Tag Archives: IASI

Inregistrare de la Iași: Hramul Sfintei Parascheva

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tW4URYwMx18]

Sfânta Cuvioasă Parascheva - icoana 2014Creştinii ortodocşi o prăznuiesc astăzi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

A murit foarte tânără, în jurul vârstei de 27 de ani, fără ca nimeni să ştie de sfinţenia ei. S-a întâmplat, însă după ani mulţi, ca aproape de ea să fie îngropat un marinar, iar în felul acesta, să-i fie descoperite sfintele moaşte neputrezite.

De atunci, moaştele Cuvioasei Parascheva au făcut un veritabil pelerinaj prin toţi Balcanii, oprindu-se, în cele din urmă, în Moldova, în anul 1641, când domnitorul Vasile Lupu le-a adus la Iaşi.

De atunci, Cuvioasa Parascheva se află în România şi a dat naştere uneia dintre cele mai importante pelerinaje din întreaga Europă.

Zeci de mii de credincioşi din toate colţurile ţării se află, în aceste zile, la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, al cărei hram este sărbătorit marți.

Rândul credincioşilor veniţi să se închine la Sfanta Cuvioasă Parascheva are lungimea de un kilometru. Zeci de mii de pelerini aşteaptă la acest rând.

Timpul de aşteptare a scăzut cu mult faţă de alţi ani, când nevoinţa dura şi câte 12 ore.

Zilele acestea au fost suficiente trei, patru ore de stat la rând.

În cele cinci zile de când a început pelerinajul la Cuvioasa Parascheva se preconizează o prezenţă de 150.000 de pelerini.

Special pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva de anul acesta, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi au aduse şi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Un medic trebuie „să aducă viaţă, nu să o ia”. Medicii de la Maternitatea din Iași refuză să mai facă avorturi

doctori nu avortAvorturile la cerere, refuzate de mai mulţi medici la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, din considerente religioase

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi şi-a închis porţile pentru avorturi. Secţia rămâne închisă pentru reamenajare până la toamnă, dar există medici în secţie care au anunţat că nu vor să mai facă chiuretaje nici după finalizarea lucrărilor, motivând că ei trebuie „să aducă viaţă, nu să o ia”.

Potrivit conducerii maternităţii, mai mulţi doctori şi-au exprimat refuzul de a realiza intervenţii de întrerupere a sarcinii la cerere, chiar şi după redeschiderea secţiei. Sunt exceptate cazurile în care, din motive medicale serioase, sarcina trebuie oprită din evoluţie.

Atunci când vom redeschide secţia vom vedea exact cine va vrea să facă avorturi şi cum le vom mai face”, a declarat miercuri Maria Stamatin, director medical al spitalului, citată de Mediafax.

Este vorba despre convingerile religioase ale respectivilor medici, opţiuni care îi împiedică să intervină prin astfel de proceduri. „Sunt medici care, la o anumită vârstă, refuză să mai facă avorturi la cerere. (…) Fiecare îşi reconsideră starea în funcţie de opţiunile religioase şi sunt o serie de medici care nu vor mai face astfel de proceduri. Și nici nu ai cum să îi obligi, fiindcă obstetricianul trebuie să aducă viaţă, nu să o ia, ori un avort înseamnă a ucide”, a spus Maria Stamatin.

Lucrările de modernizare a maternităţii au început în urmă cu patru ani şi s-au încheiat săptămâna trecută, costurile ridicându-se la peste 27 de milioane de lei. În corpul principal se desfăşoară încă lucrări de finisare.

În tot acest timp, Clinica de Obstetrică, din care face parte şi secţia de avorturi, a funcţionat provizoriu într-un alt corp al maternităţii.

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi este cea mai mare unitate de acest tip din ţară. Anual, în saloanele unităţii se întâmplă peste 6000 de naşteri.

| digi24

Iași, 1 Iunie – Marșul pentru Familie: Tatăl, mama și copiii

mars familie iasi 2014În fiecare an, pe 1 iunie, se sărbătoreşte Ziua Copilului. În acest an, pe 1 iunie, va fi şi Marşul pentru Familie, o manifestaţie ce susţine şi promovează valorile tradiţionale ale familiei, în care copilul are un loc special – acela de moştenitor şi păzitor. Marşul va începe la ora 15:00 şi se va desfăşura pe traseul Parcul Copou – Universitatea „A. I. Cuza“ – Fundaţie – Piaţa Unirii – Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Catedrala mitropolitană – Palatul Culturii.

