Tag Archives: comisia europeana

Cum putea fi altfel: Comisia Europeană, favorabilă proiectului Roșia Montană

Până în prezent nu a existat o încălcare a legislaţiei UE în cazul Roșia Montană, a declarat Joe Hennon, purtătorul de cuvânt al comisarului european de mediu, Janez Potocnik. Comisia Europeană (CE) urmăreşte îndeaproape proiectul minier Roşia Montană. CE ne recomandă eficiența exploatării resurselor.

„Implementarea adecvată a Directivei UE privind deşeurile miniere va minimiza riscurile pentru sănătatea publică şi mediu pe care le presupun activităţile miniere care necesită utilizarea cianurilor”, a mai precizat Joe Hennon, pentru Agerpres. „Date fiind prevederile foarte stricte ale Directivei UE privind deşeurile miniere şi absenţa de alternative adecvate, conform cunoştinţelor actuale, pentru cianurare în extracţia aurului, o interdicţie generală a cianurilor în minerit nu pare indicată”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al lui Janez Potocnik.

Este important să creștem eficiența exploatării resurselor

„Este importantă creşterea ratei de reciclare a produselor conţinând metale preţioase în UE, întrucât acest lucru poate reduce dependenţa de mineritul aurului în UE şi va contribui la o creştere a eficienţei resurselor”, a mai declarat Joe Hennon. Declarațiile vin ca răspuns la solicitarea de clarificare din partea eurodeputaților Eirk Banki, FIDESZ, Laszlo Tokes, independent afiliat PPE, şi Csaba Sogor, UDMR.

Comisia europeana da unda verde tandemului Basescu-Soros pentru Rosia Montana

Cristian Preda: Decizia privind Rosia Montana apartine numai Romaniei

Eurodeputatul PDL Cristian Preda sustine ca decizia de autorizare a proiectului minier de la Rosia Montana revine exclusiv Romaniei, aceasta fiind si pozitia Comisiei Europene, subliniata marti, in cadrul unei intalniri a Comisiei de Petitii a Parlamentului European.

“In comisia PETI a PE, au fost discutate in aceasta dimineata (marti, n.r.) doua petitii depuse de Asociatia Ad Astra si, respectiv, de dl Sorin Jurca, de la Fundatia Culturala Rosia Montana. Tema: proiectul exploatarii aurului. In interventia sa, reprezentantul Comisiei Europene a reiterat faptul ca decizia de autorizare a proiectului nu poate reveni decat autoritatilor romane. Nici Comisia, nici Parlamentul European nu pot autoriza sau interzice proiectul”, scrie Cristian Preda pe blogul sau.

Preda afirma ca le-a spus reprezentantilor europeni ca semnele de ingrijorare legate de proiect sunt luate in seama de catre autoritatile din Romania, acesta fiind, de altfel, si motivul pentrucare proiectul nu a fost inca demarat.

Urmariti general prin pasaport

spy_your_passport
Cu ajutorul documentelor biometrice, orice om poate fi depistat oriunde si de catre oricine dispune de tehnolo­gia necesara, afirma un ra­port al unei Comisii Europe­ne. “Astfel, se poate construi o retea de dispozitive de citi­re si urmarire a etichetelor RFID strategic amplasate. Acest lucru nu trebuie permis”, recomanda aceeasi sursa. ZIUA va prezinta extrase dintr-un aviz solicitat de Comisia Europeana-Comitetul Economic si Social European (CESE) al UE. O dezbatere vie s-a nascut in Romania de la inceputul acestui an odata cu introducerea pasapoartelor electronice. Lip­sita de o expunere adecvata, dez­baterea a incercat sa com­penseze cele 18-36 de luni prevazute de UE pentru informare in privinta Identificarii prin Frecvente Radio (RFID) si de care Guvernul Tariceanu a uitat cand a semnat Ordonantele de urgenta pentru actele electronice. Cea privind cartile de identitate electronice a fost deja avizata in Parlament, acestea urmand sa fie introduse de la 1 ianuarie 2011, iar cea privind pasapoartele biometrice va fi votata in plenul Senatului saptamana aceasta. Mai multi senatori au sustinut posibilitatea alegerii de catre cetatean, conform drepturilor sale constitutionale: cu sau fara cip biometric. Ministerul de Interne a sustinut ca la aceasta ora se poate face aceasta alegere prin pasa­poartele temporare, pe sase luni, solicitate in regim de urgenta. Vice presedintele Comisiei Juridice, senatorul Iulian Urban a replicat MAI ca aceasta nu este o masura echitabila, mai ales ca unele tari solicita pentru a da viza ca pasapoartele sa aiba termen de valabilitate de peste trei sau sase luni si ca normal ar fi ca oamenii sa aleaga in deplina cunostinta de cauza: cu sau fara cip biometric, dupa cum cer si peste 150.000 de semnatari ai unui apel public. Din pacate, din toata aceasta disputa dintre MAI si societatea civila au lipsit chiar argumentele europene.
Raport catre Comisia Europeana download_fisier

