[box type=”note” ]Ce dialog să ai cu religia urii și a terorii, care ucide mii de oameni în Siria? Cum poți vorbi la aceeași masă despre secularizarea valorilor spirituale cu o religie ce nu are nicio valoare, căci nu-L are pe Hristos? Și cum poți așeza Credința cea Dreaptă în “ierarhia religiilor universale”? Adică te faci frate cu fii lui ucidă-l toaca ca să lupți cu tatăl lor, tatăl minciunii. Câtă beznă, cu lumina lor cu tot!!![/box]

[toggle title=”Monahul Teodot: Adevărata faţă a islamului şi a musulmanilor, orice creştin trebuie să ştie asta ” state=”close” ]

[/toggle]

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a avut loc, în zilele 2-3 iunie, Simpozionul interreligios şi de dialog creştin ortodox – islamic şiit, care a reunit profesori de teologie români şi profesori de la Universitatea Internaţională Al-Mustafa din Qom, Iran.

Tema simpozionului a fost „Impactul secularizării asupra valorilor religioase şi morale în societatea contemporană“. Timp de două zile au prezentat referate şi au discutat pe tema secularizării următorii profesori: prof. dr. Mohammad Ali Haji Dehabadi, prof. dr. Amir Reza Tahaie, prof. dr. Abbasali Barati, prof. dr. Mohsen Ghanbari, de la Universitatea iraniană Al-Mustafa; pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, conf. dr. Adrian Lemeni şi prof. dr. Remus Rus, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, şi pr. prof. dr. Ioan Stancu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filofteea“ din Piteşti. Simpozionul de la Bucureşti este organizat după ce anul trecut profesorii teologi români au fost invitaţi în Iran la un simpozion organizat de Universitatea Al-Mustafa.

„Simpozionul de la Bucureşti a fost răspunsul la un alt simpozion care a avut loc anul trecut în Iran. A fost primul nostru contact cu Universitatea Al-Mustafa din Qom. Cu acel prilej am stabilit un set de teme care sunt de interes comun pentru cele mai mari religii din ierarhia religiilor universale moderne, şi anume creştinismul şi islamul. Pe noi ne-a încântat faptul că dialogăm cu o ramură dintre cele două mai importante în islam, este vorba de şiism. Până la urmă, tema simpozionului pe care am propus-o a fost impactul secularizării asupra valorilor religioase şi morale în societatea de azi“, ne-a spus părintele Nicolae Achimescu.

În cadrul discuţiilor, profesorii din Iran au prezentat mai multe aspecte ale secularizării care încep să afecteze societatea iraniană, mai ales în rândul tinerilor care au acces la mijloacele moderne de comunicare, la internet şi la mass-media.

„Pe noi ne interesează să vedem cum se poziţionează teologii şi teologia islamică pe tema secularizării, ţinând seama că valul acesta pătrunde tot mai profund şi în lumea islamică, şi aşa cum a reieşit şi din cadrul comunicării, afectează generaţia tânără. Secularizarea este un fenomen care nu ţine seama de nici o barieră religioasă, de nici o barieră culturală şi, din acest punct de vedere, a ne exprima nişte experienţe pe această temă este un lucru care ne ajută să ne îmbogăţim cunoştinţele şi experienţele, să învăţăm mai mult pentru a înţelege mai bine fenomenul“, a adăugat părintele N. Achimescu. „Simpozionul reprezintă o bună ocazie de a întări ceea ce înseamnă cooperarea şi mărturisirea unor valori religioase într-o lume din ce în ce mai secularizată. Cred că astfel de manifestări pot favoriza evidenţierea puterii dialogului, şi faptul că la probleme, indiferent de complexitatea lor, se pot găsi soluţii împreună şi se pot evita înţelegerile ideologice care pot distorsiona relaţia dintre religii. Mai ales că astăzi există multe clişee ideologice care distorsionează cel puţin la nivelul opiniei publice semnificaţiile profunde ale tradiţiilor religioase“, a spus conf. dr. Adrian Lemeni. (Marius Nedelcu)