Răscoala de la 1907 comemorată la Pungești

[youtube=https://youtu.be/i6JytBK1OZ0]

Aproximativ 250 de localnici din Siliştea – Pungeşti, judeţul Vaslui, au comemorat, duminică, timp de trei ore, printr-o slujbă religioasă şi un miting de protest desfăşurat în apropierea perimetrului deţinut de Chevron în zonă, Răscoala ţărănimii din anul 1907.

Circa 250 de localnici au comemorat la Pungeşti, printr-o slujbă şi un miting, Răscoala de la 1907 (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Un nou miting de protest, al doilea din acest an, a avut loc, duminică, în zona localităţilor Siliştea – Pungeşti, unde aproximativ 250 de oameni au participat la o serie de acţiuni prin care s-a comemorat Răscoala din anul 1907, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Iniţial, localnicii şi activiştii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliştea, unde doi preoţi au ţinut o slujbă de pomenire a celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul judeţean, către localitatea Pungeşti, pentru a aprinde lumânări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907.

“Din păcate, oamenii au fost opriţi de către jandarmi, având în vedere că ar fi presupus tranzitarea zonei de speciale de siguranţă publică, acolo unde Chevron îşi desfăşoară activitatea. În aceste condiţii, localnicii s-au hotărât să meargă pe câmp spre Pungeşti, iar în momentul în care au ajuns în dreptul terenului deţinut de Chevron, aproximativ 300 de jandarmii s-au pus în dispozitiv, de-al lungul gardului împrejmuitor. Sătenii au scandat lozinci împotriva gazelor de şist, jandarmilor şi factorilor decidenţi, respectiv Guvern”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre activiştii de mediu prezenţi la acţiune.

Protestul localnicilor în zona perimetrului deţinut de Chevron a durat aproximativ jumătate de oră, după care oamenii s-au retras spre localitatea Siliştea, unde au mai purtat discuţii cu jandarmii, în încercarea de a-i convinge pe aceştia să li se alăture. Durata totală a acţiunilor a fost de aproximativ trei ore, fără a exista incidente.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie anul trecut, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o “zonă specială de siguranţă” în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist. Astfel, traficul pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, a fost restricţionat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunţa că s-a început urmărirea penală faţă de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestaţiile din zona Pungeşti, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron şi i-au agresat pe jandarmi.

Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

| mediafax

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dictatorship băseponta lucrează şi ei taina fărădelegii în România.

    Cinste vasluienilor care nu au uitat dorinţa de libertate a oamenilor simpli care au luptat la 1907, pentru dreptul dat lor, de Însuşi DUMNEZEU.

    Acela de a fi LIBERI.

    (lui Băsescu şi Ponta le transmit: Deşteaptă-te române!). Treziţi-vă ! şi nu mai vindeţi ţara care v-a dat pâine, miere şi lapte!
    RUŞINEEEEEE!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*