Tag Archives: euro

„Tratament egal într-o Europă a egalilor”

Referndum Grecia - 2015„Cum? Când lumea mi-e deschisă, a privi gândeşti că pot/ Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot?” (Mihai Eminescu, Scrisoarea a III-a).

Întreg „Aliotmanul” s-a împiedicat de-un „ciot”!

Dacă înainte cu 98 de ani, la Mărăşeşti, românii au demonstrat că un adversar, considerat invincibil, poate pierde o bătălie decisivă, în 2015 grecii au dovedit că demnitatea şi curajul pot stăvili pofta nesăţioasă a unui agresor a-tot-puternic. Grecii au reuşit ceea ce scoţienii, în 2014, au ratat, aducând un argument covârşitor despre cum România trebuia să decidă în catastrofalul an 1940, dar şi astăzi: să reziste şi să se opună atunci când interesele naţionale sunt în pericol! Grecia poate ţine capul sus. De-a lungul secolelor, grecii au fost cotropiţi şi jefuiţi de forţele europene ale timpului. În al Doilea Război Mondial, leagănul antichităţii a fost prins în încleştarea forţele răului:
– Germania a zdrobit inimile grecilor, răpindu-le libertatea, dar nu şi onoarea;
– rezultat al „prieteniei neinteresate”, sub care s-a ascuns jaful invadatorilor din toate timpurile, cele mai multe din sculpturile Partenonului se află azi, nu în muzeele greceşti, ci la British Museum. continuare »

Spre moneda unică: Euro și dolarul s-ar putea unifica din 2016

SUA si UE planuiesc unificarea dolarului cu euro, o moneda unica occidentala

SUA si UE planuiesc unificarea dolarului cu euro, o moneda unica occidentalaTot mai multi analisti economici internationali apreciaza ca aceasta crestere brusca a dolarului are o singura tinta si a fost planuita de SUA si UE pentru a nu prabusi zona euro, dupa anumite prognoze si simulari economice, mai ales dupa alegerile din Grecia, dupa situatia din Ucraina si de la granita Europei si, mai ales, dupa ce Marea Britanie da semne ca nu mai poate sustine, alaturi de Germania si Franta, economia Europei.Ca atare, SUA a inceput, in urma cu aproape o luna, “sa-si aduca moneda acasa”, cum se spune in limbajul specialistilor, adica sa limiteze “imprastierea dolarului pe piata internationala si sa limiteze importurile, ca sa faca dolarul mai greu de gasit pe plan extern si sa-i creasca valoarea”, dupa cum explica unul din specialisti.

O moneda unica occidentala se va realiza dupa ce se va obtine partitatea dolar-euro, apreciata pe undeva pe la jumatatea lunii mai in acest an. Ultima data cand dolarul avea o valoare relativa egala cu euro (1.05:1.0) a fost in urma cu 12 ani, in mai 2003. Daca euro ajunge la partitate cu dolarul atunci se va putea unifica moneda, una occidentala si se va evita un dezechilibru economic intre cele doua continente, iar SUA ar urma sa sustina cu UE (mai precis Germania) aceasta moneda unica, salvand astfel zona euro. Moneda unica (“eurodolar”) ar urma sa fie introdusa de la anul, dupa cateva luni de partitate absoluta.

| ziuaNews

Andorra, obligată să scoată chipul lui Hristos de pe monedele euro

andora-new euro-centUniunea Europeană a cerut Andorrei să schimbe aspectul actual al monedelor euro, bătute în principat, şi să scoată chipul lui Hristos, înlocuindu-l cu o imagine neutră.

Autorităţile UE şi-au explicat cererea prin dorinţa de a respecta principiul de neutralitate în sfera religioasă.

Guvernul Andorrei a considerat cererea UE „raţională şi întemeiată” şi a înlocuit chipul lui Iisus de pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi cu imaginea unei clopotniţe.

În 2012, Comisia Europeană a cerut Slovaciei să renunţe la simbolica religioasă de pe monede, însă Guvernul acestei ţări şi-a susţinut dreptul de a păstra monedele de doi euro, pe care sunt înfăţişaţi Sfinţii Kirill şi Metodiu.

Un exemplu de urmat pentru tarile din UE: Slovacia nu mai vrea moneda euro si aseamana UE cu Uniunea sovietica

Presedintele Parlamentului de la Bratislava, Richard Sulik, crede ca metodele Bruxellesului de ajutare a tarilor in dificultate sunt demne de un regim socialist.

Caderea burselor si spectrul unei noi recesiuni nu-i sperie pe liderii europeni, care se gandesc inca daca vor convoca sau nu un summit in septembrie. Ministrul spaniol de Finante, Elena Salgado, a declarat pentru postul national de radio ca, in primele zile ale lunii viitoare, va avea loc o reuniune extraordinara a zonei euro. Dar Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a precizat pentru EurActiv ca nu stie nimic despre un astfel de summit si ca este posibil ca oficialul spaniol sa se fi referit la o reuniune a ministrilor de Finante.

Pe agenda presedintiei poloneze urmatorul summit al euroliderilor este programat la 3 octombrie, la Luxemburg, iar premierul finlandez, Jyrki Katainen, a precizat ca alte reuniuni nu sunt necesare. continuare »

Uniunea Europeana: o coalitie a iresponsabilitatii

Dar Uniunea Europeana nu este nici stat, nici nu e suficient de suverana pentru a impune propriile reguli; nicio natiune din zona euro nu respecta cerinta UE ca deficitele sa nu exceada 3% din Produsul Intern Brut.

Uniunea Europeana are un steag pe care nimeni nu-l saluta, un imn pe care nimeni nu-l canta, un presedinte pe care nimeni nu-l cunoaste, un parlament , la Strabourg, caruia nimeni (in afara de proprii sai membri) nu vrea sa-i incredinteze putere (putere care ar trebui luata de la parlamentele nationale), o capitala, la Bruxelles, a unei birocratii inchegate pe care nimeni nu o admira, nici nu o controleaza, o moneda care presupune ceva ce nu exista sau nu va exista curand – un guvern central european, si reguli de comportament financiar pentru ignorarea carora niciun stat mebru nu a fost penalizat. Moneda Euro presupune si promoveaza o fictiune – ca “Europa” ar deveni, cumva, impotriva vointei majoritatii europenilor, mai degraba o expresie politica decat una geografica.

Designul bacnotelor euro introduse in 2002 proclama o aspiratie utopica. S-au dus bancnotele colorate ale diferitelor natiuni, care prezentau imaginile eroilor nationali, oameni de stat, de cultura, artisti, imagini care celebrau evenimente unice, impliniri nationale. Odata cu euro, 16 natiuni au spus adio la toate acestea. Bacnotele reprezinta ferestre, porti si poduri care nu exista. Sunt de… nicaieri, ceea ce inseamna “utopie”. De la debutul integrarii europene din 1951, cu infiintarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, a existat aceasta intrebare: va fi o Europa a statelor sau un stat al Europei? Euro este parte a tentativei de a crea un stat al Europei, un leviatan alcatuit din suveranitatile capitulate ale natiunilor Europei. continuare »