Tag Archives: gaz de sist

Rezistenţa de la Pungeşti – Rezistenţa pentru România. Ce nu aţi aflat până acum…

pungesti_2 dec_3Abuzurile contra cetăţenilor români ce au avut loc la Pungeşti, mai cu seamă începând cu ziua de luni, 2 decembrie, orele 4:00 dimineaţa ar trebui să ne pună multe semne de întrebare legat de aşa-zisa democraţie oferită de Uniunea Europeană. Drepturile omului şi libertatea presei au fost flagrant călcate în picioare. Nu s-a ţinut cont nici de slujitorii Bisericii, care au fost luaţi pe sus şi băgaţi în dubele jandarmeriei (cazul p. Ciprian de la măn. Grăjdeni). Sunt câteva lucruri care nu s-au spus până acum, pentru că doar la faţa locului se pot afla:

1. Primul lucru şi cel mai grav este că jandarmii au vrut să dărâme troiţa donată de Mănăstirea Petru Vodă şi pe care oamenii o apără cu orice preţ. Ordinul aparţine nimănui altuia decât lui Victor Ponta, care demonstrează astfel cât de credincios este, ne întrebăm dacă cumva este ortodox sau nu, căci la marile praznice este mereu la câte-o mănăstire în goana după popularitate şi voturi. Mai marii Bisericii ar trebui să urmeze exemplul mitropolitului Serafim de Pireu, care a excomunicat pe toţi parlamentarii ce dau legi împotriva credinţei şi a poporului.

2. Majoritatea corespondenţilor tv în zonă aveau ordin de la patronii lor să nu filmeze decât de la distanţă, cât ar fi avut posibilitatea să meargă, pe căi mai ocolite, la 10 m de terenul unde începuseră lucrările companiei invadatoare Chevron. Spre ex., reporteriţa de la B1 ridica din umeri când i s-a oferit posibilitatea de a merge chiar în tabăra de rezistenţă, zicând că i s-a cerut să rămână după gardul instalat de jandarmi. Practic nu s-a vrut prezentarea adevărului despre situaţia de la faţa locului, presa manipulând cu ştiri mincinoase, prin care incriminau tot pe protestatari. Prin aceasta presa a vrut să asigure jandarmilor mână liberă la abuzuri şi ameninţări la adresa celor din Rezistenţă, ştiind că nu-i filmează nimeni. Însă au fost şi în tabără posibilităţi de a surprinde violenţa şi încălcarea legii de către jandarmi. Citiţi şi Tăcerea suspectă a presei române.

3. Firma MIF S.A din Sângeorzu de Mureş, care lucrează cu utilaje pentru Chevron, a adus în zonă angajaţi de origine maghiară, fiind surprinşi de localnici că vorbeau între ei în ungureşte. Poate este şi acesta un mod de a exploata rasismul ungurilor faţă de români.

4. Instalarea gardului împrejurul terenului de 2,5 hectare pe care se vrea exploatarea gazului de şist s-a făcut cu ajutorul a peste 20 de copii din localitatea Lipovăţ, de religie protestantă.

5. Jandarmii erau instruiţi să spele pe creier pe cei din tabara de rezistenţă spunând absurdităţi de genul: “Noi suntem aici să vă apărăm pe dvs.”, “Înţelegem şi noi că ne vor otrăvi apa, dar nu avem ce face, avem familii şi trebuie să le întreţinem”, “Vă daţi seama ce se întâmplă dacă aruncăm un chibrit peste corturile voastre? (n.n. pe lângă corturi erau puşi coceni de porumb, foarte uscaţi, care ar fi luat foc într-o clipă)”. În mai multe rânduri, jandarmii veneau cu texte de intimidare, de ameninţare la adresa celor din tabără.

Dacă mai aveţi lucruri şi evenimente de la faţa locului, care nu s-au spus, vă rog să le adăugaţi la comentarii.

La Pungești, tabăra de rezistență a fost atacată de peste 1000 de jandarmi, care au complotat pentru instalarea utilajelor Chevron


[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=iP6UG2yqhKc]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=7Z8oWnRmiYk]

La fix 7 săptămâni de la prima tentativă, Chevron si Jandarmeria au pornit in toiul noptii un nou asalt la Pungesti

Abuzuri incredibile la Pungești. Peste 1.000 de jandarmi din 6 județe au intrat în forță în rezistența de la Pungești, intrând prin pădure până și în curțile oamenilor, lovind pe toți pe care-i vedeau și apoi îi băgau în dube unde au continuat să-i lovească, după care erau aruncați prin șanțuri. Toate televiziunile prezintă cu totul altceva, acuzând că localnicii au blocat drumul, dar este complet fals căci jandarmii sunt cei care au blocat drumul cu un gard de fier pe o lungime de 1 kilometru. Copii, angajații nu au putut ajunge la școală și la locurile de muncă. Localnicii sunt disperați și fac apel la toată țara să le sară în ajutor. Pungeștiul este un loc simbol al luptei împotriva gazelor de șist și nu trebuie pierdut în favoarea unor interese străine și potrivnice românilor. Unde este ARMATA care ieri mărșăluia fastuos și care are datoria de a apăra poporul? continuare »

