Tag Archives: Dan Radovici

Neamul romanesc pe calea Adevarului. De ce suntem in criza?

Subiectul dezbaterilor:

Acest articol va propune ca subiect dezbaterea cauzelor fenomenului actual de criza. Ce ne-a determinat de fapt sa inregistram o tot mai accentuata depreciere a calitatii vietii noastre zilnice, atat a bunastarii noastre materiale, dar mai ales faptul ca ne indepartam pe zi ce trece de o demna tinuta morala. Propun sa limitam cadrul discutiei la cateva intrebari:

In ce sanse de continuitate si integritate mai putem spera, ca neam, in actualul context de criza? Aceasta  lipsa a noastra de initiativa, nu ne va costa oare foarte scump, intr-un viitor imediat apropiat?

Care ar fi obligatiile noastre imediate prin care ne vom putea salva? Aici raspund: Cu siguranta ca varianta in care vom bate pasul pe loc, ca si pana acum, ne va fi fatala, iar consecintele, incalculabile!

In ce masura posibilitatea de a actiona constient si organizat ar putea schimba soarta lucrurilor, intr-una pozitiva?

Cauze spirituale

Sa pornim intai cu analiza cauzelor spirituale, considerandu-le ca fiind prioritare asupra  echilibrului nostru, decat cele de ordin material.

Propun ca un prim obiectiv: redobandirea demnitatii prin ridicarea din starea de umilinta. Cum si in ce mod? Spunand numai adevarul si pornirea in a gasi rezolvarea pozitiva a problemelor.

Precizarea catorva evidente negative:

Dupa cum se tot aduna norii peste capetele noastre, cu siguranta ca suntem acea generatie care  trebuie sa raspunda si sa plateasca pretul tuturor greselilor din trecut. Asa cum se poate lesne observa, ne rostogolim cu repeziciune pe o panta al carei final va fi cumplit, atunci cand in totalitate, vom ajunge sa fim condusi exclusiv de catre straini, care vin cu o alta vointa, straina de interesul national. Un alt adevar dureros este ca ne-am obisnuit sa fim o generatie de cartite, definita printr-o pasivitate generala fata de ceea ce ar trebui sa insemne in mod normal o reactie sanatoasa fata de gravele problemele ale societatii. Caracteristica actuala este din pacate ca fiecare prefera sa stea cat mai retras si sa priveasca cat mai discret, in  asa fel incat sa nu deranjam pe nimeni! Prin faptul ca suntem nascuti aici, asta inseamna ca, prin voia lui Dumnezeu, ne-au fost incredintate noua spre pastrare intregul patrimoniu genetic, primit si platit prin atatea jertfe mentionate in toate filele istoriei, ceea ce presupune si din partea noastra  o totala angajare cu orice pret  pentru  pastrarea si conservarea tuturor  valorilor nationale ca intacte si nealterate.

O continuitate a neamului, in intelegerea de  pastrare a sa in actuala  configuratie, a devenit de neconceput fara o implicare activa, fara o lupta inceputa pe toate planurile pe unde s-a tot pierdut teren pana acum. Daca nutrim la vremuri mai bune, pentru a putea iesi in fata istoriei cu fata curata, presupune implicare totala!

Cauza actualei catastrofe nationale fiind deja cunoscuta, ca ne-am lasat total descoperiti si dusi de nas, iar destinele le-am lasat la indemana seriilor consecutive de conducatori, selectati dintre cei mai corupti si mai imorali cumparati in totalitate de catre dusmanii acestui neam. Acestea le suportam, prin voia lui Dumnezeu, fiindca am lasat treburile cetatii, absolut la voia intamplarii! Inca nu ne-am trezit si tot privim nauci cum de a fost posibil? Aste fiind spuse, credem ca se  poate afirma faptul ca pana acum am trait noi oare ca niste oameni responsabili sau doar ca, de fapt, am vegetat cu totii intr-un mod iresponsabil? Am amortit cu totii in aceasta stare de frica, de panica, de inactiune! Adevarata cauza este de fapt lipsa noastra de credinta, cea care ne-a dus pana in acest moment fatal, in care, daca nu vom cadea de acord ca trebuie sa luptam constienti intai cu patimile din noi, ca mai apoi biruindu-le, sa putem lupta mai departe si cu cele din ceilalti, atunci vom pieri ca neam si vom fi responsabili de tot dezastrul ce ne va atarna de gat ca piatra de mormant!

Fratilor, pierdem un timp pretios, de care istoria nu ne va ierta ca l-am irosit, alegand varianta unei asteptari lungi de douazeci de ani.

continuare »