Tag Archives: dacism

Hristos si Zalmoxis in contextul teologiei contemporane. Oculta ezoterica dacista si inselarea demonica a “patriotilor” care vor sa rastoarne crestinismul motivand intoarcerea la religia pagana geto-dacica

 Adin+Lucian+Roman Ezoterismul dacist vazut prin prisma unui teolog laic. 

 Problema dacista a starnit controverse in randul unor istorici, dar si in randul teologilor zilelor noastre. 

Pentru a veni cu lamuriri despre acest subiect, stam de vorba cu Adin Lucian Roman, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Arad, licentiat in “Istoria si filosofia religiilor” – anul 2006, iar masterul in “Dreptul canonic ortodox” – anul 2008.

Va rog sa ne spuneti daca tracii si dacii erau aceiasi sau daca se deosebesc?

– Tracii au fost un neam din antichitate impartit in mai multe triburi. In nordul Dunarii au existat doar doua triburi tracice care aveau aceiasi cultura. Acestea erau getii si dacii. Am mai putea aminti si de carpi. Nu trebuie confundati getii si dacii totalmente cu lumea tracica. In afara de imparatul roman Galerius, care era dac dupa mama, si de tatal lui Constantin cel Mare, Constantius I Chlorus, nu exista nici o dovada istorica cum ca alti imparati romani erau de origine dacica. Tatal lui Constantin cel Mare era dac romanizat.

Cei care sustin curentul dacist spun ca Roma a avut mai multi imparati de origine daca. Cred ca e vorba de vreo 85 de astfel de cazuri.

– Dupa cum am spus mai inainte, istoricul crestin Lactantiu, afirma despre imparatul Galerius ca dupa mama era dac din localitatea antica Romula, de asemenea tatal lui Constantin cel Mare, Constantius I Chlorus. Restul erau de alta nationalitate cum ar fi Filip Arabul, Leon al III-lea Isaurul, Leon al IV-lea Kazarul si altii care erau din rasarit sau din apus, dar nu erau daci.

In filmul documentar “Dacii – Adevaruri tulburatoare”, realizat de ezoteristul Daniel Roxin, in episodul al doilea, afirma ca exista un testament al imparatului Traian adresat lui Licinius Chietus dupa lupta cu partii in anul 117 in care spune ca numele Traian vine de la toponimul Trahianus. Mircea Chelaru, cel care a facut aceasta afirmatie spune ca detine acest testament si ca din continutul acestuia reiese ca Traian este din Tracia. continuare »