giorgos-zervosMare tristețe în lumea ortodoxă. Cel care a fost la cârma ziarului Orthodox Typos, marele jurnalist și realizator de emisiuni tv  Gheorgios Zervos, continuatorul “Jurnalismului ca lucrare a  lui Dumnezeu” a fericitului bătrân Pr. Marcu Manolis și a înflăcaratului Pr. Haralambos Vasilopulos – fondatorul săptămânalului Ortodoxos Typos – a plecat la Domnul, ieri la orele amiezii, în vârsta de 58 de ani.

S-a născut în insula Corfu, a fost de meserie jurnalist, practica jurnalismul de la vârsta de 17 ani și s-a apropiat cu multi ani în urma  de Parintele Marcu care a avut inspirația divina de a-l numi la conducerea ziarului in anul 2001. A studiat științele politice și economie, filozofie și a participat la numeroase seminarii de teorie economică americană.  A fost necasatorit și a dus o viata de ascet. ”Monah  în lume”. S-a dăruit total lui Hristos pe care Il iubea nespus de mult.  Postea și se ruga mult pentru Ortodoxie. Reușea cu mare succes să scrie articole de mare forță duhovnicească prin care mobiliza ierahia bisericii  și  a sfintei chinotite a muntelui Ahtos să ia poziții ferme referitor la diferitele teme arzătoare ale zilelor noastre, precum ecumenismul, papismul, masoneria, ora de religie  etc. I-a iubit pe români, pe care îi prețuia și îi respecta. Pr. Gheorghios Metalinos îl considera “un mare teolog si un jurnalist a lui Hristos”. Credea foarte mult in minunile Sfinților pe care îi iubea. Lumea spunea despre el că este sfânt. Facea multă milostenie, împarțea banii la săraci și la familiile cu multi copii și aproape întreg salariul și-l dădea ziarului pentru diferite cheltuieli și neajunsuri. A ajutat la restaurarea Mănăstirii Pendeli, unde a devenit ctitor. Un om devotat Bisericii și patriei sale.

A cunoscut întreaga lume ortodoxă, marile personalităti ale ortodoxiei contemporane, luptători împotriva ecumenismului si  papismului  cu care colabora la scrierea unor articole. La televiziunea Blue Sky timp de 21 de ani în fiecare zi de la orele 14 la 15 avea emisiunea “Călătorie prin actualitate”  unde comenta toate, dar toate evenimentele bisericești și politice care vizau sau aveau legătura cu credinta Ortodoxă. În ultimile emisiuni și-a mărturisit credința ortodoxă cu multă căldură și marele pericol  care pândește lumea ortodoxș, prin  greutățile impuse de o Europa atee si o America sionista. Întotdeauna, dar întotdeauna mărturisea adevarul pe postul de televiziune, drept pentru care a fost foarte apreciat și iubit de telespectatorii eleni, nu numai pentru adevărul pe care îl relata din lumea politică sau bisericească, dar și pentru sfaturile duhovnicești pe care le dadea pe post. Era considerat Profesorul Jurnalismului și omul care lumina telespectatorii. Atunci când se iscau probleme, de exemplu referitor la buletinele electronice, când lumea era tulburată de stirile din mass media, domnul Zervos  invita câte un mare duhovnic  care spunea adevărul duhovnicesc, problematizând ierarhia pentru a lua o decizie sănătoasa, astfel rezolvând situatia.

Era omul lui Hristos în presa scrisă si vorbită, era “monahul” din umbră care se ruga pentru noi pentru a nu cadea în apostazie  și ținea cu toate hațurile ziarul pentru a nu se scufunda Nava Amiral – numit așa de pr. Teodoros Zisis la adormirea bătrânului fericit și purtator de harisme vrednicul de pomenire Arhimandrit Marcu Manoli. A reușit cu multa dragoste și discernamant să mențină Nava Ortodox Typos în larg  fără să acosteze, prin harisma pe care a moștenit-o de la bătrânul Marcu Manoli. Foarte smerit, întotdeauna lua binecuvantare de la toți preoții sărutându-le mâna și cerându-le să se roage pentru el,”respecta rasa”.

Acestea au fost cuvintele simple dar izvorâte din inima unui preot neînsemnat  care l-a cunoscut personal pe domnul Zervos. Vă recomand să recitiți un articol de mare insemnătate, dar nu  și singurul din miile de articole al respectatului și cuviosului  Gheorgios Zervos.

de Pr. Daniel Terpea | integral pe Graiul Ortodox

Domnul să-l aşeze în corturile drepţilor!