Bashar al – Assad a fost reales preşedinte al SirieiBashar al-Assad a fost reales preşedinte al Siriei, cu 88,7% din voturile electoratului, a anunţat preşedintele parlamentului, Mohammad al-Laham.

Curtea constituţională electorală din Siria a comunicat, anterior, că participarea la vot a fost de 73,4%, la scrutin participând 11,6 milioane de persoane din cele 15,8 milioane cu drept de vot.

Este prima oară în ultimii 50 ani când la acest scrutin iau parte mai mulţi candidaţi.

Bashar-al Assad este la al treilea mandat.

Siria a organizat alegeri prezidenţiale în ciuda războiului civil care devastează ţara de mai bine de trei ani. De altfel, scrutinul s-a desfăşurat doar în zonele controlate de regimul Assad, nu şi în cele în controlate de rebeli.

„Bashar al Assad a obţinut 10.319.723 de voturi, adică 88,7% din voturile valide. Îl declar pe Bashar al-Assad câştigătorul alegerilor” a declarat Mohammad Jihad al-Laham, purtător de cuvânt al Parlamentului

Pentru prima dată în ultimele cinci decenii, la alegerile prezidenţiale din Siria au candidat mai mulţi politicieni, chiar dacă au obţinut scoruri foarte mici. Hassan Nouri, profesor de economie şi fost ministru, a primit 4,3% din voturi, în timp ce Maher Hajjar, antreprenor şi parlamentar, a luat 3,2 procente.

Până la alegerile de marţi, şeful statului sirian era ales prin referendum. Practic, precedentele scrutinuri prezidenţiale au fost, de fapt, referendumuri pentru aprobarea lui Bashar al-Assad sau a tatălui acestuia. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen a anunţat că niciuna dintre cele 28 de ţări membre ale NATO nu va recunoaşte rezultatele.