Noua sondă pentru gaze sau petrol de şist lângă Adjud

Sonda “700 Burcioaia ” a OMV Petrom are proiect de acord de mediu

Pe un teren de 24247m2 închiriat, se vor amplasa careul sondei cu suprafaţa de 14 445 m2 şi un drum de acces în lungime de 862m din DN11A  la sondă.
Rezultă că sonda va fi la 1-2 km de Siret. 
Sonda va fora la 3565m adâncime, deci va prospecta (pentru început) hidrocarburile de şist, după câteva luni urmând să treacă,  la exploatarea acestor hidrocarburi (gaze naturale sau petrol), folosind celebra tehnologie a fracturării hidraulice. Avizul nu este doar pentru  prospectare;  în textul avizului se pomeneşte şi despre “coloana de producţie” până la adâncimea de 3565m, ce va permite “exploatarea acumulărilor de hidrocarburi în condiţii de securitate”.
Deci practic se dă aviz şi pentru exploatare.
Pământul vegetal îndepărtat de pe suprafaţa viitoarei sonde va fi depozitat, extrem de compactat, sub forma unui “pinten” cu suprafaţa de 225 m2 -ce va avea probabil şi rol de baraj de protecţie a sondei contra viiturilor, căci sonda va fi în zona inundabilă a Trotuşului.
Interesant că în documentaţia pentru aviz se spune că fluidul de foraj este “un amestec de apă şi argilă”. Bine, bine, poate în faza de forare o fi aşa, dar în faza următoare, când să se scoaţă gazul metan, ce va conţine lichidul de foraj? Ni se spune doar că acesta va fi “preparat de către un terţ autorizat, în incinta sediului acestuia”, iar substanţele folosite vor fi etichetate şi ambalate conform legislaţiei privind “substanţele periculoase”.
Forarea se va desfăşura ” cu respectarea strictă a tehnologiei” . 
Desigur. Doar că tehnologia asta e interzisă în multe ţări europene.nn.
Despre transportul materialelor se va spune doar că vor fi doar cantităţile strict necesare.
Dar care vor fi acestea?
Se mai spune că, dacă sonda e productivă,  rămâne închiriată suprafaţa de 10348m2, ce va cuprinde sonda şi probabil suprafaţa de depozitare a cisternelor cu chimicale şi cu apă.
Pe respectiva suprafaţă de producţie va fi şi un şanţ de colectare a apelor pluviale, dar şi a “eventualelor scurgeri accidentale tehnologice”. Unde va duce şanţul acesta? Nu ni se spune.

Necesarul zilnic de apă tehnologică se va aduce cu vidanje de la Parcul 4 Bucioaia.
Nu se spune care vor fi cantităţile de apă. 
Ni se spune că apa reziduală rezultată din spălarea instalaţiilor va fi colectată în beciul sondei şi refolosită.
Nu ni se spune nimic însă despre fluidul tehnologic uzat.
Se spune şi că nu se produc restituţii în receptori de suprafaţă care să modifice regimul natural de curgere al acestora.
Prin urmare, dacă apele vor curge natural, nu va fi nici o problemă cu conţinutul lor, nu?
Prin urmare, se vor produce “restituţii” (adică deversări) în apele de suprafaţă, dar nu în asemenea cantităţi încât acestea să-şi modifice regimul de curgere- adică să-şi iasă din matcă? 

Proiectul este amplasat în perimetrul de protecţie hidrologică a frontului de captare Sireţel-Salcâmilor pentru alimentarea cu apă a municipiului Adjud.