Acest eveniment, organizat de Asociaţia Familia Tradiţională, are ca scop susţinerea ideii de familie sănătoasă, definită prin valorile ei tradiţionale. Societatea românească are nevoie de principii bine stabilite şi fondate pe experienţa înaintaşilor noştri, drept garanţie pentru echilibru şi sănătate socială. „Pentru că ne pasă de familie, cel mai important grup social care influenţează în mod egal dezvoltarea indivizilor şi a societăţii pe care o formează. Şi pentru că familia nu poate avea la bază altceva decât căsătoria dintre un barbat şi o femeie. Fiecare părinte îşi iubeşte copiii şi încearcă să le ofere «tot». Dar dincolo de marunţişurile materiale, ce rămâne moştenire şi contează cu adevărat sunt valorile spirituale, principiile. De aceea este nevoie de o reacţie în masă, care să susţină familia tradiţională“, ne-a explicat Elena Crăciun, director executiv al Asociaţiei Familia Tradiţională.

Întreaga zi de 1 iunie va fi dedicată familiei, membrilor şi valorilor ei. Începând cu ora 11:00, în Parcul Expoziţiei, Taberele MMB vor organiza ateliere sportive şi artistice dedicate copiilor. De asemenea, până la ora 14:30 se vor desfăşura şi înscrierile participanţilor la marş. continuare »

Minunea Sfinţilor închisorilor s-a repetat şi anul acesta la conferinţa de la Iaşi, prin mijlocirea Sfântului Părinte Justin şi a Sfântului Ilie Lăcătuşu

Sfinţii închisorilor au dat mărturia sfinţeniei lor şi anul acesta la Iaşi, la binecunoscuta conferinţă ţinută mereu în data de 19 martie, de pomenirea mărturisitorului Virgil Maxim.
La sfârşitul conferinţei, sutele de credincioşi s-au închinat la sfintele moaşte aduse de organizatori, după care s-a pregătit citirea Acatistului Noilor Mucenici din temniţele comuniste. Atunci, unul dintre închinători a întrebat dacă un craniu miroasea frumos dinainte sau e cu această ocazie şi aşa s-a observat că exista şi o mică peliculă de mir pe el. Era un craniu ce nu mai izvorâse mir deloc, adus de la o biserică din Maramureş, de la un părinte care îl primise de la Aiud. A urmat citirea acatistului, la care mai rămăseseră în jur de 30 de persoane din sutele de dinainte. Ora era deja înaintată şi oboseala se vedea pe chipurile multora din sală. Dar acest mic efort a meritat cu prisosinţă. Fratele Danion a zis celor de faţă că pot acum să sărute craniul, să ia pe serveţele din mir etc. Neavând ceva mai de preţ decât o fotografie cu Părintele Justin, o persoană a atins craniul cu ea, iar când a ridicat fotografia, toţi cei prezenţi au observat o pată mare de mir, care se prelingea. Un părinte a şters acea pată mare cu o particică din veşmintele Sfântului Ilie Lăcătuşu, iar la scurt timp pe craniu a apărut o broboană de mir. In imaginile de mai jos puteţi observa această a doua minune. Dar din nou mirul a fost şters de acelaşi părinte, şi pentru a treia oară a apărut o mică pată de mir pe craniu. Mirosul era unul deosebit de plăcut, fin şi întărea dovada minunii ce era în faţa ochilor noştri. Bucuria a fost nespusă, căci Domnul a rânduit ca Părintele Justin, plecat pe 16 iunie 2013 dintre noi – cu trupul, şi Sfântul Ilie Lăcătuşu să fie mijlocitorii acestei minuni. Acest lucru ne întăreşte şi în credinţa că Părintele Justin este în ceata acestor mari sfinţi ai neamului. Dar trebuie să simţim şi o averizare că vor veni vremuri potrivnice, cât de curând. Dacă vom cere ajutor de la Sfinţii închisorilor, vom trece mai uşor prin ele, căci sfinţii nu ne vor lăsa, mai ales acum cu Sfântul Părinte Justin printre ei. Să-i rugăm să ne dea curajul de a ne apăra credinţa, ţara cu pământul şi apele din ea, tradiţiile şi specificul nostru românesc. Amin! continuare »

