image-2014-05-30-17388736-41-normele-aplicare-legii-funciareLegea privind vanzarea terenurilor agricole, initiata de Guvern, adoptata de Parlament si promulgata de presedintele tarii, vizeaza restrictionarea cumpararii terenurilor agricole de catre straini, in conditiile in care de la 1 ianuarie 2014 Romania este obligata sa permita vanzarea de terenuri in extravilan catre cetatenii celorlalte state ale Uniunii Europene.

In textul legii, actul normativ sustine ca urmareste “asigurarea securitatii alimentare, protejarea intereselor nationale si exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national”.

Un alt scop declarat este stimularea comasarii terenurilor agricole “in vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic”.

In cele 6 luni cat piata funciara nu a fost restrictionata prin noua lege, strainii nu au facut achizitii importante pe persoana fizica in Romania, sustin oficiali din Ministerul Agriculturii, luandu-se dupa evolutia cursului de schimb.

Daca s-ar fi cumparat masiv terenuri agricole in Romania, am fi avut intrari majore de valuta, ceea ce ar fi condus la o aprecierea importanta a leului. Or, acest lucru nu s-a constatat“, a declarat, pentru HotNews, o sursa din MADR.

Intr-adevar, daca ne uitam la cursul de schimb valutar, leul a avut evolutii oscilante in prima jumatate de an, desi se remarca o apreciere a monedei nationale in raport cu euro. In ianuarie, cursul a ajuns si la 4,53 de lei pentru un euro, pentru ca spre finalul lunii mai sa scada la 4,39.

Si inainte de ridicarea restrictiilor pentru strainii din UE tranzactiile cu terenuri agricole in Romania se puteau realiza prin societati comerciale inregistrate in Romania de catre cetateni straini.

Nu am simtit o crestere substantiala a volumului tranzactiilor de terenuri agricole in jumatatea de an cat piata a fost aproape libera. Oricum, strainii nu cumparau pe persoana fizica, ci prin firme. Exista firme care se ocupa cu achizitia de terenuri agricole de la mai multi proprietari, pentru a le comasa si a le vinde mai departe ca parcela unica de dimensiuni mari, la pret mai bun la hectar. Aceatsa este si problema reala a pietei terenurilor agricole, parcelele faramitate, neatractive pentru investitori. Mai este si problema titlurilor e proprietate neclare“, a declarat, pentru HotNews.ro, Georgian Marcu, presedinte al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari.

Inca din noiembrie 2013, Ministerul Agriculturii a elaborat noua Lege care introduce restrictii la vanzarea terenurilor agricole in extravilan catre straini. In 17 decembrie 2013, legea a fost adoptata de Parlament, insa presedintele Traian Basescu a respins-o de la promulgare.

In cele din urma, Parlamentul a reexaminat legea si a facut modificare cerute de seful statului, actul normativ fiind promulgat de catre presedinte.

Legea  a fost publicata in Monitorul oficial in luna martie, cu termen de intrare in vigoare dupa inca 30 de zile. Intrarea in vigoare s-a amanat, insa, pana cand cele patru ministere implicate s-au inteles pentru emiterea ordinului comun privind normele de aplicare.

Cetatenii si persoanele juridice apartinand unui stat membru al Uniunii Europene sau statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European sau Confederatiei Elvetiene pot achizitiona teren agricol in Romania in conditii de reciprocitate“, se arata in lege.

O alta categorie o reprezinta cetateanul unui stat tert si apatridul cu domiciliul intr-un stat tert, precum si persoanele juridice avand nationalitatea unui stat tert. Acestia pot cumpara terenuri agricole situate in extravilan in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, in conditiile prezentei legi.

RESTRICTIILE NU SE APLICA RUDELOR

Restrictiile referitoare la drepturile de preemtiune si celelalte prevederi ale acestei legi NU se vor aplica instrainarilor intre rude pana la gradul trei, inclusiv.

De asemenea, legea nu se va aplica nici antecontractelor si pactelor de optiune care au fost autentificate la notariat anterior intrarii in vigoare a acesteia.

AMENZI DE PANA LA 100.000 de lei

Legea prevede amenzi de 50.000 – 100.000 de lei pentru 4 tipuri de contraventii:

  • incalcarea drepturilor de preemptiune,
  • vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan fara avizul structurii centrale, respectiv a structurilor teritoriale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
  • vanzarea-cumpararea terenurilor agricole in care se afla situri arheologice, fara avizul specific al Ministerului Culturii, acolo unde se impune.
  • vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan, fara avizul specific al Ministerului Apararii Nationale, acolo unde se impune.

Initial, intr-un proiect propus de Ministerul Agriculturii erau prevazute amenzi de pana la 500.000 de lei pe hectar in cazul scoaterii terenurilor din circuitul agricol in mod ilegal. Aceste prevederi, care vizau, printre altele, cazurile in care suprafetele agricole erau acoperite cu panouri solare pentru producerea de electricitate, de exemplu, au fost eliminate din forma publicata.

De asemenea, noua lege muta Agentia Domeniilor Statului din subordinea Ministerului Agriculturii in subordinea Guvernului. ADS ramane, insa, mai departe in “coordonarea tehnica” a Ministerului Agriculturii. ADS, cu cele 238 de posturi ale sale, intra astfel in structura Secretariatului General al Guvernului.