii din Romania are o istorie nedemocratica legata de organismele modificate genetic. In fruntea ministerului agriculturii s-a aflat pana in prezent Valeriu Tabara (fost ministru al agriculturii in perioadele 1994-1996 si 20102012), cunoscut pentru conflictul de interese pe aceasta tema, prin stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto[2].            

Domnul Stelian Fuia s-a pronuntat deja pe tema organismelor modificate genetic, afisand o sustinere neconditionata pentru aceasta biotehnologie[3]. Acesta a votat, de exemplu, in favoarea legii ce prevede introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic.  Legea 247/2009 aduce modificari in ceea ce priveste sistemul de autorizare a OMG intr-un mod care favorizeaza exploatarile agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informatia de mediu si exclude ONG-urile din consultarile in legatura cu acest domeniu. continuare »

Pr. Cezar Axinte – Despre organismele modificate genetic, criza mondiala si globalizare

[vodpod id=Video.16028429&w=640&h=480&fv=quality%3Dhigh%26allowfullscreen%3Dtrue%26controlbar%3Dover%26dock%3Dtrue%26autostart%3Dfalse%26volume%3D90%26provider%3Dvideo%26streamer%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.radiodobrogea.ro%2Fwp-content%2Fplugins%2Fstream-video-player%2Fstreamer.php%26bufferlength%3D5%26file%3Dhttp%3A%2F%2Farhivaradiodobrogea.ro%2Ffiles%2Fvideo%2Femisiuni%2Fvestea%2F2012%2F01%2520ian%25202012%2Fvestea%252031%2520ian%25202012.flv%26image%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.radiodobrogea.ro%2Fwp-content%2Fimagini%2Frdbrgvid.jpg%26quality%3Dhigh%26allowfullscreen%3Dtrue%26controlbar%3Dover%26dock%3Dtrue%26autostart%3Dfalse%26volume%3D90%26provider%3Dvideo%26streamer%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.radiodobrogea.ro%2Fwp-content%2Fplugins%2Fstream-video-player%2Fstreamer.php%26bufferlength%3D5%26file%3Dhttp%3A%2F%2Farhivaradiodobrogea.ro%2Ffiles%2Fvideo%2Femisiuni%2Fvestea%2F2012%2F01%2520ian%25202012%2Fvestea%252031%2520ian%25202012.flv%26image%3Dhttp%3A%2F%2FWWW.apologeticum.ro%2F2012%2F01%2Fpr-cezar-axinte-vestea-cea-buna.jpg%26]

De ce sunt profund anticrestine organismele modificate genetic

Rapacitatea cu care producatorii de Organisme Modificate Genetic (OMG) incearca sa otraveasca intreaga planeta cu produsele lor realizate in eprubeta nu a cunoscut vreun precedent in istorie daca ne gandim la efectele devastatoare si ireversibile pe care aceste organism le au asupra sanatatii maselor mari de oameni si mediului. Exista numeroase studii independente care arata ca OMG-urile produc cancer, infertilitate, blocaj renal si insuficienta hepatica tocmai pentru ca sunt radical diferite fata de plantele pe care le-am consumat in devenirea noastra ontogenetica pe parcursul miilor de ani. Nu vrem sa analizam de aceasta data impactul devastator asupra mediului inconjurator prin uniformizarea soiurilor de plante si prin disparitia plantelor naturale, mai putin adaptate la mediu decat plantele OMG. Si nici lovitura directa aplicata integritatii fizice a locuitorilor planetei.

Ne propunem, in schimb, sa ridicam la fileu cateva fatete ale acestei industrii. Sa presupunem prin absurd ca OMG-urile sunt cele mai bune si sanatoase descoperiri ale planetei. Desi nu sunt! Cum vi se pare atunci intentia unor anumite companii al caror varf de lance este concernul american Monsanto, secondat de guvernul SUA, de a controla intreaga productie alimentara a planetei prin impunerea unui bir/taxe pe un soi de planta pentru care are patent?! continuare »

Interviu cu doctor Gh. Mencinicopschi: Organismele modificate genetic pot provoca boli grave si efecte greu de imaginat asupra mediului

“Inventam viata, fara sa stim ce este ea de fapt.”

“Un OMG este o noua entitate vie, creata de om. O fiinta care nu a existat in contextul natural al fiintelor vii din biosfera pamantului.”

– Modificarile genetice produse in Romania starnesc ingrijorare in randul opiniei publice. In calitatea dvs. de specialist al problemei, credeti ca avem a ne teme sau nu?

– Ca sa intelegem esenta problemei, in primul rand ar trebui sa stabilim ce este un “organism” modificat genetic. Poate sa fie o planta, de acord. Dar poate sa fie si un microorganism sau un animal. De obicei, omitem acest aspect. Toata insulina care exista in lume este obtinuta dintr-un micro-organism modificat genetic. Ca dimensiuni economice si financiare, cred ca piata de insulina o depaseste pe cea a produselor agricole modificate genetic. Si pentru ca vorbim despre ele, e cazul sa facem o precizare: nu este vorba despre legumele fara gust sau miros din piata. Plantele cunoscute pana acum ca fiind modificate genetic sunt porumbul, cartoful si soia. Despre ele vorbim in mod curent, cand spunem OMG. Prin modificare genetica, plantele au devenit rezistente la anumite pesticide: soia la glifosat si glifosinat, porumbul la viermele sfredelitor si cartoful la gandacul de Colorado. In principal, acestea sunt OMG. Sunt plante care modificate dau anumite avantaje agricultorului, dar nu si consumatorului: rezistenta la frig, la seceta, la boli. Un OMG este o noua entitate vie, creata de om. O fiinta care nu a existat in contextul natural al fiintelor vii din biosfera pamantului. Ea este inventata de om. continuare »

