UPDATE2: Al doilea soldat rus a fost salvat de sirieni și a declarat că nu au trecut niciun metru pe teritoriul Turciei și nici nu au fost avertizați de către piloții turci. Pe lângăavionul prăbușit, rușii au mai pierdut și un elicopter care investiga zona unde s-a prăbușit avionul, fiind avariat de focuri de armă de la sol.

UPDATE:Unul dintre pilotii rusi de pe avionul de lupta doborat de Turcia a murit, potrivit unor imagini postate pe internet de rebeli sirieni. 

Imaginile au fost postate pe Twitter si preluate de The Guardian. Cadavrul pilotului este inconjurat de rebeli anti-Assad care isi exprima bucuria, spunand „Allahu Akbar” (Allah e mare). Rebelii fac parte din gruparea  Alwiya Al-‘Ashar.

Potrvit unor informatii anterioare din presa turca, unul din cei doi piloti a fost capturat de catre rebeli in Siria. Aceeasi informatie a fost transmisa si de un reprezentant al rebelilor sirieni, citat de DPA. Unul din cei doi piloti s-ar afla in mainile fortelor turkmene din nordul Siriei, care il cauta acum si pe cel de-al doilea pilot, dupa cum a relatat CNN Turk, citat de Reuters.

Două avioane turceşti de vânătoare de tip F-16 au doborât marţi un avion de război Suhoi 24 al Rusiei, la graniţa cu Siria, după ce acesta ar fi încălcat spaţiul aerian al Turciei şi ar fi ignorat avertizările. Oficiali de la Moscova au confirmat că este vorba de un avion rusesc, însă susţin că acesta se afla în spaţiul aerian al Siriei. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat.

Avionul s-a prăbuşit într-un sat din provincia siriană Latakia. Oficialul turc, citat de Reuters, a declarat că avionul a fost doborât pentru că a violat spaţiul aerian al Turciei. Avioanele ruseşti de vânătoare care acţionează în Siria, bombardând poziţii ale teroriştilor Statului Islamic, dar şi ale rebelilor sirieni anti-Assad, au încălcat în repetate rânduri, în ultima perioadă, spaţiul aerian al Turciei.

Conform preşedinţiei turce, avionul este rusesc şi ar fi fost avertizat înainte să fie doborât. O declaraţie a Armatei turce arată că avionul rusesc a intrat în provincia turcă Hatay şi a fost avertizat „de 10 ori în cinci minute”. Armata turcă mai arată că două avioane F-16 au intervenit asupra aparatului SU-24 la ora 9.24 (ora locală), „conform regulilor de angajare în luptă”.

Martori citaţi de agenţia turcă de presă Dogan susţin că au văzut doi piloţi catapultându-se din avionul rusesc. Unul dintre piloţi a fost capturat de rebelii sirieni turkmeni, conform AFP.

Informaţia a fost confirmată şi de ministerul Apărării de la Moscova, care a anunţat că un avion SU-24 s-a prăbuşit în Siria, în urma unui atac de la sol, contrazicând astfel informaţiile din partea turcă, ce arată că a fost vorba de un atac aer-aer. Ministerul rus a anunţat că avionul zbura la o altitudine de 6.000 de metri şi că soarta piloţilor este neclară deocamdată, dar că aceştia s-au catapultat. Moscova susţine că avionul rusesc a stat permanent în spaţiul aerian sirian. „Date de monitorizare obiective confirmă acest lucru”, susţine ministerul Apărării ruse, conform Itar Tass.

| gandul

Să vedem care va fi riposta Rusiei, căci totul poate degenera într-un conflict cu Nato, din care Turcia face parte. Aproape suntem oficial intrați în cel de-al 3 lea război mondial. Doamne ai mila de noi!