Se mai spune că proiectul nu va avea impact negativ asupra apelor de suprafaţă sau subterane. Dar, cum or să facă, exact?
Se spune că substanţele folosite la tratarea fluidului de foraj vor fi în barăci închise.
Dar după operaţiunea de fracturare (termenul este evitat în textul avizului), ce se face cu fluidul de foraj? Se spune că este interzisă evacuarea şi injectarea lui în alte sonde.
Pe de altă parte, se spune că “Apa uzată rezultată din refularea sondei în timpul probelor de producţie se va cumula în habe de 20m3, apoi va fi transportată la sonda de injecţie 415 Burcioaia.”
Deci practic apa uzată va fi reinjectată în sol, prin sonda Burcioaia. 
Reiese că există deja  o altă sondă, tot la Burcioaia, prin care se va injecta în sol lichidul de foraj, cu chimicalele nenominalizate. Nu se spune la ce adâncime se vor reinjecta în sol reziduurile toxice. Putem vedea că textul documentaţiei pentru aviz de mediu seamănă mult cu documentaţia deja avizată pentru sonda de lângă Fitioneşti a firmei Rompetrol. Iar evacuarea “fluidului de foraj” uzat de la Fitioneşti se face tot în  ” sistemul de injecţie al Parcului 4 Burcioaia”.
“La terminarea lucrărilor (care anume?) fluidul de foraj recuperabil (adică cel ce iese înapoi odată cu hidrocarburile extrase, după fracturare?) va fi transportat cu autovidanja la o altă sondă (probabil la Burcioaia, cum s-a spus anterior).
Se spune că fluidul de foraj folosit va avea caracteristici compatibile cu stratele traversate (În ce sens?) şi că nu va avea un caracter poluant “deoarece concomitent cu traversarea acestora (straturilor) se va tuba coloana de ghidaj”. Rezultă de aici că orice scăpare din tuburile respective va avea caracter poluant. În ce constă deci compatibilitatea?
Cantitatea de detritus rezultat-aprox. 550t-(despre care se dă definiţia”bucăţile de rocă desprinse în timpul forajului”) va fi transportată periodic la un depozit autorizat de deşeuri periculoase (care? nn) sau la coincinerare. Şlamul/solul infestat se transportă la “depozite autorizate pentru bioremediere” (Adică se depozitează undeva şi se aşteaptă ca substanşele toxice să fie modificate de către agenţi biologici din mediu) . Interesant că nu se precizează care ar fi toate acele depozite. Au ele capacitatea de a primi atâtea deşeuri periculoase? Sunt formate din materiale combustibile? De asemenea, dat fiind că nu sunt numite substanţele chimice folosite, de unde se trage concluzia că ele sunt biodegradabile? Există un calcul ce să cuprindă cantitatea de deşeuri infestate, modul în care vor fi neutralizate substanţele toxice şi în cât timp? Precum şi felul în care aceste substanţe toxice vor fi ferite de contactul cu mediul înconjurător până atunci?

ANPM-proiect 112645 | nazone.ro

17 mașini ale Prospecțiuni SA au fost găsite cu cauciucurile tăiate

Surpriză neplăcută în această dimineaţă, pentru angajaţii firmei Prospecţiuni. 17 maşini staţionate în parcarea hotelului Central, au cauciucurile tăiate. Acţiunea, petrecută azi noapte este pusă pe seama evenimentelor desfăşurate ieri în comuna Moşna, respectiv localitatea Alma Vii. Poliţia Mediaş face cercetări la faţa locului.

Texasul ciuruit de sonde de exploatare a gazului de șist

camp de exploatare a gayelor de sist din Texas

Peisajul statului american Texas a fost modificat radical de exploatarile care au loc in  aceasta regiune: vazut din avion, statul american nu pare altceva decat o mare de campuri geometrice din care ies utilaje, conectate intre ele de cai de acces.

Din martie 2012, în Texas sunt cel puţin 6.000 de puţuri de exploatare a petrolului şi gazelor de şist, informează FracFocus citat de SourceWatch. Acest număr situează Texasul pe primul lor în rândul statelor americane în care a înflorit industria extragerii gazelor de şist. Conform statisticilor privind resursele naturale, dacă Texasul ar fi o ţară, ar fi a treia mare producătoare de gaze naturale din lume, după Rusia şi restul SUA. Însă problemele aduse de metoda fracturării hidraulice folosită pentru extragerea acestor gaze de şist sunt din ce în ce mai numeroase şi mai vizibile. În luna septembrie a acestui an, un articol din ENS Newswire vorbea despre cum poluarea aerului din regiunile unde se exploatează gaze de şist prin fracking distruge sănătatea localnicilor. continuare »

Echipele Chevron puse pe fugă de sătenii din Pungeşti

DSC_5044chevron acasaaaaUn nou scandal a avut loc azi la Pungeşti, unde localnicii au alungat echipele companiei Chevron

Acestea veniseră în comună nu cu utilaje de explorare, ci cu explicaţii pentru săteni.

Oficialii companiei voiau să-i convingă pe oameni că nu îi aşteaptă nici un pericol, însă nimeni nu a stat să le asculte argumentele.

