RV17264_Articolo

S-a desfășurat din 30 iunie până pe 2 iulie 2016, la München, în Germania, întâlnirea anuală a creștinilor din peste 300 de mișcări bisericești și comunități din rețeaua ecumenică ”Împreună pentru Europa”. Papa Francisc va trimite un mesaj video care va fi vizionat de participanții la manifestare.

Rezultatul recentului referendum britanic, care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, este unul din numeroasele indicii ale fragmentării Europei, o ulterioară confirmare a faptului că nu sunt îndeajuns măsurile funcționale pentru a da sens și convingere unei apartenențe comune: se afirmă în comunicatul Mișcării Focolarelor difuzat cu ocazia întâlnirii ”Împreună pentru Europa” de la München. Cine cunoaște această inițiativă, susțin organizatorii, știe că nu este un eveniment, ci un parcurs de unitate în diversitate care a început în 1999 și cuprinde un număr tot mai mare, astăzi peste trei sute, de mișcări și comunități din diferite Biserici de pe continentul european, din convingerea de a face parte dintr-o minoritate încrezătoare. Este un parcurs care, prin întâlnire și reconciliere, a produs efecte: comunitățile și mișcările simt gustul de a se întâlni, se descoperă complementare, în timp ce încrederea reciprocă schimbă persoanele.

Programul manifestării cuprinde, printre altele, un congres (30 iunie – 1 iulie) cu peste 1.500 de responsabili și colaboratori, printre invitați numărându-se și cardinalul Peter Turkson. Pe 2 iulie, în Piața Karlsplatz (Stachus) din orașul bavarez are loc o manifestare publică la care sunt invitați și locuitorii metropolei. Și-au anunțat intervenția, printre alții, secretarul general al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, cardinalii Kurt Koch și Reinhard Marx, episcopii luterani evanghelici Frank Otfried July și Heinrich Bedford-Strohm, și mitropolitul ortodox Serafim Joantă. Din partea Mișcărilor și a Comunităților bisericești vor interveni, printre alții, Maria Voce (Mișcarea Focolarelor), Andrea Riccardi (Comunitatea Sfântul Egidiu) și pr. Heinrich Walter (Mișcarea Schoenstatt). Activă, convinsă și creatoare – se afirmă în comunicat – este participarea tinerilor încă din faza pregătitoare a manifestării. Papa Francisc și patriarhul ecumenic Bartolomeu vor trimite un mesaj video. Manifestarea va fi transmisă în direct pe internet (streaming) cu servicii în șapte limbi.

Temele manifestării abordează chestiuni relevante pentru societatea europeană: integrare și reconciliere, solidaritatea cu cei mai săraci, dezvoltarea sustenabilă și ocrotirea mediului, dialogul dintre creștini și musulmani, căsătoria și familia, criza economică. Perspectiva tematică își propune să sublinieze o responsabilitate care merge dincolo de Europa pentru că aceasta, după cum spunea Maria Voce, ”are de dat lumii experiența acestor două mii de ani de creștinism, care a făcut să se maturizeze idei, cultură, viață și acțiuni care sunt de folos lumii de astăzi dar care până acum, din păcate, nu au fost scoase prea mult în evidență”.

Rețeaua ecumenică Împreună pentru Europa a inițiat propriul parcurs în 1999. Manifestarea din München a fost sub patronajul UNESCO, al Consiliului Europei, al Parlamentului European și al Comisiei Europene. „‘Unitatea este posibilă’ este o afirmație absurdă astăzi într-o Europă marcată de terorismul global, de înmulțirea războaielor, de migrații cu dimensiuni biblice, de intoleranța crescândă?”, s-a întrebat în intervenția sa Maria Voce, lider al focolarinilor. „Vorbim despre un vis, despre o utopie? Nu. Vorbim despre o experiență pe care diferite mișcări și comunități creștine din Europa o trăiesc deja de peste 15 ani, mărturisind că unitatea este posibilă”.

La München a fost transmis și un video-mesaj al Patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I: „Probabil niciodată nu a fost atâta nevoie și chemare de a ne reuni, de a sta împreună și de a acționa în solidaritate – atât în Europa cât și la nivel global”, a spus el, amintind că „de fiecare dată când s-a aflat în fața dificultăților și problemelor, precedentul Patriarh ecumenic Athenagoras, veneratul nostru predecesor, obișnuia să spună: ‘Vino, să ne privim în ochi’. Și astfel, ne rugăm și sperăm că vă veți aminti de aceste cuvinte înțelepte ale sale ori de câte ori lumea ne va prezenta provocări care vor vrea să ne împartă sau să ne sustragă de la comuniune și de la a sta împreună”.

Manifestarea ”Împreună pentru Europa” de la München se bucură de patronajul UNESCO, Consiliului Europei, Parlamentului European și Comisiei Europene.

radiovaticana