Tag Archives: Egipt

Premierul Turciei ACUZĂ Israelul că a organizat înlăturarea președintelui egiptean, Mohamed Morsi. SUA condamnă vehement declaraţiile lui Recep Erdogan

egypt israelPremierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă că Israelul se află în spatele planului care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi.

“Ştiţi ce se spune în Egipt, că democraţia nu se bazează pe urne. Cine se află în spatele acestei situaţii? Israelul”, a declarat Erdogan la Ankara, în cursul unei reuniuni a formaţiunii conservatoare din care face parte, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP).

“Ministrul israelian al Justiţiei şi un intelectual evreu au afirmat înaintea alegerilor care au avut loc în Egipt în 2012: «Chiar dacă Fraţii Musulmani vor câştiga alegerile, nu vor fi învingători, pentru că democraţia nu se bazează pe urne»”, a adăugat Erdogan.

Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o “lovitură de stat militară”, organizând proteste zilnic, bilanţul de până acum al violenţelor fiind de mii de morţi.

SUA condamnă vehement acuzaţiile lui Recep Erdogan privind implicarea Israelului în criza egipteană

Casa Albă a condamnat vehement declaraţiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul că a organizat demiterea preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, pe 3 iulie.

“Aceste declaraţii sunt foarte agresive, lipsite de fundament şi false”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite.

Earnest a anunţat că preşedintele Barack Obama va discuta, marţi după-amiază, cu echipa sa de securitate naţională, despre ajutorul pe care Statele Unite îl oferă Egiptului.

“Nu a fost luată nicio decizie privind ajutorul de care beneficiază Egiptul”, a precizat Earnest.

| Mediafax

SUA condamnă acuzaţiile lui Erdogan privind implicarea Israelului în criza egipteană

Casa Albă a condamnat vehement declaraţiile premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a acuzat Israelul că a organizat demiterea preşedintelui Egiptului, Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată, pe 3 iulie, informează AFP, potrivit Mediafax.
“Aceste declaraţii sunt foarte agresive, lipsite de fundament şi false”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, referindu-se la premierul Turciei, un aliat al Statelor Unite.
Earnest a anunţat că preşedintele Barack Obama va discuta cu echipa sa de securitate naţională, despre ajutorul pe care Statele Unite îl oferă Egiptului. “Nu a fost luată nicio decizie privind ajutorul de care beneficiază Egiptul”, a precizat Earnest.
De altfel, Casa Albă a condamnat şi arestarea lui Mohamed Badie, liderul suprem al mişcării islamiste Fraţii Musulmani. “Este vorba de o nouă acţiune a Guvernului interimar egiptean care nu respectă angajamentul în sensul unui proces de reconciliere şi care intră în contradicţie cu sistemul judiciar independent”, a precizat Josh Earnest.
Israelul ar sta în spatele planului care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi. Cel puţin asta susţine premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
“Ştiţi ce se spune în Egipt, că democraţia nu se bazează pe urne. Cine se află în spatele acestei situaţii? Israelul. (…) Ministrul israelian al Justiţiei şi un intelectual evreu au afirmat înaintea alegerilor care au avut loc în Egipt în 2012: <Chiar dacă Fraţii Musulmani vor câştiga alegerile, nu vor fi învingători, pentru că democraţia nu se bazează pe urne>”, a declarat Erdogan, la o întâlnire a formaţiunii conservatoare din care face parte, Partidul pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP).
Egiptul traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi.
Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o “lovitură de stat militară”, organizând proteste zilnic, bilanţul de până acum al violenţelor fiind de mii de morţi.

STARE DE URGENȚĂ: Peste 800 de victime în Egipt. Turiștii români sunt sfătuiți să evite vizitarea acestei țări

egipt violenteMinisterul român de Externe atenţionează cetăţenii români că situaţia de criză din Egipt continuă şi se poate extinde pe întreg teritoriul acestui stat, astfel că le recomandă turiştilor români să-şi reprogrameze sejururile la Marea Roşie, iar operatorilor de turism să nu rişte viaţa oamenilor, se arată într-un comunicat remis Mediafax.

MAE aminteşte că, începând cu data de 14 august 2013, autorităţile egiptene au anunţat că s-a instituit starea de urgenţă şi au fost impuse restricţii de circulaţie, care se aplică în 14 guvernorate, respectiv în Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum şi Qena.

Este interzisă circulaţia în intervalul orar 19.00 şi 06.00. Starea de urgenţă va fi valabilă 30 de zile.

“Se recomandă cetăţenilor români care au programate sejururi în staţiunile de la Marea Roşie să le reprogrameze, iar celor aflaţi în staţiunile Hurghada şi Sharm el Sheikh să nu părăsească zona hotelurilor şi să renunţe la excursiile ce presupun deplasarea în afara lor. Siturile arheologice şi muzeele sunt închise pe o perioadă nedeterminată”, averitizează MAE.

Totodată, MAE recomandă operatorilor români din turism “să manifeste maximum de profesionalism şi să nu rişte viaţa cetaţenilor români în baza asigurărilor primite de la operatorii egipteni privind siguranţa staţiunilor egiptene”.

Cetăţenii români care se află în această ţară sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani în cursul violenţelor de vineri, soldate cu peste 173 de morţi, a anunţat Ministerul egiptean de Interne. Printre persoanele ucise figurează 57 de agenţi ai forţelor de ordine. continuare »

VIDEO: Confruntări violente în Egipt. Guvernul a blocat trenurile, pentru a evita manifestaţii în afara Cairo. Cel puţin 43 DE MORŢI, în urma asaltului poliţiei

Cel puţin 43 persoane au fost ucise miercuri, inclusiv prin împuşcare, în operaţiunea poliţiei care a început să disperseze participanţii la cele două acţiuni de ocupare, la Cairo, susţinători ai fostului preşedinte islamist destituit Mohamed Morsi, informează AFP.