Textul Conferinţei de la Iaşi al teologului Dimitrie Telenghidis: “Credința ortodoxă și viața bisericească”. Ecumenismul = învățătura demonilor

Credința ortodoxă și viața bisericească[1]
(conferinta tinuta la Iasi pe data de 7 Nov 2012)

de  Dimitrios Țelenghidis
profesor al Facultății de Teologie
Universitatea Aristotelică din Tesalonic[2]

Credința ortodoxă și viața bisericească se găsesc într-o unitate indisolubilă. Credința ortodoxă, înțeleasă ca adevăr dogmatic, delimitează conținutul vieții Bisericii și garantează autenticitatea vieții Ei.

În același timp, viața Bisericii este oglinda vie a conținutului credinței ortodoxe. Duhul Sfânt, ca Duh al Adevărului Ipostatic, cu prezența Lui harismatică în Biserică, asigură viața Bisericii în esența ei, și îi dă un sens autentic.

Credința ortodoxă și viața bisericească se exprimă la nivel existențial și de către fiecare membru al Bisericii.  În mod special, viața bisericească, exprimată ca un fel nou de a fi al credinciosului,  nu poate avea ca rezultat  un mod de manifestare individualist și autonom.  De altfel, fiecare om (membru al Bisericii celei Una) exprimă, în manifestările lui individuale Biserica. Astfel, ethosul eclesiastic al credinciosului se identifică cu fiecare lucrare a sa.   Adică prin fiecare lucrare intelectuală, psihologică, artistică și în general,  prin fiecare manifestare psihosomatică a credinciosului, se dezvăluie viața lui interioară bisericească.  Astfel, în baza acestui fapt, putem să susținem că viața Bisericii se descoperă din viața membrilor Ei. continuare »

Sfinţii martiri de la Aiud au izvorât, în al 4-lea an consecutiv de conferinţe la Iaşi, mir cu deosebită şi puternică mireasmă. Să-i cinstim cu toţii ca pe sfinţii cei mai apropiaţi de neamul românesc

[slideshow]Slavă lui Dumnzeu şi Maicii Sale pentru încă o minune văzută de zeci de oameni şi la care am participat alături de un grup de monahi de la Mănăstirea Petru Vodă, minune ce s-a întâmplat la conferinţa, deja cu tradiţie, susţinută la Iaşi, pe data de 19 martie 2012, la Teatrul Luceafărul. Și de data aceasta, minunea s-a întâmplat în mai multe rânduri, în văzul tuturor, unii reuşind să şi surprindă cu aparatele video momentul în care dintr-o răcliţă a izvorât mir, izbucnind exact ca un iezer, încât a curs şi pe procovăţul care era sub raclă. Dar prima dată a izvorât mir dintr-un craniu, ce fusese al unui deţinut căruia i-a fost secţionat capul cu un fierăstrău. Au fost aduse spre închinare sfinte moaşte de la Aiud, o coastă, un craniu, apoi de la Mănăstirea Petru Vodă, Părintele stareţ Justin Pârvu a dăruit fratelui Danion o coastă din sfintele moaşte ale poetului martir Radu Gyr şi o parte din veşmântul Sfântului Ilie Lăcătuşu. Din mila Domnului, familia poetului Radu Gyr a hotărât ca moaştele poetului şi ale soţiei sale să fie dăruite spre închinare Mănăstirii Petru Vodă, ce are unul din hramuri pe Sfinţii închisorilor. Astfel, alături de alţi doi titani mărturisitori din temniţele comuniste, Părintele Gheorghe Calciu şi Părintele Atanasie Ștefănescu, acum credincioşii pelerini ce vin la Petru Vodă se pot închina şi moaştelor poetului Radu Gyr, care din momentul aducerii au săvârşit o minune. Mai precis, o persoană demonizată a început să se manifeste în prezenţa lor, spunând că simte o forţă puternică ce nu o lasă să se apropie de sfintele moaşte. continuare »

Sarbatoarea Sfantei Cuvioase Parascheva de la Iasi – Programul evenimentelor cu ocazia hramului

In fiecare an, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere si de marturisire creștina pentru credinciosi din tara si din strainatate, care vin la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale altor sfinti ai Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfantului Policarp, Episcopul Smirnei, care vor fi aduse de la Manastirea Ambelakiotissa din Grecia de catre Inaltpreasfințitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios.

