Tag Archives: neam

“Iubirea de ţară este treaptă către moştenirea cea promisă a împărăţiei lui Dumnezeu”

drapel romaniaPatriotismul este un sentiment de dragoste şi devotament faţă de ţara şi poporul din care facem parte. Fiecare cetăţean este conştient de apartenenţa sa la o naţiune, aşa cum aparţine unei familii, tot aşa aparţine unei naţiuni distincte, determinată prin limbă, credinţă, istorie şi alte însuşiri specifice. Aceste noţiuni se reflectă ca însuşiri sufleteşti şi le putem observa prin comportamentul şi convingerea fiecărui om, fiind expresia unor sentimente. În cele ce urmează, pr. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi profesor de istorie la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi, ne va vorbi despre implicaţiile acestui sentiment de apartenenţă naţională şi legătura dintre patriotism şi Biserica Ortodoxă.

Cum putem defini patriotismul şi sentimentul de ataşament faţă de caracterul naţional în epoca globalizării?

Prima informație pe care o poate accesa cineva interesat de semnificația cuvântului patriotism, cea din DEX, ne arată că patriotismul este un sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei. Naționalismul este definit în aceeași sursă drept o doctrină politică bazată pe apărarea (uneori exagerată) a drepturilor și aspirațiilor naționale. Patriotismul (din latină patria: tărâm părintesc) trebuie înțeles ca promovarea unui neam printre celelalte, ca afirmare și manifestare a propriei noastre identități în raport cu ceilalți. Epoca aceasta a globalizării, chiar dacă în unele opinii are drept efect dizolvarea identităților, totuși cred că are meritul de a pune în evidență caracterele tari și identitățile bine definite. Unul dintre principiile organizării lumii în care trăim este și acela al unității în diversitate și al respectului reciproc. În acest sens, Nicolae Iorga spunea că „un patriot se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii”, iar Mihail Sadoveanu arăta că „Patriotismul nu înseamnă ura împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.

Care sunt avantajele unui sentiment de apartenenţă la o naţiune, în afară de asigurarea solidarităţii celor care trăiesc în condiţii sociale şi culturale relativ omogene?

Este avantajul de a-ți cunoaște părinții și moștenirea pe care o ai de la ei. Este avantajul de a purta hainele care ți se potrivesc, fără a fi sedus de straiele strălucitoare ale altora care pot să-ți fie ori prea strâmte, ori prea largi pentru măsura ta. Este maturitatea de a putea vorbi cu ceilalți fără a tânji la ceea ce sunt ei, ci la ceea ce te pot ajuta pe tine să devii. continuare »

Episcopul Covasnei şi Harghitei: “Se observă o degradare foarte accentuată a iubirii de ţară şi a conştiinţei de neam”

Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Ioan Sălăjan, a apreciat, marţi, că cei din conducerea statului nu vizitează foarte des cele două judeţe, cel mai probabil din motive electorale.

“Lumea de vârf de la conducerea de stat calcă mai rar pe aici, că noi suntem mai puţini şi în traista noastră sunt mai puţine voturi. Câteodată ţara este atât de importantă pentru unii, câte voturi sunt pe metru pătrat”, a declarat episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Ioan Sălăjan, marţi, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.
Marţi, în zi de sărbătoare, episcopul Covasnei si Harghitei le-a împărţit credincioşilor 1.500 de steaguri ale României. S-a întâmplat la Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Sita Buzăului, din judeţul Covasna, unde preotul a sfinţit drapelurile şi i-a îndemnat pe oameni să le arboreze la casele lor.

“Prin împărţirea de drapele vreau să le dau românilor dragostea de ţară, un bob de grâu galben şi să-şi amintească şi de ostaşii noştri. (…) Se observă o degradare foarte accentuată a iubirii de ţară şi a conştiinţei de neam, n-aş vrea ca România să rămână o regiune de la Carpaţii de curbură, ci aş vrea să-şi păstreze identitatea ei”, a mai spus episcopul Ioan Sălăjan, marţi, la Antena 3.