6 Aprilie 2014: Ziua Națională de proteste împotriva fracturarii hidraulice

6_aprilie_stop_fracturare_1

Un nou protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice se anunţă în acest sfârşit de săptămână. Potrivit organizatorilor, duminică, 6 aprilie, vor avea loc mitinguri și marșuri în peste 60 de localităţi din ţară, dar şi în oraşe din străinătate.

Aproape 100 de ONG-uri participă la organizarea “Zilei Naţionale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice”, sub sloganul “Împreună oprim otrăvirea României”.Organizatorii protestelor cer Parlamentului şi Guvernului României “interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şist, anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist şi respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional”.

Lupta împotriva fracturării hidraulice a intrat într-o nouă etapă. La Pungești se pregătește primul foraj, iar alte și alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de șist. Metoda fracturării începe să fie implementată pe ascuns și la exploatările clasice de petrol și gaze pentru creșterea productivității, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătății și mediului … Turismul și agricultura vor fi distruse prin otrăvirea apei, pamântului și aerului. Agricultorii vor fi primii afectați, apoi micii întreprinzatori și încet, încet întreaga țară, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei ŞtirileTVR.ro, semnat de George Epurescu, Maria Olteanu şi Dan Trifu.

Marea majoritate a ONG-urilor participante la manifestaţiile de protest sunt grupate în Coaliţia Pentru Mediu, Asociatia Romania Fara Ei, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Academia Civica Bihor, Asociatia Romania Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din Romania, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta, Centrul de Interventie Civica precum si numeroase grupuri informale, preoti si primari din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.Vaslui, Constanta, Bihor, Arad, Timis, Galati, Iasi, Neamt, Sibiu, Buzau, Mures.

Lista cu oraşele unde vor avea loc proteste, dar şi mai multe informaţii despre protestul de duminică pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și pe site-ul stopfracturare.ro.

| stiri.tvr.ro

One comment

  1. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    românii spălaţi pe creier îi întreabă pe românii participanţi la proteste cât se câştigă şi dacă sunt plătiţi în bonuri de masă ... e foarte greu. românii sunt dezbinaţi de 2 pesmeţi sau de 2 promisiuni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*