 

Sarbatoarea Sfintei Parascheva 2011 (370 de ani de la aducerea sfintelor ei moaste la Iasi, in anul 1641)

Program 09-17 octombrie 2011

Duminica, 09 octombrie 2011:

Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Utrenia si Sf. Liturghie (in Catedrala Mitropolitana)

Orele 13.00 – vernisajul expozitiei de fotografii ORTHPHOTO 2011 – Turnul Manastirii Golia. (Expozitia va putea fi vizitata in perioada 09-16 octombrie 2011).

– Orele18.00-19.30 Concursul coral Laudati pe Domnul, editia a VIII-a (la Centrul de Conferinte Providenta). Etapa din concursul organizat de Patriarhia Romana. continuare »

Conducerea administrativa a judetului Iasi complice la un “act de cultura” al francmasoneriei din Romania

Reprezentantii Francmasoneriei s-au intalnit astazi la Iasi 

Un nou an de studiu si de cercetari masonice a inceput astazi la Iasi. Cu aceasta ocazie solemna, la Muzeul Unirii  s-au reunit zeci de membri si colaboratori ai  Centrului Regional de Studii Francmasonice  Paris-Bucuresti. Tot astazi a fost lasata si o carte, care explica  simbolistica ascunsa in spatele prozei lui Mihail  Sadoveanu.

Francmasonii si-au dat intalnire astazi la Iasi. Zeci de membri si colaboratori ai Centrului  Regional de Studii Francmasonice au anuntat astazi deschiderea unui nou an de studiu si cercetare, dar au si sarbatorit 12 ani de la intemeierea uneia dintre cele mai importante loje din Romania. continuare »

Din nou moastele sfintilor inchisorilor au izvorat mir in conferinta de la Iasi

Frati si surori in Domnul, cu bucurie mare va marturisesc ca am foast martor al minunii de la Iasi din acest an, care a avut loc la sfarsitul conferintei “Minunile Sfintilor inchisorilor”, in timp ce participantii la conferinta se inchinau sfintelor moaste, iar parintele Ioan Sismanian de la manastirea Petru Voda ii miruia. De data aceasta au fost prezente doua raclite cu sfinte moaste, una fiind cea din anii trecuti, iar cealalta de la manastirea Paltin, Petru Voda, ce continea tot sfinte moaste de la Aiud care cu putine zile inainte de Duminica Ortodoxiei izvorasera mir cu un miros foarte puternic. continuare »

Conferinta "Minunile Sfintilor inchisorilor" – Iaşi, 19 martie 2011

Sambata, 19 martie 2011, la ora 18.00, la Teatrul Luceafarul din Iasi va avea loc conferinta: Minunile sfintilor inchisorilor. Vor vorbi parintele Alexandru Sabau, Ciprian Voicila, Danion Vasile, Ioan Vladuca si alti invitati.

Se implinesc doi ani de cand dintr-o racla cu sfinte moaste de la Aiud a izvorat mir in fata credinciosilor, dupa o conferinta care a avut loc in aceeasi sala. Anul trecut, in aceeasi zi, minunea s-a repetat. Nu organizam o conferinta la care lumea sa vina sa vada o minune. Minunile nu sunt pe banda rulanta. Dar organizam o conferinta in care se va prezenta cartea Marturisitorii din inchisorile comuniste. Minuni. Marturii. Repere, in care se va vorbi despre multimea de minuni care s-au intamplat deja (un capitol este doar despre minunile facute cu sfintele moaste care au izvorat mir la Iasi).

Va rog sa postati acest anuna pe site-urile sau blog-urile dvs. si, daca se poate, retransmiteti aceste mesaj cunoscutilor dvs.

Conferinta “Minunile Sfintilor inchisorilor” – Iaşi, 19 martie 2011

Sambata, 19 martie 2011, la ora 18.00, la Teatrul Luceafarul din Iasi va avea loc conferinta: Minunile sfintilor inchisorilor. Vor vorbi parintele Alexandru Sabau, Ciprian Voicila, Danion Vasile, Ioan Vladuca si alti invitati.

