PUNGESTI_Biserica e alaturi

21 DE ZILE Dupã 21 de zile de protest, localnicii din Pungesti nu renuntã la proteste. Mai mult decât atât, ei se pregãtesc pentru iarnã: si-au strâns provizii de mâncare, iar în câteva zile vor începe si constructia unor bordeie în pãmânt în care sã se adãposteascã de vremea rea. În Tabãra de rezistentã, cum le place sã spunã, activisti ca Zîna Domintean, Constantin Pâslaru, Marius Ignat, Alexandru Lupe,  Dan Albu, alãturi de sãtenii Cãtãlin Scânteie, Gheorghe Munteanu, Constantin Spiridon, Mariana Morosanu, tanti Geta, rãzesii Gigi, Licã, Ionut si Dinu Lãzurcã, Marius, Mihaela, nea Gheorghe, sãtenii din satul Toporasi, care s-au alãturat acum miscãrii si multi altii sunt decisi sã rãmânã pe pozitie pentru a împiedica instalarea sondei de explorare prin fracturare hidraulicã a companiei Chevron, lucru pe care au reusit partial sã-l obtinã pe 16 octombrie, dupã o confruntare destul de violentã cu sute de jandarmi care, culmea, apãrau interesele companiei private Chevron si nu ale cetãtenilor plãtitori de taxe la bugetul de unde îsi iau salariile jandarmii. Mai mult, în câteva zile sãtenii vor pune bazele unui ONG “Miscarea de Rezistentã din România” pentru a putea sã-si apere interesele în instantã si vor cere demisia primarului de Pungesti, Mircia Vlasã, si anularea acordurilor de mediu si ale autorizatiei obtinutã de Chevron la Pungesti.

În tabãra de rezistentã de la Silistea, aflati în cea de a 21 zi de protest, locuitorii din Pungesti, dar si activisti de mediu din Bucuresti, Iasi, Galati, Brasov, Sibiu sau Timisoara pãzesc pe rând intrarea spre lotul de pãmânt unde urmeazã sã fie amplasatã prima sondã de explorare a gazelor de sist. Pentru cã temperaturile sunt din ce în ce mai scãzute, oamenii spun cã s-au decis sã sape în pãmânt câteva bordeie, pe care sã le mobileze si în care pot monta sobe, pe pãmântul pus la dispozitie de un localnic, astfel cã ei vor sã stea pânã în momentul în care vor avea scris – prin moratoriu sau orice act de interzicere a începerii explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în România. Protestatarii primesc ajutoare de la localnici, dar si de la sustinãtori din toatã tara. În plus, în zona în care a fost stabilitã tabãra a fost ridicatã si o troitã. „Este forta pe care ne-o dã pãrintele Iustin Pârvu sã continuãm si sã rezistãm chiar dacã pe timp de noapte este destul de frig iar iarna ne bate la usã, dar rezistãm,” a spus Constantin Pâslaru, activist ecologist din cadrul PER Iasi. Sâmbãtã, pe o vreme superbã de toamnã, în tabãrã se aflau Zîna Domintean, Constantin Pâslaru, Dan Albu, Marius Ignat, Alexandru Lupe si alti activisti din Vaslui, sãtenii fiind la bisericã, pentru pomenirea mortilor. Dupã slujbã au venit cu mic cu mare în tabãrã, cu mâncare si apã, pe care le-au oferit celor care luptã si rezistã alãturi de ei. “Sãtenii sunt sufletul acestui protest, ei ne mobilizeazã ca sã-i sustinem. Sunt multi, acum pe lângã cei din Silistea si Pungesti au venit si cei din satul Toporãsti, care pânã acum se uitau la noi de dupã deal. De la sedinta de CL când s-a decis sã se facã referendum pe 24 noiembrie, au venit si ei alãturi de localnicii din Silistea. Nu se lasã ei si nici noi, rezistãm pânã la capãt”, a spus Zîna Domintean. Ajutoarele sosesc din toate zonele tãrii dar în special din satele din judetul Vaslui, unde deja primari din USL fierb de supãrare cã primul ministru Victor Ponta le-a cersit voturi în 2012, iar acum îi face betivi si lenesi pentru cã apãrã cetãtenii care i-au votat atât pe ei cât si pe premierul nerecunoscãtor.

“Rezistenta Românã”

Tabãra de la Pungesti face deja istorie. Va fi, peste câteva zile, declaratã oficial “Miscarea de Rezistentã” sau “Rezistenta Românã”, fiind astfel primul ONG care se va înfiinta pentru a apãra cetãtenii mintiti de guvernantii actuali si pe care îi paste desrãdãcinarea de pãmânturile lor, împotriva abuzurilor autoritãtilor române. Constantin Pâslaru, activist la PER Iasi, a precizat pentru cotidianul nostru, în premierã, care sunt revendicãrile celor din “Miscarea de Rezistentã”: demiterea primarului de Pungesti, Mircia Vlasã, care si-a pus la dispozitia Chevron terenul luat printr-o manevrã absolut tâmpitã din domeniul privat al comunei, iar de la declansarea miscãrii de rezistentã el a fugit din comunã, luându-si concediu de odihnã pentru câtiva ani (!), precum si anularea Acordurilor de Mediu obtinute de Chevron în România si anularea autorizatiei de constructie a primei sonde de explorare din România, la Silistea – Pungesti. “Împreunã cu cetãtenii din Pungesti am stabilit cã, pentru a putea fi apãrati în instantã si în alte locuri, ca sã aibã un cadru juridic, vor înfiinta un ONG numit <<Miscarea de rezistentã>> sau <<Rezistenta Românã>, asa putând contacta un avocat care sã le apere interesele. Ei sunt câteva mii de oameni în satele din comuna Pungesti si <<Rezistentã Românã>> va fi un luptãtor important în România împotriva fracturãrii hidraulice. Înregistarea va fi fãcutã pânã miercuri cel mai târziu, membri fondatori vor fi oamenii din Pungesti iar activistii care îi sustin vor fi membri de onoare ai acestui ONG. Cei care vor sã se alãture luptei antifracking la acest ONG, trebuie sã stie cã este nevoie de luptãtori, iar Miscarea de Rezitentã de la Pungesti este la Pungesti”, a spus Constantin Pâslaru.