„Proiectul Chevron poate aduce numeroase beneficii în comuna Pungești: mai multe locuri de muncă, sprijin pentru comunitățile locale. Chevron dorește să fie un bun vecin și să participe la viața și dezvoltarea comunității”

– cu aceste informații au încercat reprezentanții Chevron să-i înduplece pe localnici, acolo unde ar trebui instalate primele sonde de explorare a gazelor de șist. Pentru a doua zi, reprezentanții Chevron au mers din poartă în poartă și le-au explicat oamenilor că există și beneficii de pe urma proiectului. Dacă unii locuitori dau semne că cedează, alții continuă protestele.

După ce săptămâna trecută au fost puși pe fugă de localnici, reprezentanții companiei Chevron s-au întors ieri in comună. Au fost acceptați, de aceasta dată, și au mers din casă în casă, pentru a demonta temerile referitoare la fracturarea hidraulica a gazelor de șist. Au stat de vorbă cu 200 de oameni, dar fără succes. Localnicii nici nu vor să audă de montarea sondelor.

Azi, campania de informare a fost întreruptă.

Ceaușescu a oprit exploatarea gazelor de șist de teama cutremurelor

ceausescu_zebraIntrebarea e logica: cum de stiu americanii unde sa foreze dupa gaze de sist in Romania? Adica, au mers exact in Vaslui, exact in Pungesti si au concesionat o parcela anume, nu altceva… Cum? Exactitatea aceasta are o poveste halucinanta, relatata de prof. univ. dr. inginer petrolist Marian Rizea , colonel (r) pe probleme de contrainformatii economice, scrie libertatea.ro.
“Nu se stie cum, dar este lucru dovedit ca, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai ales catre sfarsitul sau, inginerii si geologii germani ajunsesera sa posede harti cu perimetrele gazelor de sist din Moldova si Dobrogea. In zona Costinesti-Tuzla si intre Vama Veche si Duranculak, in Bulgaria, au existat chiar colonii de ingineri si tehnicieni nemti, militari si civili, care prin 1943-44 sondau si cartografiau locul”, ne-a explicat Rizea.
Dupa razboi, aceste harti au ajuns la americani, nu la rusi, iar dupa 1970 s-a legat o prietenie deosebita intre Ceausescu si presedintii Statele Unite, respectiv Richard Nixon, Gerald Ford si James Earl Carter.
Proiectul secret se numea «Zebra»
In acest context, Ceausescu a primit de la americani hartile si specialistii necesari pentru configurarea in secret a extractiei gazelor de sist in parteneriat romano- american. “Daca petrolul nu era o problema la vremea respectiva, gazele naturale clasice autohtone, necesare pentru o industrie chimica supradimensionata, erau insuficiente.
Rusii ne exportau gaz metan putin si scump, pentru ca nu vedeau cu ochi buni independenta noastra economica. Atunci s-a ajuns la un plan de extragere, impreuna cu americanii, a gazelor de sist, proiect ce a primit numele de cod «Zebra».
In martie 1977 a intervenit insa cutremurul, iar de atunci, Ceausescu, sfatuit de specialisti, a abandonat ideea exploatarii gazelor de sist, pentru ca poate influenta miscarea telurica, in special in zonele unde placile tectonice produc periodic seisme, cum este cazul Vrancei”, ne-a explicat Marian Rizea.
Fracturarea hidraulica poate produce cutremure
Asa arata un zacamant de gaze de sist, in comparatie cu pungile clasice de gaze naturalezebra
Conform prof. univ. ing. dr. Marian Rizea, exploatarea gazelor de sist, care sunt gaze naturale din interirul unor pietre, se face prin fracturare hidraulica, care inseamna ruperea rocilor pentru eliberarea gazului, prin intermediul unui jet puternic de lichid.
| bzi.ro

Izvoarele, Galați – Efectele dezastruoase ale explorării/ exploatării gazelor de șist

sonda de explorare de la schela (7) Minciunile si intimidarea sunt la ele acasã în satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi, judetul Galati, unde s-au produs peste 200 de cutremure în ultimele 15 zile. Cu aceastã spaimã trãiesc localnicii din satul Izvoarele, locul în care pãmântul pare sã nu se mai opreascã din tremurat. Oamenii vãd de la o zi la alta cum li se dãrâmã casele, dupã ce specialistii le-au lipit pe pereti benzi de mãsurat crãpãturile, iar în loc de explicatii primesc ridicãri din umeri sau amenintãri. Pentru cã s-au revoltat si au iesit în stradã, acum pe stâlpii de iluminat din sat au apãrut camere de supraveghere! Locuitorii din Izvoarele le transmit celor din Silistea, comuna Pungesti, sã nu se lase prostiti ca ei, când au acceptat exploatãrile petroliere în zonã, pentru cã vor pãti exact la fel! Explicatiile petrolistilor sunt cusute cu atã albã! Ei nu recunosc cã folosesc pentru extragerea petrolului aceeasi tehnicã ca în cazul gazelor de sist si anume cea a fracturãrii hidraulice! Însã acum douã zile, înselând vigilenta unei firme de pazã extrem de durã, Nova Force, am reusit sã fotografiem o sondã! Am fotografiat si o cisternã cu lichid logistic, adus de o firmã renumitã Den Hartogh, care se ocupã cu transportul lichidelor petroliere si periculoase, probabil si lichid de fracturare! Localnicii sunt bolnavi de îngrijorare, cer oricui ajutorul si vor sã li se dea explicatii, însã nimeni nu le spune nimic!

sonda-de-explorare-de-la-schela_2_948489fb59Se fac explorări după gaze de şist?