Se implinesc doi ani de cand dintr-o racla cu sfinte moaste de la Aiud a izvorat mir in fata credinciosilor, dupa o conferinta care a avut loc in aceeasi sala. Anul trecut, in aceeasi zi, minunea s-a repetat. Nu organizam o conferinta la care lumea sa vina sa vada o minune. Minunile nu sunt pe banda rulanta. Dar organizam o conferinta in care se va prezenta cartea Marturisitorii din inchisorile comuniste. Minuni. Marturii. Repere, in care se va vorbi despre multimea de minuni care s-au intamplat deja (un capitol este doar despre minunile facute cu sfintele moaste care au izvorat mir la Iasi).

Va rog sa postati acest anuna pe site-urile sau blog-urile dvs. si, daca se poate, retransmiteti aceste mesaj cunoscutilor dvs.

Pelerinaj la Sfanta Cuvioasa Parascheva si la Sf. Maxim Marturisitorul. Iasul este in sarbatoare

Pilda actuala a Sf. Maxim Marturisitorul: ADEVARUL CREDINTEI NU SE ASCUNDE DE DRAGUL PACII !

Fiecare particica din dogmele Bisericii s-a impus prin sangele celor ce au fost gata sa-si dea viata pentru marturisirea ei, fiind o chestiune de viaţa, nu o simpla speculatie teoretica” (Pr. Dumitru Staniloae)

Sf. Maxim Marturisitorul. Pilda vie de luptator al Adevarului. Din viata sa putem sa intelegem cu adevarat si minciuna contemporana noua a apropierii dintre credinte prin ascunderea diferentelor dogmatice. Pactul formal, compromisul, “pacea” cu cei care nu impartasesc aceleasi principii dogmatice, au fost printre cele mai mari pericole care au pandit Biserica pe timul ereziilor ariene si monotelite. De dragul pastrarii pacii, Arius a fost tolerat in interiorul Bisericii, la dorinta expresa a imparatului Constantin Cel Mare. De dragul aceleasi “paci mincinoase”, episcopii erau “invitati” sa ascunda adevarul asupra firii celei adevarate a Mantuitorului nostru. Nu sa-l schimbe, ci doar sa-l treaca sub tacere!

In cazul imparatului Constantin cel Mare avem de-a face cu o buna intentie lipsita de cunostinta, datorita careia un eretic a ajuns sa dezbine o intreaga Biserica. In cazul imparatului Eraclie, avem de-a face cu un calcul politic, o incercare de subsuma Biserica unor socoteli de aliante. In primul caz, blandetea moale, care se lasa abuzata si manipulata. In al doilea, cinismul “pragmatic” al diplomatiilor.

Numai prin dorinta arzatoare de adevar a unui Sf. Atanasie, care, in ciuda prigonirilor la care a fost supus de catre ereticii care atunci faceau jocurile in Biserica, avand ajutor imperial, nu a facut pace cu minciuna si cu slujitorii ei, numai prin martiriul unui Sf. Maxim Marturisitorul, caruia a trebuit sa i se taie limba (cu o rautate proasta ca a fariseilor, care L-au ucis pe Mantuitor pentru a impiedica Adevarul…) pentru a inchide gura cea marturistoare... numai prin aceste pilde, Adevarul a fost perpetuat, dupa fagaduinta lui Hristos.

In ciuda tuturor samavolniciilor si a pozitiilor de forta castigate de slujitorii minciunii, Biserica a rezistat, prin jertfa celor putini, dar alesi. continuare »

Minunea se repeta la Iasi. A izvorat din nou mir din moastele Sfintilor de la Aiud

SLAVA LUI DUMNEZEU!

Va anuntam cu bucurie ca in cadrul conferintei tinuta de fratele nostru Danion Vasile, azi 19 martie la Iasi, in care au fost prezente si sfintele moaste ale Sfintilor Inchisorilor de la Aiud, a izvorat din nou mir cu buna mireasma din sfintele moaste. La aceasta ora(22:45) are loc citirea Acatistul Sfintilor Inchisorilor.

Parintele Justin afland despre aceasta minune a zis ca Sfanta Parascheva este cea care vrea sa confirme sfintenia mucenicilor de la Aiud.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=S5kkbXII-gY]

Descarcati conferinta in format audio :

Pomenirea minunii de la Iasi, 19 martie 2009

afis-iasi-2010-pt-blog

In traditia bisericeasca exista si obiceiul de a se face pomenirea unor fapte minunate, cum ar fi aflarea unor sfinte moaste sau praznuirea unor icoane facatoare de minuni.