AICI, LIVE, IMAGINI DE LA ACŢIUNEA POLIŢIEI DIN CAIRO

UPDATE 12.40 – Susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de armată, au incendiat miercuri o biserică coptă la Sohag, în centrul Egiptului, ca represalii faţă de dispersarea acţiunilor lor de ocupare de către poliţie, la Cairo, a anunţat agenţia oficială Mena, scrie AFP.

Ei au aruncat cu cocteiluri Molotov asupra Bisericii Mar Gerges, situată în incinta diocezei din acest oraş, în care trăieşte o importantă comunitate creştină, a precizat agenţia. Copţii, care reprezintă 6-10% din populaţia ţării, au contribuit la mişcarea care l-a înlăturat pe Morsi de la putere.

UDPATE 11.20 – Trenurile spre şi dinspre Cairo au fost blocate miercuri, în urma asaltului sângeros asupra pieţelor ocupate de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, cu scopul de a evita regruparea manifestaţiilor în afara capitalei, a anunţat Guvernul, relatează AFP.
Cel puţin 43 de manifestanţi au fost ucişi, unii prin împuşcare, potrivit AFP, dar şi doi membri ai forţelor de securitate, afirmă Ministerul de Interne.
Mişcarea Fraţii Musulmani, din care provine fostul şef de stat islamist, afirmă că în “masacru” au fost ucise “
peste 250 de persoane” în rândul manifestanţilor pro-Morsi.

UPDATE 10.30 – Piaţa Nahda, cea mai mică dintre cele două pieţe ocupate, la Cairo, de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi se află “sub control”, a anunţat miercuri Ministerul egiptean de Interne, după două ore de la intervenţia poliţiei.
Un jurnalist AFP a putut să numere 17 cadavre aliniate într-o morgă improvizată, în Piaţa Rabaa al-Adawiya, pe care manifestanţi o ocupă de peste o lună, reclamând reinstalarea în funcţie a lui Morsi, destituit şi arestat de armată pe 3 iulie.
Pe de altă parte, Ministerul egiptean de Interne a anunţat că în operaţiune au fost ucişi cel puţin doi poliţişti.
Concomitent, mişcarea Fraţii Musulmani, din care provine Morsi, i-a îndemnat pe susţinătorii fostului şef de stat islamist să iasă în stradă.

| antena3

Americanii binecuvintează lovitura de stat militară din Egipt

john-kerrySecretarul de Stat american, John Kerry, aflat în vizită în Pakistan, afirmă că armata egipteană l-a demis pe preşedintele Mohamed Morsi în scopul restabilirii democraţiei, potrivit Agerpres .

“Milioane de oameni au cerut intervenţia armatei. Toată lumea se temea că se va ajunge la haos şi violenţă”, a declarat Kerry.

“Armata a vrut restabilirea democraţiei”, a subliniat Kerry.

De asemenea, Kerry a declarat că raidurile aeriene ale armatei SUA în Pakistan vor înceta în viitorul apropiat.

Negocieri închise pentru formarea noului guvern. Care este viitorul țării
Adli Mansour, noul președinte egiptean a promis că va forma un nou guvern de tehnocrați pentru a conduce o perioadă de tranziție în care reușita este fundamentală pentru viitorul țării. În vreme ce Adli Mansour, noul președinte egiptean interimar, anunța în această vineri dizolvarea Senatului, negocierile continuau asupra formării guvernului de tranziție.

Într-un climat tensionat, sarcina guvernului provizoriu se anunță delicată. Acesta va trebui să supravegheze pregătirea de alegeri prezidențiale și parlamentare. În paralel, o comisie de experți va avea rolul de revizuire a Constituției.

Cinci nume încep să circule în vederea ocupării postului de prim ministru. Unul dintre ele este cel al lui Mohamed ElBaradei, fostul director al Agenției Internaționale a Energiei Atomice, care a fost desemnat la începutul acestei săptămâni drept reprezentantul șef al opoziției anti-Morsi, figură proeminentă. Dar nu există nici o garanție că acest diplomat de natură discretă, revenit în țara sa după revoluția din 2011, este pregătit să își asume această responsabilitatea.

Conform unuia dintre apropiații săi, alte personalități sunt deopotrivă evocate, în special Farouk al-Oqda, fostul guvernator al Băncii Centrale. În avantajul său, faptul că nu este atașat nici unui partid politic și expertiza sa financiară fac din acesta un candidat ideal pentru a relansa mecanismul economic al țării și de a restabili imaginea Egiptului în străinătate, în scopul asigurării comunității internaționale și donatorilor de fonduri.

Frații Musulmani invitați să participe
Configurarea cabinetului, continuă să facă obiectul negocierilor închise între șeful de stat-major al Armatei, generalul Abdel Fattah Al-Sissi, cei doi reprezentanți de cel mai înalt grad al instanțelor religioase, preoteul musulman d’al-Azhar și papa Tawadros și membri ai fostei opoziții Morsi. Cei din urmă sunt reprezentați de Mohamed ElBaradei, un purtător de cuvânt al mișcării Tamarod (Rebeliune) dar și un trimis din partea partidului Salafist Al-Nour, rival al Fraților Musulmani.

 „Să începem cu alegerile prezidențiale pare cel mai înțelet, cu atât mai mult cu cât lumea pare a fi perfect conștientă că revizuirea Constituției riscă să fie un punct sensibil între liberali și religioși”, precizează o sursă diplomatică.

În ceea ce privește rolul armatei aceeași sursă declara: „Armata nu are interes de a intra în scenă. Ea a plătit deja prețul. Dar în caz de criză, ar putea să decidă să se implice”.