Dezvăluiri şocante au fost făcute, în faţa celor prezenţi la protestul din Izvoarele, de Paul Iurea, un activist de mediu.

“Băieţilor de la Chevron nu le mai trebuie autorizaţie şi infrastructură la fracturarea hidraulică. Deţin contractele şi informaţiile din care reiese că aici s-au făcut fracturări hidraulice în secret. Gazul de şist nu se scoate decât prin cutremure, iar prezenţa hidrogenului sulfurat în apă arată că aici s-a forat hidraulic”, a spus Paul Iurea.

Nou fenomen straniu la Izvoarele, dupa sutele de cutremure

Oamenii din localitate galateana Izvoarele au un nou motiv de ingrijorare. Dupa ce sutele de cutremure le-au stricat casele iar explicatiile autoritatilor nu le-a risipit frica, acum la fantana din curtea bisericii din localitate apa este… calda.
“Curge apa fierbinte la biserica, la fantana asta forata adanc”, a spus o batrana. Intrebata de reporterii KanalD daca s-a mai intamplat vreodata asa ceva, batrana a raspuns “Niciodata!”.
Astfel, apa odata rece ca gheata, acum are aproape 14 grade. Oamenii spun ca se intampla acest lucru mai ales dimineata si sunt zile in care scot apa aburinda.

Mai mult, localnicii inca aud bubuituri noaptea, ca in perioada cutremurelor. Peste 300 de seisme au avut loc in Galati, autoritatile si specialistii demarand o ampla ancheta. Raportul intocmit dupa indelungi analize a aratat ca seismele s-au produs din cauze naturale, si nu ca urmare a exploatarilor petroliere din zona.
Cauzele cutremurelor din Galati, elucidate – ce spune raportul stiintific
“Cauza principala a cutremurului este una tectonica, asa cum am spus. Panza freatica a amplificat semnalul sonor. Panza freatica ridicata a amplificat semnalul sonor in zona Izvoarele si, atunci, a afectat un pic mai mult casele, o anumita parte a satului Izvoarele”, a explicat ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, la prezentarea raportului.
Acum autoritatile au promis ca vor investiga si acest nou fenomen straniu ce ii nelinisteste pe localnicii din Izvoarele.

Prefectura Vaslui atacă decizia CL Pungeşti de interzicere a explorării gazelor de şist

pungesti_sedintaPrefectura Vaslui atacă în instanță hotărârea Consiliul Local Pungeşti de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună, pe motiv că ar fi ilegală şi anticonstituţională.

Prefectura susţine că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, fiind în proprietatea exclusivă a statului, și solicită în instanţă anularea deciziei CL Pungeşti.

“Aşa cum s-a procedat şi în cazul altor 11 consilii locale, care au fost acţionate în instanţa de contencios-administrativ pe aceeaşi speţă, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungeşti să-şi retragă hotărârea pe motiv că este ilegală şi anticonstituţională. Consiliul Local Pungeşti nu a ţinut cont de recomandarea noastră şi, întrucât a menţinut hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, a fost dată în judecată la Tribunalul Vaslui, urmând ca justiţia să se pronunţe în acest caz”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România.

