Președintele Vladimir Putin, premierul Crimeii, Sergey Valeryevich Aksyonov,  Vladimir Andreevich Konstantinov, liderul al Consiliului Suprem și Aleksei Mikhailovich Chaliy, primarul Sevastopolului, au semnat tratatul prin care Republica Autonomă Crimeea, unde Sevastopol are un statut special, devine teritoriu al Federației Ruse. Momentul a fost marcat de intonarea imnului Rusiei. Anterior, Putin a ținut un discurs istoric în fața Adunării Federale. Președintele a informat oficial Parlamentul Moscovei de anexarea Crimeii la teritoriul Federației Ruse, prima etapă legislativă pentru a încorpora peninsula în Rusia. “Astăzi, bazat pe rezultatul referendumului din Crimeea, aș vrea să transmit Consiliului Federal o cerere de acceptare a două noi părți constituente ale Rusiei, Republica Crimeea si orașul Sevastopol și să ratifice acordul de acceptare a Crimeii și a orașului Sevastopol ca părți ale Rusiei”, a spus Putin.
“Crimeea a fost întotdeauna parte a Rusiei” – Vladimir Putin

dcnews.ro

Rusia a ignorat apelurile și sancțiunile Vestului și a anexat oficial Crimeea, acțiune la care Vestul promite să răspundă cu sancțiuni economice și diplomatice. Președintele SUA, Barack Obama, a anunțat la câteva ore de la discursul lui Vladimir Putin că țările care alcătuiesc G7 se vor întâlni săptămâna viitoare în Olanda. Partenerul SUA, Marea Britanie, a decis să suspende cooperarea militară cu Moscova. Liderii Vestului au condamnat la unison expansiunea rusă, dar nu au fost expliciți cu privire la măsurile punitive pe care le vor lua împotriva Kremlinului.

“Am suspendat orice cooperare militară”, a declarat şeful diplomaţiei britanice, William Hague, în faţa deputaţilor, precizând că această decizie se aplică licenţelor de export, “creării unui acord de cooperare militaro-tehnică”, unui exerciţiu naval prevăzut anul acesta în comun cu Franţa şi Statele Unite şi schimbului de vizite la nivel de oficiali de rang înalt.

Statele Unite ale Americii au reacționat prin vocea vicepreședintelui Joe Biden. Aflat într-o vizită oficială în țara vecină Ucrainei, Polonia, a catalogat acțiunile Rusiei drept o “înhățare de teritoriu”. “Lumea vede dincolo de acțiunile Rusiei și respinge această fractura logică”.

Biden a ținut o conferință de presă comună cu premierul Poloniei, Donald Tusk. “Anexarea Crimeii de către Rusia nu poate fi acceptată de comunitatea internațională, inclusiv de Polonia. Într-un moment au fost schimbate granițele Ucrainei și situația geopolitică a acestei regiuni”, a declarat Tusk.

Vorbind despre comunitatea internațională, Vladimir Putin a căutat înțelegere în special la Germania, dar cancelarulAngela Merkel pare neînduplecată. Încorporarea Crimeii încalcă “dreptul internațional”, a comentat, scurt, liderul Executivului de la Berlin.

Franța a anunțat, luni, prin intermediul ministrului de Externe, Laurent Fabius, că statutul de membru al Rusiei în grupul G8 este suspendat. Parisul a revenit cu o reacție câteva ore mai târziu. “Condamn această decizie. Franța nu recunoaște nici alipirea regiunii ucrainene la Rusia și nici rezultatul referendumului”, a afirmat președintele Francois Hollande.

Un punct sensibil în cooperare economică franco-rusă îl reprezintă navele de război Mistral pe care Parisul urma să le livreze Moscovei. Germania și Spania au vrut și ele să încheie afacerea de 1,7 miliarde de dolari cu Rusia, dar liderii Kremlinului au ales să negocieze cu Franța. Liderii Hexagonului au luat apărarea acordului comercial în fața criticilor venite dinspre SUA și țările Baltice, care au avertizat că Vestul nu ar trebui să-i ofere lui Vladimir Putin arme pe care acesta le-ar putea folosi împotriva vecinilor.

Înțelegerea a devenit una cu semnul întrebării din cauza crizei din Ucraina. “Dacă Putin continuă în acest ritm, am putea lua în calcul anularea acestor vânzări”, a declarat, luni, Laurent Fabius.

dcnews.ro