Poșta Română: Un milion de români au refuzat cardul de sănătate

REFUZ_cardul-de-sanatate-cu-cipÎn timpul dezbaterii publice de la Ministerul Sănătăţii pe tema cardului de sănătate, unul din reprezentanţii societăţii civile, preotul Mihai-Andrei Aldea a făcut o afirmaţie ce a părut la prima vedere, şocantă. Părintele spus că peste un milion de români au refuzat cardul de sănătate, acesta fiind contrazis de şeful CNAS, Vasile Ciurchea.

Acesta din urmă spusese că nu e vorba despre un milion de oameni, ci doar despre 2.000-3.000 de români.
Iată însă că noi informaţii au ieşit la iveală, care confirmă că părintele Mihai-Andrei Aldea avea dreptate. Astfel, conform datelor puse la dispoziţie de Poşta Română, instituţia a avut un retur de 7% din cele 13,2 milioane de carduri pe care trebuia să le distribuie, informează jurnalistul Alex Rădescu pe blogul său.
În cifre, asta înseamnă că 924.000 de români, au refuzat sau nu au putut primi cardul de sănătate.

Iata situaţia pe judeţe :

Bucureştiul deţine primul loc în numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, şi de Timiş, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinaţie. Rata de retur pe cele trei judeţe, respectiv diferenţa dintre cardurile emise de CNAS conform contractului şi cardurile returnate Caselor Judeţene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, judeţele cu cei mai puţini asiguraţi pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomiţa (79.900 de carduri emise şi o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) şi Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). Judeţele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) şi Olt (3,7%).

| activenews.ro

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O alta declaratie socanta: "Toate cardurile care nu au ajuns la destinatar vor fi distribuite prin medicul de familie si vor fi activate la prima vizita medicala." Evident ca aceasta solutie de impunere cu forta este ilegala. Iar medicul o sa imi bage sub nas cardul spunandu-mi ca daca nu il accept, nu imi acorda asistenta medicala.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din cate am inteles aceste carduri nici nu pot fi citite de cititor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*