| cotidianul.ro

Trei săptămâni de rezistență la Pungești

PUNGESTI_Biserica e alaturi

21 DE ZILE Dupã 21 de zile de protest, localnicii din Pungesti nu renuntã la proteste. Mai mult decât atât, ei se pregãtesc pentru iarnã: si-au strâns provizii de mâncare, iar în câteva zile vor începe si constructia unor bordeie în pãmânt în care sã se adãposteascã de vremea rea. În Tabãra de rezistentã, cum le place sã spunã, activisti ca Zîna Domintean, Constantin Pâslaru, Marius Ignat, Alexandru Lupe,  Dan Albu, alãturi de sãtenii Cãtãlin Scânteie, Gheorghe Munteanu, Constantin Spiridon, Mariana Morosanu, tanti Geta, rãzesii Gigi, Licã, Ionut si Dinu Lãzurcã, Marius, Mihaela, nea Gheorghe, sãtenii din satul Toporasi, care s-au alãturat acum miscãrii si multi altii sunt decisi sã rãmânã pe pozitie pentru a împiedica instalarea sondei de explorare prin fracturare hidraulicã a companiei Chevron, lucru pe care au reusit partial sã-l obtinã pe 16 octombrie, dupã o confruntare destul de violentã cu sute de jandarmi care, culmea, apãrau interesele companiei private Chevron si nu ale cetãtenilor plãtitori de taxe la bugetul de unde îsi iau salariile jandarmii. Mai mult, în câteva zile sãtenii vor pune bazele unui ONG “Miscarea de Rezistentã din România” pentru a putea sã-si apere interesele în instantã si vor cere demisia primarului de Pungesti, Mircia Vlasã, si anularea acordurilor de mediu si ale autorizatiei obtinutã de Chevron la Pungesti.

În tabãra de rezistentã de la Silistea, aflati în cea de a 21 zi de protest, locuitorii din Pungesti, dar si activisti de mediu din Bucuresti, Iasi, Galati, Brasov, Sibiu sau Timisoara pãzesc pe rând intrarea spre lotul de pãmânt unde urmeazã sã fie amplasatã prima sondã de explorare a gazelor de sist. Pentru cã temperaturile sunt din ce în ce mai scãzute, oamenii spun cã s-au decis sã sape în pãmânt câteva bordeie, pe care sã le mobileze si în care pot monta sobe, pe pãmântul pus la dispozitie de un localnic, astfel cã ei vor sã stea pânã în momentul în care vor avea scris – prin moratoriu sau orice act de interzicere a începerii explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în România. Protestatarii primesc ajutoare de la localnici, dar si de la sustinãtori din toatã tara. În plus, în zona în care a fost stabilitã tabãra a fost ridicatã si o troitã. „Este forta pe care ne-o dã pãrintele Iustin Pârvu sã continuãm si sã rezistãm chiar dacã pe timp de noapte este destul de frig iar iarna ne bate la usã, dar rezistãm,” a spus Constantin Pâslaru, activist ecologist din cadrul PER Iasi. Sâmbãtã, pe o vreme superbã de toamnã, în tabãrã se aflau Zîna Domintean, Constantin Pâslaru, Dan Albu, Marius Ignat, Alexandru Lupe si alti activisti din Vaslui, sãtenii fiind la bisericã, pentru pomenirea mortilor. Dupã slujbã au venit cu mic cu mare în tabãrã, cu mâncare si apã, pe care le-au oferit celor care luptã si rezistã alãturi de ei. “Sãtenii sunt sufletul acestui protest, ei ne mobilizeazã ca sã-i sustinem. Sunt multi, acum pe lângã cei din Silistea si Pungesti au venit si cei din satul Toporãsti, care pânã acum se uitau la noi de dupã deal. De la sedinta de CL când s-a decis sã se facã referendum pe 24 noiembrie, au venit si ei alãturi de localnicii din Silistea. Nu se lasã ei si nici noi, rezistãm pânã la capãt”, a spus Zîna Domintean. Ajutoarele sosesc din toate zonele tãrii dar în special din satele din judetul Vaslui, unde deja primari din USL fierb de supãrare cã primul ministru Victor Ponta le-a cersit voturi în 2012, iar acum îi face betivi si lenesi pentru cã apãrã cetãtenii care i-au votat atât pe ei cât si pe premierul nerecunoscãtor. continuare »

La Pungești s-a votat interzicerea exploatării gazelor de șist, dar prefectura a acționat în instanță Consiliul local

pungesti_sedinta

Ameninţaţi de Prefectura Vaslui cu procese şi de localnici cu „voinţa poporului“, consilierii locali din Pungeşti s-au strâns, ieri, la a patra şedinţă din acest an pe tema gazelor de şist, votând încă o dată o hotărâre legală: interzicerea explorării gazelor de şist în comună.

După două săptămâni de acalmie, atmosfera din Pungeşti s-a inflamat din nou, în această după-amiază, la vestea că în Consiliul Local „se dospeşte“ încă o şedinţă pe problema gazelor de şist. Convocarea şedinţei a fost forţată de o adresă trimisă de la Prefectura Vaslui prin care li s-a cerut pungeştenilor să anuleze hotărârea luată pe 17 octombrie de forul legislativ local privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist. Prefectura a avertizat că, în caz contrar, Consiliul Local Pungeşti va fi acţionat în justiţie, în contencios administrativ.
„JOS PRIMARU’!“
La mijlocul lunii octombrie, cei câţiva sute de locuitori ai comunei, angajaţi în proporţie cvasi-majoritară împotriva firmei americane Chevron, care a primit undă verde pentru explorarea gazelor de şist, au explicat în faţa camerelor de luat vederi că nu există cale de mediere. Principiul enunţat, pe fondul emoţiei ultramediatizării protestului, a fost „Ori noi, ori Chevron-ul!“. În condiţiile date, cam 150 dintre oamenii locului s-au adunat, astăzi, în faţa primăriei şi au cerut să fie prezenţi la şedinţa de consiliu local anunţată pentru ora 14:00. continuare »