ZIUA va ofera, in exclusivitate, extrase dintr-un aviz solicitat de Comisia Europeana-Comitetul Economic si Social European (CESE) al UE cu privire la “Identificarea prin frecvente radio in Europa: etape spre realizarea unui cadru politic”, pe care vi-l oferim integral in versiunea on-line a ziarului. Raportul trateaza cadrul mai larg al tehnologiei RFID, cea care este folosita in cadrul pasapoartelor electronice si admite ca “pe de-o parte, poate aduce beneficii greu de imaginat civilizatiei noastre tehnologice, iar pe de alta parte poate reprezenta cea mai mare amenintare cunoscuta la adresa libertatii si a vietii private”. O alta recomandare a CESE este ca “inainte de alegerea sistemelor RFID si instalarea aplicatiilor RFID, este necesara o examinare detaliata a costurilor si beneficiilor acelor riscuri specifice legate de securitate si de protectia vietii private” si “in cazul in care se autorizeaza aplicatii RFID, instalarea acestora trebuie sa fie pe deplin transparenta pentru toti cei implicati”, ceea ce la noi a lipsit cu desavarsire. Reteaua de urmarire globala Intre Concluziile si Recoman­darile Comitetului privind “capcana biometriei” se afla: “Daca RFID nu este foarte atent controlata, ar putea, totodata, sa incalce intimitatea persoanei, sa distruga libertatile cetatenesti si sa ameninte securitatea persoanelor si a intreprinderilor. Codul electronic al produsului da posibilitatea oricarui obiect de pe Pamant sa aiba un numar de identitate propriu. Instalarea RFID necesita crearea unor uriase baze de date, care sa contina datele de pe etichetele unice. Aceste inregistrari pot fi asociate cu date de identificare personale, in special tinand seama de extinderea memoriilor si a capacitatii de prelucrare a calculatoarelor. Etichetele pot fi citite de la distanta, nelimi­tandu-se la raza vizuala, de catre dispozitive de citire care pot fi incorporate invizibil in aproape orice mediu in care se aduna mai multe persoane. Dispozitivele pot fi si incorporate in dale de podea, tesute in covoare, mascate in cadrul usilor sau ascunse in sertare, ceea ce face practic imposibil ca o persoana sa stie cand este scanata. Daca identitatea personala este asociata cu numerele unor etichete RFID unice, persoana poate fi localizata sau i se poate elabora profilul fara ca aceasta sa stie sau sa-si dea consimtamantul. Astfel, se poate construi o retea de dispozitive de citire si urmarire a etichetelor RFID strategic amplasate. Acest lucru nu trebuie permis. Necesitatea imperativa de a proteja viata privata si anonimatul trebuie sa constituie miezul recomandarii adresate de Comisie statelor membre.” Dispozitivul RFID poate re­prezenta cea mai mare ame­nintare cunoscuta la adresa libertatii si a vietii pri­vate – Comisia Europea­na – Comitetul Economic si Social European

de Victor RONCEA, ziarul ZIUA