Chevron calcă pe cadavre: mușamalizarea faptului că un muncitor ar fi murit în exploatarea de la Pungești

pungesti sonda chevronLuna trecută, angajatul unei societăți contractate de Chevron pentru activitățile de explorare/exploatare a gazelor de șist din perimetrul Pungești ar fi decedat la locul de muncă, în condiții suspecte. Deși toți localnicii știu despre acest eveniment, iar în ziua cu pricina au fost văzute la sonda amplasată în localitatea Siliștea autospeciale sanitare și mașini de poliție, nici la Inspectoratul Teritorial de Muncă și nici la Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Vaslui nu a fost raportat un astfel de eveniment. Surse demne de încredere susțin că trupul neînsuflețit al presupusei victime a fost dus direct la Bacău, unde Chevron a putut pune mult mai ușor batista pe țambal, cunoscut fiind faptul că, în județul nostru, animozitatea pentru gigantul petrolier american a atins cote paroxistice.

„De-a lungul timpului, cei de la Chevron au avut foarte multe accidente, pe care le-au ascuns foarte bine. Toți muncitorii, inclusiv cei de la noi din localitate, au clauze de confidențialitate și nu vorbesc despre ce se întâmplă acolo”, spune Zâna Domintean, unul dintre liderii Mișcării de rezistență de la Pungești.

Într-o notă de presă publicată pe pagina argentina.indymedia.org se vorbește despre faptul că, în noaptea de 18-19 mai, pe platforma Chevron de la Pungești a murit o persoană, care se pare că ar fi inhalat vapori toxici proveniți de la substanțele care se folosesc la extracțiile de gaze de șist. Indymedia mai spune țn textul publicat că mass-media și autoritățile din România încearcă să mușamalizeze respectivul accidentul de muncă. Muncitorul la care se face referire sursa citată era angajat al firmei Dafora, unul dintre cei mai importanți jucători din piața forajelor din România. Deși societatea le impune angajaților restricții draconice, localnicii spun că unii dintre angajații deplasați la Pungești au confirmat evenimentul cu princina.

Mai mult, sătenii din localitatea Siliștea, unde este amplasată sonda Chevron, spun că, în ziua respectivă, în perimetrul de exploatare au fost mai multe ambulanțe și mașini de poliție.

„A venit mai întâi o salvare, iar pe urmă am mai văzut una. Apoi a apărut și poliția. Nu puteam să mă duc să văd ce s-a întămplat acolo, pentru că, după cum știți, nu avem voie să ne apropiem de sondă, că tăbărăsc jandarmii cu bastoanele pe noi. Am auzit mai târziu că ar fi murit un inginer, ceva, de la Târgu Mureș, care cică ar fi inhalat niște substanțe toxice”, ne-a declarat un localnic care a preferat să-și păstreze anonimatul.

După episoadele repetate în care au fost efectiv hăituiți de forțele de ordine puse de statul român la dispoziția Chevron, sătenii din Pungești se tem să-și mai comunice public opinia față de exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Totuși, nucleul auto-intitulatei Mișcări de rezistență a rămas pe poziție. Și membrii acestuia au auzit despre incidentul de la sonddă.

„Dacă e așa cum se spune, au ascuns acest incident foarte bine. Noi am încercat să aflăm ce s-a întâmplat acolo, dar nu am reușit. Au fost ambulanțe, poliție a fost… Am încercat pe mai multe căi să aflăm ce s-a întâmplat acolo, însă nimeni nu a vorbit cu noi. Le-a fost, probabil, teamă. (…) Nu știm dacă s-a întâmplat așa cum vorbește lumea, însă știți cum se spune, nu iese fum fără foc”, ne-a declarat Zâna Domintean, unul dintre liderii marcanți ai Mișcării de Rezistență.

Autoritățile nu confirmă un astfel de eveniment

Sursa menționată a contactat atât autoritățile din Vaslui, cât și cele din Bacău în legătură cu decesul muncitorului de la sonda Chevon din Pungești. Reprezentanții inspectoratelor teritoriale de muncă și inspectoratelor de poliție din cele două județe au declarat că nu au cunoștință despre un astfel de eveniment.

Surse demne de încredere susțin însă că trupul neînsuflețit al angajatului firmei de foraj mort la Pungești a fost dus la Bacău, de unde a fost predat familiei, căreia i s-a „menționat” în mod insistent clauza de confidențialitate din contractul semnat de victimă și i s-a „menționat” insistent posibilitatea unui sprijinul material aparent necondiționat.

