Vaccinarile NU pot fi obligatorii in România. Scrisoare deschisă

Vaccinările NU pot fi obligatorii in România
Scrisoare deschisă

Către Ministerul Sănatăţii
Doamnei  Mihaela Bardoş,

Vă rugăm să luaţi notă de obiecţia noastră in legătură cu Hotararea de Guvern privind aprobarea pachetului programelor naţionale de sănătate publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii in secţiunea Transparenţa decizională .

Obiecţie:

In textul propus, in Anexă, la pagina 2, la punctul 1., secţiunea Servicii medicale, formularea „imunizări obligatorii” este o gravă greşeală, fiind abuzivă şi in contradicţie atât cu litera cât şi cu spiritul legislaţiei româneşti existente. Această formulare este generatoare de abuzuri şi conflicte juridice nenumărate.

Argumentaţie:

  • † Vă amintim că in România nu există nici o intervenţie medicală obligatorie. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească orice intervenţie medicală, conform Legii drepturilor pacientului (Legea nr.46/2003, art.13). Aceeaşi abordare faţă de subiect se regaseşte şi in Legea privind reforma în domeniul sănătăţii (nr.95/2006) şi anume că medicul acţionează respectând voinţa pacientului şi dreptul acestuia de a refuza ori de a opri orice intervenţie medicală asupra sa (Art.376.(1)).
  •   Vă amintim, de asemenea, că in România,  Constituţia garantează câteva drepturi personale care, prin utilizarea unor termeni precum „imunizări obligatorii”, sunt puse sub semnul intrebării şi sub auspiciile abuzului. Amintim aici:
  •   Orice persoană are dreptul la integritate fizică (Art.22)
  •   Libertatea individuală este inviolabilă (Art.23)
  •   Orice persoană are dreptul să dispună de ea însăşi (Art.26)

De asemenea Codul Civil garantează acest fel de libertăţi şi drepturi privind  integritatea şi autodeterminarea persoanei umane, drepturi care sunt puse in paranteză de eventuale formulări precum „imunizări obligatorii”:

  •   Integritatea fizică si psihica a oricărei persoane sunt garantate si ocrotite in mod egal de lege (Art. 61.(1))
  •   Corpul uman este inviolabil (Art. 64.(1)). Orice persoană are dreptul la integritate fizică (Art. 64.(2)).

Toate aceste drepturi sunt desconsiderate şi ameninţate de formulări ce pot fi interpretate ca instauratoare de intervenţii medicale ce nu ţin seama de acordul pacientului, precum obligativităţi dictatoriale şi iraţionale.

Propunere:

Formularea „imunizări obligatorii” trebuie inlocuită cu formularea „imunizări recomandate”. Această formulare fiind in acord atât cu legislaţia românească cât şi cu deontologia medicală, având in vedere că un medic nu poate obliga un pacient să accepte o intervenţie medicală, ci i-o poate doar recomanda.

Această formulare „imunizări recomandate” se intâlneşte şi in alte documente legislative recente şi este credem o soluţie pentru evitarea numeroaselor inadvertenţe şi conflicte legislative inutile.

Imunizările fiind recomandate de specialişti şi argumentate de medici nu au nevoie de acte normative care să le facă obligatorii intr-un mod dictatorial ce aduce aminte de regimuri din epoci ce se doresc apuse.

In speranţa că am fost de folos, vă asigurăm de tot respectul şi consideraţia nostră şi vă inştiinţăm că aşteptam un răspuns la obiecţiile şi propunerile noastre în cel mai scurt timp cu putinţă.

1 ianuarie 2014

Mircea Puşcaşu, medic
Marcel Balaţchi, avocat
membri in asociaţiile
Bucovina Profundă,   ProVita Bucovina şi
Fundaţia “Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava
| BucovinaProfundă

 

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt cu inima alaturi de semnatarii scrisorii. Dumnezeu sa-i ocroteasca !

  2. Radu Iacoboaie

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu investim mai mult în educație dar investim în dezvoltarea și folosirea forței coercitive a statului?… Nu vi se pare ciudat ce se întâmplă astăzi? Cineva chiar dădea recent exemplul evenimentelor dramatice din orașul american Baltimore, unde cetățenii americani s-au revoltat pentru că primarul lor respinsese alocarea de fonduri pentru școli și spitale, dar tot dânsul i-a alocat imediat pentru construirea unei ȘCOLI DE CORECȚIE… Nu cred că a a fost de capul lui, ci i s-a impus de undeva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*