Tag Archives: Ilie Serbanescu

Ilie Şerbănescu: Criza abia acum ÎNCEPE în România

În România, criza abia acum începe, pentru că acum debutează criza din sectorul privat, consideră analistul economic Ilie Şerbănescu. “Părerea mea persoanlă este că, în România, criza abia începe, pentru că începe această criză în sectorul privat. (…) De 20 de ani, are loc un transfer masiv de la stat la privat, pe mai multe căi, privatizarea e doar o parte micuţă, cea mai mare parte e vizibilă prin relaţiile pe care statul le are cu sectorul privat din punct de vedere economic”, a spus analistul Ilie Şerbănescu, duminică, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

“De 20 de ani are loc acest transfer”, a adăugat Şerbănescu. Ilie Şerbănescu este de părere că, în ţară, există firme private care apar pe piaţă datorită statului. “Privaţii o vor duce mai greu, pentru că nu vor mai avea de unde să-şi tragă seva, de la stat”, este de părere analistul economic. Potrivit lui, în ultimii patru ani, 100.000 de societăţi au intrat în insolvenţă, iar acum în România avem 600.000 de firme active.

Ilie Şerbănescu: România se împrumută de la FMI doar ca să-și plătească vechile datorii

ilie-serbanescu-invitatul-diminetii“Pe tot parcursul celor patru ani de criză, cu FMI-ul la spate, România cotată elev model a rămas în continuare pentru marile agenţii internaţionale de rating “under investment grade”, care în jargon financiar se numeşte junk, adică gunoi”.

“Eu n-am înţeles care este cu adevărat fundamentarea acestui nou acord. Aşa, printre rânduri, am putut surprinde că ar fi vorba de faptul că având FMI-ul la spate, ne-am putea împrumuta mai ieftin. Ne-am putea împrumuta pentru ce? Ce-am făcut cu marile sume obţinute de la FMI şi de la Comisia de la Bruxelles şi pe care încă nu le-am plătit? Ce-am făcut? S-a dezvoltat ceva în România? România nu se mai poate împrumuta decât pentru a plăti datoriile vechi”.

| rfi

VIDEO: Ilie Şerbănescu: De ce România este deja colonie?

[dailymotion id=xv1jp6] [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=M8oL2coSyEE]

Ilie Serbanescu: De ce este atât de dramatic să fii colonie în UE

Prin intervenţia politică directă şi determinantă în desfăşurarea referendumului din 29 iulie, puterea colonială şi-a dat, culmea!, şi peste propria mână. În cauză a fost fuga sa de responsabilitate! Nerecunoscută oficial, deşi e vizibilă de la o poştă, disfuncţia organică a economiei şi, prin incidenţă, chiar a societăţii din România este că, în timp ce decizia a ajuns integral la capitalul străin, administrarea a fost lăsată de acesta, într-o evidentă fugă de responsabilitate, fostului deţinător al deciziei, statul român, probabil din motive de costuri. Aşa ceva nu poate însă funcţiona! După cum se şi vede !

În general nu este posibil, pentru că acela ce administrează nu poate face practic nimic dacă nu are în mână decizia. În structurile corporatiste, problemele se rezolvă prin delegarea deciziei către administrator, acţionarul păstrându-şi practic decizia doar în privinţa confirmării/infirmării administratorului. Dar totul devine nefuncţional dacă administratorului nu i de dă de fapt nici o decizie la dispoziţie. Iar disfuncţia majoră în România se adânceşte tocmai pe măsură ce statul tot pierde poziţii, pârghii şi instrumente de acţiune ce trec la capitalul străin care, evident şi pentru Grivei, nu doreşte să preia administrarea. continuare »