Cenzură şi atac la libertatea de exprimare: Universitatea A.I.Cuza trimite studenţi în JUDECATĂ din cauza siglei cu Sfântul Gheorghe

ls-iasi-data-in-judecata

Acţiune în stil COMUNIST la Iaşi: Studenţi trimişi în JUDECATĂ din cauza Sfântului Gheorghe! Universitatea A.I.Cuza îl consideră „simbol NEADECVAT”

La 25 de ani de la căderea regimului comunist, iată că există instituţii ale statului român care consideră că libertatea religioasă şi icoanele creştine constituie „simboluri neadecvate”.

Acest lucru se întâmplă la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, acolo unde conducerea  a acţionat în instanţă Liga Studenţilor pentru că foloseşte „simboluri neadecvate”, respectiv pe Sfântul Gheorghe, se arată într-un comunicat de presă primit la redacţie.

LS Iaşi consideră că acţiunea Universităţii „este o acţiune total antidemocratică, nedemnă de o instituţie publică la 25 de ani de la căderea regimului comunist„.

Pe parcursul ulstimilor doi ani de la reînfiinţare, Liga Studenţilor a sesizat o serie de nereguli şi abuzuri ale conducerii Universităţii „Cuza”, trimiţând conducerii o serie de solicitări, memorii şi petiţii, precum şi notificări la Ministerul Educaţiei Naţionale. În loc să dea curs solicitărilor studenţilor, conducerea instituţiei a cerut Ligii să îşi schimbe denumirea, deşi aceasta a fost acordată de Ministerul Justiţiei, fiind folosită şi în perioada anilor 1989-2001, când Liga a activat. La jumătatea lunii decembrie, Universitatea a acţionat Liga Studenţilor în instanţă la Judecătoria Iaşi, justificând în presa locală că a făcut aceasta „pentru a nu mai răspunde cererilor ligii”.

Mai mult, conducerea instituţiei a cerut Ligii Studenţilor să îşi schimbe sigla care îl reprezintă pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe doborând balaurul, considerând că este un „simbol neadecvat”. Cele două cereri ale conducerii instituţiei sunt formulate într-o hotărâre prin care s-a încercat şantajarea Ligii Studenţilor, Universitatea nerecunoscându-le studenţilor din Ligă drepturile fundamentale la asociere, exprimare şi petiţionare, se afirmă în comunicatul LS Iaşi.

Conducerea Universităţii are însă şi o altă problemă: LS Iaşi a acţionat-o, la rându-i, în instanţă,într-o speţă de contencios administrativ prin care solicită anularea actualului regulament pentru studii universitare de licenţă, adoptat prin viciu de procedură, prin intermediul căruia au fost introduse noile taxe pentru examenele nepromovate în anii anteriori. În momentul în care actul va fi anulat prin hotărâre judecătorească, conducerea Universităţii va trebui să returneze studenţilor banii încasaţi pentru noile taxe de restanţe.

Înţelegem că anumite persoane din conducerea Universităţii sunt deranjate de acţiunile noastre cu caracter civic şi democratic, dar au dat naştere unei situaţii fără precedent în România: conducerea unei Universităţi de stat, reprezentantă a autorităţii publice, dă în judecată o ligă studenţească care este parte a societăţii civile. O asemenea măsură este mai mult o formă de intimidare, apărută ca reacţie în urma unor acţiuni desfăşurate de către noi. Dacă era o problemă reală, s-ar fi sesizat mult mai devreme. Extrapolând, este ca şi cum Guvernul ar da în judecată o parte a societăţii civile pe motiv că „nu o recunoaşte”, pentru a acorda exclusivitate de dialog celeilalte părţi. Conducerea Universităţii îşi doreşte o mişcare studenţească docilă şi amorfă, formată din asociaţii studenţeşti care se ocupă doar de probleme profesionale sau care organizează baluri şi petreceri, nicidecum formată din organizaţii cu o puternică activitate civică. În primul rând conducerea nu înţelege conceptul de comunitate academică (universitas magistrorum et scholarium), care este formată deopotrivă din studenţi şi profesori, care sunt parteneri egali în procesul educaţional. În loc să rezolve problemele sesizate de către noi, conducerea preferă să ne atace, irosind timpul şi resursele fiecărei părţi. Este de-a dreptul ruşinos pentru instituţie ca aceasta să-şi atace proprii studenţi care vor să îndrepte bunul mers al procesului academic din universitate. În momentul de faţă, duşmanii Universităţii sunt la conducerea ei!” a declarat Silvian-Emanuel MAN, preşedintele Ligii Studenţilor (LS IAŞI).