Demiterea primarului Vlasã!

Cetãtenii din Pungesti au ca scop si demiterea primarului de Pungesti Mircia Vlasã (PSD), pe terenul cãruia Chevron a primit autorizatia de constructie a primei sonde de explorare din România, a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. “Cetãtenii din Pungesti care vor face parte toti din <<Rezistenta Românã>> , vor sã cearã prin CL Pungesti demiterea din functie a primarului Mircia Vlasã, ei strângând peste 50% din necesarul de semnãturi ale alegãtorilor din Pungesti, legea prevãzând cã sunt necesare numai 25% de semnãturi. Astfel se va initia un referendum pentru ca primarul sã fie demis, oamenii spunând clar cã << noi l-am ales, noi îl dãm jos>>. De asemenea vor cere si anularea tuturor acordurilor de mediu emise pentru fracturarea hidraulicã, iar dacã nu vor fiu anulate se va cere demisia factorilor decidenti ale acestor acorduri si anularea autorizatiei de constructie obtinutã de Chevron la Pungesti-Silistea”, a mai spus Constantin Pâslaru.

Bãsescu si Ponta, invitati sã discute cu localnicii din Pungesti!

O informatie de ultimã orã vine sã bulverseze putin Miscarea de Rezistentã din Pungesti. Din surse neoficiale am aflat cã activistii din tabãra de la Pungesti au fost contactati de presedintele României, Traian Bãsescu, si de primul ministru Victor Ponta. Informatia nu a fost confirmatã si nici infirmatã de activistii din Pungesti. “Informatia este partial realã. Nu am fost contactati de domniile lor, ci de reprezentanti ai Presedentiei si de la cabinetul primului ministru. Nu stiu cât de reprezentativi sunt acestia sau dacã ei reprezintã chiar pe cei din fruntea tãrii. Ne-au contactat pentru a ne invita la discutii pe marginea subiectului miscãrii de rezistentã, pentru negocieri, pentru a ne pune la o masã rotundã pe toti în privinta subiectului Pungesti. Noi suntem deschisi la dialog si, dacã doresc, atât eu cât si oamenii din Pungesti îi invitãm pe domnul presedinte Bãsescu si pe premierul Ponta la Pungesti, la un dialog cu oamenii de aici. Trebuie sã-i vadã pe acesti oameni înainte de a-i acuza pe anumite posturi de televiziune sau în presa scrisã aservitã actualului guvern cã sunt betivi, hosteri, KGB-isti si alte expresii nelalocul lor cu care i-au catalogat” a mai spus Constantin Pâslaru.

Preotii, amenintati de Patriarhie cu destituirea!

Vã reamintim cã pe 14 octombrie, într-o zi de luni si sãrbãtoare sfântã, locuitorii din Pungesti au blocat utilajele companiei Chevron care se îndreptau spre terenul de la marginea satului Silistea, pentru a monta prima sondã pentru explorarea gazelor de sist. Au fãcut un lant uman, s-au luptat cu jandarmii, iar protestele au continuat si în zilele urmãtoare. De atunci, în zonã, mai multi localnici dar si oameni veniti din tarã, au ridicat o tabãrã, din corturi improvizate. Stau acolo zi si noapte, de teamã cã oricând utilajele Chevron ar putea reveni. Tineri si bãtrâni, spun cã si-au întemeiat acum o nouã familie cu un scop precis: zona sã nu fie afectatã în niciun fel de lucrãri de explorare a gazelor de sist. Preotii din comunã si cei din zonele învecinate ies si ei la proteste si, probabil sesizatã de mai marii tãrii, Patriarhia le atrage atentia cã ar fi bine sã se abtinã. “Este un comunicat din partea Patriarhiei, în care ni se atrage atentia cã numai Biroul de Presã a Patriarhiei poate sã emitã puncte de vedere oficiale de orice naturã: administrativã, culticã etc. Eu voi participa oricum la proteste, în nume personal, cum am fãcut-o si pânã acum. Vin tot felul de informatii dar nu ne pot destabiliza, sã fie clar! Patriarhia asteaptã informatii de la Academia Românã, asa cum s-a întâmplat si cu Rosia Montanã. Noi nu dãm puncte de vedere oficiale, noi vom participa la proteste în nume propriu. Deocamdatã GISC Bârlad este ocupat cu procesele prin care am cerut anularea acordurilor de mediu date în judetul Vaslui pentru explorarea prin metoda fracturãrii hidraulice, nu avem planificat niciun protest, dar dacã va fi, voi participa fãrã doar si poate”, a precizat preotul Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad.

| vrn.ro

miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (11)
miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (13)
miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (14)
miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (15)

 

miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (16)
miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (17)
miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (18)
miscarea de rezistenta de la pugesti-2 noiembrie (9)