Manifest de la Pungeşti: Ne opunem fracturării hidraulice indiferent de cine e făcută: Chevron, Gazprom sau altă companie

[youtube=https://youtu.be/85C5LCLBfq0]

Mesaj de la rezistenta din Pungeşti
Pentru cei care au impresia ca noi in tabara dormim, mancam si bem!! – poate din poze si interviuri nu se vede, dar cei ramasi in tabara, mai ales cei veniti din tara – sunt foarte activi!
O actiune despre care s-a vorbit mai putin a fost aceea in care am fost peste consilierul care ameninta oamenii! L-au scos baietii din posta si au discutat cu el! Omul a negat acuzatiile, stim ca minte dar, cert este faptul ca, de atunci .. n-a mai indraznit sa ameninte pe nimeni! continuare »

Chevron, în topul corporațiilor ce susțin drepturile comunității gay

CHEVRON PAYS for GaysElvețienii de la Credit Suisse oferă clienților săi americani ce dețin bunuri cu o valoare mai mare de două milioane de dolari, posibilitatea de a investi imediat într-un portofoliu de 26 de mari companii peste Ocean.

Este vorba despre firme care au dovedit un comportament exemplar în ceea ce privește promovarea drepturilor homosexualilor, lesbienelor și transexualilor.

Cele 26 de companii sunt parte a Indexului Campaniei pentru Egalitate Corporată, care include, deocamdată, doar afaceri americane. Printre acestea, nume extrem de cunoscute din așa numitul Big Bussines: agenția de presă Thomson Reuters, companiile farmaceutice Merck și Pfizer sau gigantul petrolier Chevron.

Firmele care stau bine în acest index își asumă un angajament public pentru a promova egalitatea, inclusiv cea bazată pe comportamentul sexual. Măsura celor de la Credit Suisse vine ca o încercare de a atrage cât mai mulți clienți homosexuali.

Banca vrea să-și diversifice portofoliul de clienți și să adauge alții noi. În lupta pentru talent și clienți, aceasta este o zonă care ne interesează – Tim O’ hara, Director Investiții al Credit Suisse.

Acesta nu este un gest singular în America.  Wall-Street a descoperit, recent, că simpatizează homosexualii.

Lloyd Blankfein, șeful Goldman Sachs, a apărut într-un video în care apăra căsătoriile homosexuale.

Companiile americane au învățat demult că egalitatea este bună pentru afaceri și este un principiu absolut corect – Lloyd Blankfein,  Președinte Goldman Sachs

Premierul francez: Franta exclude exploatarea gazelor de sist. Ponta: Asta cu gazele de sist nu mai traducem

ayrault_ponta-300x221Guvernul francez exclude aprobarea exploatarii gazelor de sist si va investi in energie regenerabila, a declarat prim-ministrul francez, Jean-Marc Ayrault, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta spunand ca “asta cu gazele de sist nu mai traducem”.

 Premierul francez a raspuns astfel unei intrebari pe tema gazelor de sist care i-a fost adresata de jurnalisti francezi in conferinta de presa sustinuta, joi, impreuna cu Ponta.

“Pozitia Guvernului francez este extrem de clara. Presedintele Republicii si eu am declarat deja in numeroase ocazii (..) ca este clar exclusa exploatarea gazelor de sist in Franta, in prezent, si nu a fost data nicio autorizatie in acest sens”, a afirmat Ayrault.

Ayrault a adaugat ca Guvernul de la Paris are o strategie de tranzitie energetica si ca gazele de sist nu intra in discutie pentru aceasta strategie.

“Obiectivul nostru este sa reducem consumul de energie si in particular de energie bazata pe combustibili fosili”, a mai spus premierul francez, precizand ca Guvernul de la Paris va investi masiv in energia regenerabila.

Avand in vedere ca era vorba de ultimul raspuns din cadrul conferintei de presa, cei doi premieri s-au grabit sa plece, insa presa romana a solicitat traducerea raspunsului premierului francez.

“Asta cu gazele de sist nu mai traducem, da?!”, a replicat, insa, la solicitare, razand, premierul Ponta.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=P7LAVb2xsvg]

Avalanșă de cutremure la Izvoarele în jud. Galați

Situatia este tot mai tensionata in judetul Galati. In satul Izvoarele s-au inregistrat 40 de cutremure in mai putin de o saptamana.