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ar putea pierde statutul de instituţie clasa A, „de cercetare avansată şi educaţie”, din cauza abaterilor repetate. Totul se va decide în perioada 14-16 ianuarie, atunci când universitatea va fi vizitată de o comisie din partea ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior).

| activenews

5 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sustin LS!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Si eu o sustin si ma bucur de curajul si hotarirea studentilor ieseni.Cinste lor!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cand apuci bolovanul si vrei sa-l arunci, te gandesti daca esti fara de pacat?
    Cand alegi sa spui franturi din realitate, astfel incat rezultatele sa fie pentru propriul folos, se cheama minciuna?

    De ce daca avem la dispozitie atata amar de informatie, alegem sa dam ascultare si sa vorbim doar despre ce ne place si ne aduce folos? De ce nu am citi un pic mai mult?

    Eu de ce as crede ca o universitate care are o facultate de teologie si care are Biblia in heraldica stemei, ar spune ca Sfantul Gheorghe este un simbol neadecvat. Chiar, cat de ipocrit ai putea fi sa faci asta?

    Dar de ce nu este nici macar un profesor care sa sustina actiunile Ligii Studentilor? De ce peste tot apare numai numele acestui tanar presedinte de asociatie? Cine e cu el? Chiar nu e nimeni care sa-i intareasca cuvintele, opiniile si actiunile?

    Tanarul presedinte al Ligii Studentilor este inclinat spre istorie, ortodoxie, sustine si organizeaza cu asociatia pe care o reprezinta, evenimente care promoveaza romanismul. De ce nu apare si un alt nume, care sa fie acelasi, langa al lui?
    Isi iubeste natia si este un patriot infocat. De ce il lauda atat de putini pentru ce face (cand noua, ni se cam duce patriotismul la vale? Oare suntem intr-o societate romaneasca atat de lipsita de initiativa si incorecta? Nu pot sa cred!

    Caut si citesc din link in link ca tanarul Man admira o miscare a carei activitati au luat o turnura sangeroasa si a carei reprezentare iconica seamana oarecum cu cea a Sfantului Gheorghe...

    Hm... si daca stau un pic stramb si judec drept, parca nu mi se mai pare atat de comunista decizia universitatii.

    Si-atunci, imi vine sa ma intreb: de ce nu a fost ales alt sfant? De ce nu Sfantul Andrei, patronul romanilor, de ce nu Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Iasului? De ce?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      De ce nu ai facut tu o asociatie care sa fie cu sigla pe care o vrei tu si cu Sfantul ales de tine...De ce?...De ce?
      De ce toata lumea se invata sa-si dea cu parerea de pe margine ?...De ce?...De ce?

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru ca Dumnezeu a venit si in casele pacatosilor care au crezut in El, pentru ca Dumnezeu ii ajuta pe cei care il cauta si nu pentru ca pui doar simbolul unui sfant intr-o sigla de asociatie/ liga.

    De ce iti dai tu cu parerea de pe margine si nu te implici si tu pe langa Man? De ce rastalmacesti si intrebi din fata calculatorului si nu te duci langa el, sa spunei cu mana pe inima ca tot ce face/spune el este in spiritul dreptatii? De ce vad numai declaratii de ale lui in presa si nu ale altcuiva din liga asta?

    Nu va mai grabiti cu bolovanii. Rugati-va sa iasa la suprafata Adevarul si sa dobandeasca cei buni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*