Studiu: circa 80% din produsele magazinelor bio romanesti sunt din import. In loc sa stimuleze productia eco, Tabara vrea sa fure “cu legea” pamanturile micilor producatori ca sa pune pe ele OMG-uri

produse bio 150x150 Studiu: circa 80% din produsele magazinelor bio romanesti sunt din import. In loc sa stimuleze productia eco, Tabara vrea sa fure cu legea pamanturile micilor producatori ca sa pune pe ele OMG uriPiata produselor bio din Romania reprezinta aproximativ 1% din piata bunurilor de larg consum, circa 80% din produse fiind din import, arata un studiu de piata realizat de Cult Market Research. Chiar daca o afacere in domeniu nu este considerata profitabila, managerii magazinelor bio apreciaza totusi ca trendul este un crescator, pe o piata inca foarte tanara, arata studiul intitulat „Piata produselor bio din Romania” si realizat in iunie-august 2010. ”Concluzia noastra generala este ca legatura dintre comercianti si producatorii autohtoni inca nu este foarte puternica”, a explicat pentru ”Green Report” Paul Acatrini, managing partner la Cult Market Research. Asta si pentru ca, arata el, producatorii romani, mai ales cei care furnizeaza produse proaspete (legume si fructe) nu au o productie constanta, iar uneori distantele de la ferme la magazinele din oras sunt foarte mari.

Acelasi studiu arata ca cifrele de afaceri in 2009 pentru magazinele de profil se situeaza intre 40.000 si 350.000 de euro, variatia rezultand si in functie de dimensiunea investitiei initiale.

“Afacerea bio” este una restransa si ca numar de angajati necesari. Fiind de cele mai multe ori o afacere de familie, numarul de angajati se situeaza de la 2-3 persoane pana la 20-25 de persoane.

Primele business-uri cu produse bio in Romania s-au dezvoltat incepand cu anul 2008 cand a fost deschis un magazin bio in Timisoara. Pana in 2010 s-au deschis aproximativ zece magazine in Bucuresti, cateva zeci de magazine online iar mai multi retaileri au infiintat raioane cu produse bio in supermarketuri si hypermarketuri.

Potrivit realizatorilor studiului, prin aceasta cercetare s-a urmarit punerea fata in fata a experientelor comerciantilor de produse bio si opiniile consumatorilor (utilizatori sau non-utilizatori de astfel de produse). continuare »

Specialistii catalogheaza organismele modificate genetic(OMG) ca fiind toxice si nici nu realizeaza productii impresionante. Insa ministrul Agriculturii face lobby pentru americani ca Romania sa foloseasca OMG

“E vorba de oferirea unor cantitati sporite de alimente realizarea productiilor cu aceste biotehnologii sunt mai mici cu 40, 50 pana la 60%. Costurile de realizare a alimentelor se reduc ca atare si preturile alimentelor se pot reduce”, a explicat pentru Realitatea TV ministrului agriculturii, Valeriu Tabara.

“Creste productia , se imbunatateste calitatea, se reduc cantitatile de pesticide si poluarea mediului si sunt mai ieftine, pentru ca se obtin cu costuri mai mici”, a adaugat Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca “in 1996, cand aceste plante au fost introduse industrial in cultura, nu s – a determinat niciun fel de boala , nici macar o alergie”.

De cealalta parte, ecologistii il contrazic si spun ca plantele modificate genetic nu sunt doar daunatoare sanatatii noastre, dar nici macar nu realizeaza productii impresionante.

Nu exista studiu public in Romania care sa arate siguranta organismelor modificate genetic. Pot cauza toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat asa cum arata recente studii stintifice, chiar si alergii in unele cazuri si nu s-au produs acele recolte miraculoase la hectar care au fost produse de corporatiile chimice”, a declarat Gabriel Paun, presedintele asociatiei Agent Green.

Interesul sefului de la agricultura pentru produsele biotehnologiei moderne a fost dezvaluit intr-o cablograma Wikileaks.

Americanii, cei mai mari producatori de organisme modificate genetic, si-au gasit un aliat bun in ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara pentru a-i convinge pe romani de avantajele biotehnologiei. O arata o telegrama Wikileaks trimisa de Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti catre Casa Alba, in 2005.

Se pare ca in Romania nu se mai gasesc decat foarte rar seminte de plante nemodificate genetic. Este bine ca sa ne facem provizii de astfel de seminte, ca sa avem ce cultiva in anii urmatori. Probabil vor inventa legi care sa le interzica, dar nadajduim ca Domnul le va sta impotriva.

Senatul aproba cultivarea Organismelor Modificate Genetic

Pe fondul somnului adanc al societatii civile, si al celor care cred [ inca ] ca Romania are nevoie de aceste otravuri chimice numite OMG-uri, iata ca senatorii au decis cu un vot zdrobitor, sa respinga legea care interzicea cultivarea OMG-urilor, fara ca cineva sa aiba vreo reactie sau sa bage de seama acest vot.
Sa mai spuna cineva ca somnul natiunii nu naste monstri !
Propunerea legislativa privind interzicerea cultivării organismelor modificate genetic şi etichetarea unor categorii de produse al carei traseu legislativ poate fi urmarit aici.
A fost respinsa de Plenul Senatului Romaniei in sedinta din 24 noiembrie 2010, avand dinamica votului de mai jos:

Prezenţi: 105;
Pentru respingerea legii : 98;
Împotriva respingerii legii : 7;
Abţineri: 0

Pentru cei care vor sa vada care sunt senatorii care au decis sa dea unda verde organismelor modificate genetic in Romania, accesati acest link.

senator Urban Iulian