7 dintre aceste seisme au avut peste 3 grade pe scara Richter. Miscarile tectonice au aparut in urma inundatiilor de acum doua saptamani, cand au cazut 100 de litri de apa pe metrul patrat. Oamenii sunt innebuniti, mai ales ca au inceput deja sa li se crape casele.

Dupa blestemul apelor, oamenii simt ca traiesc acum blestemul pamantului care se misca incotinuu si parca urla sub picioarele lor. Localnicii din comuna Slobozia Conachi aproape ca au pierdut sirul cutremurelor.

Localnic: “Azi, treizeci, zero noua, la opt si doua minute. Si dupa aia a mai fost unul la noua. Dar a mai fost la opt jumate. Opt treizeci, noua si doua minute, cam asa.”

De teama ca va urma un seism si mai mare multi stau in strada si cer ajutor. continuare »

Flacăra anti-Chevron, încă vie la Pungești

PERMANENTÃ La Pungesti, sãtenii si activistii anti-Chevron sositi din toatã tara, Bârlad, Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov sau Sibiu vegheazã non-stop ca utilajele Chevron sã nu ajungã în zonã. Multi dintre sãtenii care, zi de zi, au fost prezenti, inclusiv noaptea, au plecat sã-si vadã de treburile casnice, sã-si adape animalele, sau, beneficiind de vremea favorabilã, sã-si însãmânteze câmpurile, dar, la cel mai mic semnal, urmând sã revinã pe câmpul de protest de la Silistea. Activistii veniti din înteaga tarã le vor da o mânã de ajutor tãranilor din Pungesti sã-si strângã recolta.

Chiar dacã, momentan, la Pungesti este liniste, nemaifiind înregistrate, de zile bune, încercãri de amplasare a sondei de explorare, flacãra protestelor rãmâne vie, iar oamenii din comunã, sprijiniti de activisti sau simpli cetãteni veniti din toatã tara, îsi sustin pe mai departe cauza. Mai mult decât atât, constienti de faptul cã multi dintre localnicii prezenti, de mai bine de o sãptãmânã, non-stop, în fata perimetrului vizat de Chevron si-au neglijat gospodãriile în acest rãstimp, activistii s-au decis sã le dea o mânã de ajutor. Asa cum declara Constantin Pâslaru “Noi nu facem doar activism de asfalt, si nici nu ne aflãm aici la picnic. continuare »

Chevron chemat de mai multe ONG-uri în instanță

Compania americană Chevron ar putea pierde avizul de exploatare a gazelor de şist, din zona Bârladului. Mai multe ONG-uri au acţionat compania în instanţă.

[hana-flv-player video=”https://storage03transcoder.rcs-rds.ro/storage/2013/10/23/153964_153964_2310chevron.mp4″ width=”550″ description=”” player=”5″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]Asociaţiile care au acţionat în instanţă Guvernul, compania Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sunt Salvaţi Bucureştiul, Euro-Agora, România Dreaptă, Greenpeace CEE România şi Pro Vulcan. Aceasta din urmă a fost însă scoasă din cauză pentru că nu este înregistrată ca ONG.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor reclamante, acordul petrolier pentru perimetrul Bârlad a fost dat printr-o Hotărâre de Guvern în anul 2004, în timp ce pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa, respectiv Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti, acordurile petroliere s-au dat în 2012.

“În cadrul termenului de azi (miercuri, n.r.) am depus legea prin care Parlamentul francez a dispus, pe o perioadă nedeterminată, să oprească toate explorările şi exploatările gazelor de şist în Franţa şi prin care suspendă toate avizele pe care Guvernul francez le dăduse deja, inclusiv o decizie foarte recentă a Curţii Constituţionale Franceze, care spune că această lege este constituţională. Am mai depus o hotărâre foarte recentă a Parlamentului European, care spune că trebuie să se modifice directiva pentru elaborarea raportului de mediu, special pentru gaze de şist, pentru că ele, nefiind incluse în dreptul european, în momentul în care s-a dat această directivă şi, odată cu acordul petrolier, ele puteau fi exploatate fără vreo mare constrângere”, a mai spus Nicuşor Dan. continuare »

Cetățenii din Mangalia au ieșit pe străzi împotriva poluării prin fracturare hidraulică

[hana-flv-player video=”https://www.mangalia.tv/video/20131020frack.mp4″ width=”590″ description=”” player=”6″ autoload=”true” autoplay=”false” loop=”false” autorewind=”true” /]

Din estimarile autoritatilor au participat aproximativ 250 de persoane. Protestul a fost unul spontan, fara a fi initiat sau condus de entitati juridice.

| mangalia.tv