Anul trecut, pe 19 martie 2009, la sfarsitul unei conferinte ortodoxe tinute la Iasi s-a intamplat o minune – din racla in care se afla o parte din craniul unui marturisitor care a patimit pentru Hristos in temnita Aiudului a izvorat mir, in fata unei mari multimi de oameni (detalii pe blogul lui Danion Vasile)

De aceea, la implinirea unui an de la aceasta minune, in aceeasi sala/ Teatrul Luceafarul din Iasi / aceiasi vorbitori – parintele Hrisostom Manolescu si scriitorul Danion Vasile, vor tine o conferinta despre sfintii inchisorilor. La sfarsitul conferintei credinciosii se vor putea inchina sfintele moaste aflate in acea racla.

Marea majoritate a medicilor ieseni refuza vaccinul impotriva AH1N1

Medicii nu se inghesuie sa isi faca vaccinul pandemic. In spitalele iesene nici macar un sfert din personalul angajat nu a solicitat vaccinul impotriva gripei H1N1, care este gratuit. Daca la Spitalul de Pneumoftiziologie s-ar fi consumat cele 100 de doze comandate initial, la Spitalul de Neurochirurgie nu a fost facut nici un vaccin. La Spitalul CFR abia au fost solicitate dozele, iar la Ambulanta nici nu s-a facut inca repartitia. Parerile medicilor sint impartite. Unii sustin ca nu se vor vaccina pentru ca nu au fost informati indeajuns, altii spun ca vaccinul este singura forma de protectie, absolut necesara.

La Spitalul “Sf. Spiridon” au fost utilizate 50 din cele 100 de doze aduse, tocmai pentru ca personalul trebuie sa fie informat, spune directorul. Astfel, din cei aproape 1.800 de angajati, doar 50 au dorit sa se vaccineze.

“Problema nu este cite vaccinuri am comandat, pentru ca de la Directia de Sanatate putem lua oricite avem nevoie. Problema este ca personalul trebuie sa decida daca doreste sau nu vaccinul si incercam sa ii convingem. Le explicam care sint riscurile si beneficiile si, prin urmare, merge greu campania. S-au vaccinat cei din Terapie Intensiva si Primire Urgente, unde pericolul este mai mare”, a declarat ec. Ioan Birliba, managerul Spitalului “Sf. Spiridon”.

Daca in general in spitalele iesene procentul celor vaccinati este de maximum 20%, la Spitalul de Neurochirurgie este 0, iar angajatii sint peste 500. “Au fost aduse 100 de doze si nu a fost utilizata nici una pina acum”, a mentionat dr. Dana Turliuc, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

Parerile medicilor sint impartite in privinta vaccinului. Unii sustin ca nu au fost informati indeajuns, altii spun ca este absolut necesar, atit pentru protectia lor, cit si a pacientilor care ajung in spitale.

“Informatiile au fost contradictorii. In postura de pacient am dreptul sa fiu informat, dar cred ca au fost deficiente de comunicare. Eu personal nu mi-l voi face. Nu am zis daca este bun sau rau, dar cine raspunde pentru acest vaccin?”, se intreaba dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente “Sf. Ioan”.

Medicii si asistentele din scolile iesene administreaza in paralel doua tipuri de vaccinuri: pentru gripa H1N1, pentru elevii de peste 16 ani, si pentru cancerul de col uterin, la fetitele din clasele VI-VII. Nici unul dintre vaccinuri nu este insa dorit de elevi.

De exemplu, la Colegiul National Emil Racovita s-au administrat pina in prezent noua doze, fiind programati astazi alti patru elevi. “E de asteptat sa nu se doreasca acest vaccin daca pina si oameni mari, cu greutate in domeniul medicinei, au declarat ca nu il vor face”, a explicat Seryl Talpalaru, directorul colegiului.

In ceea ce priveste vaccinul pentru cancerul de col uterin, doar 11 fetite, adica doar 10% din numarul total de fetite din clasele VI-VII, s-au vaccinat. “Interesant este ca numarul celor care se tem de vaccinul pentru H1N1 este mai mare decit al celor care refuza vaccinul pentru cancerul de col uterin. Din 250 de elevi de peste 16 ani, doar aproximativ 3% l-au si facut”, a adaugat Talpalaru.

(sursa: ZiaruldeIasi)