„Nu e prima dată când cei de la Chevron exclud astfel de evenimente. Au avut foarte multe accidente pe care le-au ascuns foarte bine. La noi chiar este posibil așa ceva. Să nu uităm că, în primul rând, toate contractele semnate cu Chevron sunt confidențiale, cu acordul statului. La Lespezi, acum doi ani de zile, a mai fost un deces asemănător, la altă companie și nimeni nu a aflat nimic. La nivel mondial, în industria forajelor sunt de șapte ori mai multe accidente decât în domeniul construcțiilor, spre exemplu… Numai la noi, în România, astfel de accidente nu există oficial, deși toți oamenii vorbesc despre ele”, a mai spus Zâna Domintean.

Efectele fracționării hidraulice se simt deja la Pungești

Faptul că nimeni nu a anunțat accidentul grav ar putea fi încă un argument în favoarea ideii că autoritățile încearcă să suprime orice informație, cu scopul de a evita alimentarea tensiunilor dintre activiștii din sat și autoritățile care s-au declarat de acord cu exploatarea gazelor de șist prin fracționare hidraulică. De altfel, efectele nocive ale substanțelor folosite în procesul de foraj la mare adâncime se fac deja simțite la Pungești.

„Sătenii au început să se plângă de dureri de cap, amețeli, dureri în gât, stări generale de rău… Noi am monitorizat sursele de apă în permanență și, deocamdată, nu au fost prea mari probleme în aceastș direcție. Vom încerca în continuare, atât cât vom avea posibilitatea, să preîntâmpinăm apariția problemelor”, a mai spus Zâna Domintean.

În afară de riscul seismologic ridicat, exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice mai poate distruge ecosistemul local, mai ales dacă nu se asigură un minim de protecție a mediului. Dacă substanțele de foraj pătrund în pânzele freatice, flora și fauna vor fi cumplit afectate, iar apa nu va mai fi bună pentru consum.

Un primar controversat

Deși inițial s-a opus exploatării gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice în perimetrul Pungești, primarul comunei, Mircia Vlase, a avut o schimbare radicală de opinie. Astfel, deși anul trecut Consiliul Local Pungești s-a declarat împotriva exploatării gazelor de șist printr-un proiect de hotărâre supus aprobării la inițiativa primarului, la puțin timp după adoptarea normativului Vlase s-a răzgândit. Hotărârea de consiliu a fost atacată în instanță de Prefectura Vaslui, iar Chevron s-a instalat confortabil la Pungești, concesionat de nimeni altul decât… Mircia Vlase.

Chevron pleacă din Bulgaria și se va concentra pe România

Compania americană Chevron se retrage din Bulgaria, unde explorarea pentru gaze de șist a fost blocată de autorități, iar noua strategie în regiune va viza țări precum Polonia, România și Ucraina, care asigură condiții favorabile pentru investiții, scrie presa locală, citată de Novinite.

Potrivit cotidianului Pressa, expertul bulgar în domeniul energiei Ilian Vasilev, care are legătură cu activitatea Chevron în Bulgaria, a confirmat informația. Noua strategie a companiei se va concentra pe țări din Europa Centrală și de Est precum Polonia, România și Ucraina, care asigură condiții favorabile pentru investițiile riscante ale Chevron, a spus Vasilev. Chevron nu a putut să urmeze “modelul din Bulgaria” și să implementeze metode eficiente pentru “motivarea” cercurilor politice și a oficialilor guvernamentali, a scris Vasilev pe blogul său, potrivit agenției Focus. Vasilev a fost în trecut ambasadorul Bulgariei la Moscova. În iulie 2011, Chevron a câștigat o licitație pentru un contract pe cinci ani vizând operațiuni de prospectare și explorare pentru identificarea de gaze de șist pe un teritoriu de 440.000 de hectare, scrie Novinite. În ianuarie 2012, Parlamentul bulgar a impus un moratoriu asupra explorării pentru gaze de șist folosind procesul de fracturare hidraulică și a blocat astfel activitatea Chevron în Bulgaria. Potrivit estimărilor agenției pentru informație în domeniul energiei din SUA, Bulgaria are resurse potențiale de gaze de șist totalizând circa 480 de miliarde de metri cubi și 180 de milioane de barili de petrol de șist. În România, Chevron a început în luna mai forajul de explorare a gazelor de șist în comuna vasluiană Pungești, după cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajarea a platformei pe care este amplasată sonda, compania susținând că lucrările se desfășoară “într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător”. Lucrările de explorare a gazelor de șist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliștea din comuna Pungești, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu o lună, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Alex Sava | estnews

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa ii fie țarâna usoara! Nu imi doresc sa judec, dar lui Dumnezeu nu ii plac cozile de topor , iudele. Cat esti de sarac, nu te angajezi la dusman si ii nenorocesti pe cei de un neam ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*