Guvernul britanic sustine invazia americana a gazelor de sist si va permite exploatarea fără ca deținătorii terenurilor să se poată opune

Guvernul britanic va permite exploatarea gazelor de sist fara ca detinatorii terenurilor sa se poata opune

Guvernul britanic a admis ca incearca sa gaseasca o solutie legala ce ar permite companiilor din industria energiei sa faca explorari pentru gazele de sist chiar daca detinatorii terenurilor nu-si dau acordul.

Guvernul lui David Cameron ia in considerare aceasta optiune din cauza preocuparilor ca, lasand problema sa fie rezolvata in instante, costurile exploatarilor ar creste foarte mult, scrie The Telegraph.

Pachetul de legi, care se asteapta sa fie dat spre consultare publica in urmatoarele luni, va fi probabil extrem de controversat.

Explorarea pentru gazele de sist implica de obicei forarea pe verticala si orizontala. Legea britanica obliga companiile sa ceara permisiunea detinatorilor de terenuri sub care se fac forarile, altminteri se considera ca au trecut ilegal pe proprietatea acestora.

Daca un proprietar refuza sa-si dea acceptul, compania trebuie sa il dea in judecata, iar instanta decide daca acestuia trebuie sa i se dea o compensatie si cat de mare trebuie sa fie.

Desi compensatiile sunt mici, cel mai adesea sub 100 de lire sterline, companiile se tem ca procedurile din instanta ar putea sa coste mult si sa duca la ani de termene si apeluri, si au cerut constant guvernului o schimbare de legislatie.

Ministerul Energiei si Schimbarilor Climatice a recunoscut ca in acest moment pregateste un astfel de pachet legislativ. “Analizam toate optiunile. Va fi dificil sa implementam o solutie care sa nu mai ofere niciun fel de compensatie”, a declarat o sursa guvernamentala.

O solutie ar fi introducerea unui regim de obligativitate similar celui de care beneficiaza companiile care trebuie sa instaleze retele subterane de conducte. Fracturarea presupune pomparea apei, a nisipului si a chimicalelor printr-o instalatie sub presiune pentru a sfarama roca si a extrage gazul aflat in aceasta, metoda careia grupurile ecologiste i se opun cu putere.

Greenpeace incearca sa foloseasca actuala lege pentru a bloca fracturarea, incurajand mii de proprietari sa nu-si dea acceptul pentru exploatare. Daca legea care impiedica patrunderea pe sub terenuri ar fi schimbata, companiile vor fi nevoite sa negocieze in continuare drepturile de acces pentru exploatarile de suprafata.

| ziare.com

One comment

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Io nu mai am încredere.... în oameni, numai în Dumnezeu îmi mai pun nădejnea.
    Oamenii sunt păcătoşi.

    Maica Domnului ajută-ne pe noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*